Ratkaisu kelloarvoitukseen - Viihde - Ilta-Sanomat

Ratkaisu kelloarvoitukseen

Ratkaisu kellopulmaan on yksinkertainen ja vaatii vähän ajattelua laatikon ulkopuoleltakin.

9.7.2019 14:14

Suurin osa IS:n visailijoista ei saanut kelloarvoitusta oikein ensimmäisen tunnin aikana. 15 prosenttia löysi oikean kellonajan, mutta 85 prosenttia vastaajista valitsi oikean vastauksen sijaan jonkun virheellisen vaihtoehdon. Jos et vielä kokeillut ratkaista pulmaa, katso tehtävä tästä linkistä.

Merkitään aluksi viisarit kirjaimilla A, B ja C. Koska kellosta tiedettiin, että sen viisarit eivät liiku ”nykimällä”, tuntiviisari olisi tasatunnin kohdalla ainoastaan silloin, kun sekä minuutti- että sekuntiviisari olisivat samassa asennossa, kello 12:n kohdalla. Tästä voimme päätellä, että tuntiviisari ei voi olla A tai C. Eli tuntiviisari on kirjain B.

Seuraavaksi voimme päätellä, että sekuntiviisarin on pakko olla 12:n kohdalla. Syynä on se, että minuuttiviisari on täsmälleen tasaminuutin kohdalla. Jos sekuntiviisari ei olisi tasatunnin kohdalla, minuuttiviisari olisi jossakin kahden minuuttimerkin välillä.

Näiden pohdintojen jälkeen voimme keksiä kaksi mahdollista asentoa minuuttiviisarille. Ensimmäisessä vaihtoehdossa sekuntiviisari A olisi siis kello 12:n kohdalla ja kello olisi kymmentä yli tasatunnin. Silloin siis minuuttiviisari olisi kirjain C. Tämä asento ei voi pitää paikkaansa, koska tuntiviisarin pitäisi osoittaa vähän yli tasatunnin, eikä vähän vaille.

Toisessa tapauksessa A olisi minuuttiviisari, eli kello olisi kymmentä vaille tasan ja sekuntiviisari C siis kahdentoista kohdalla. Tämä täsmäisi myös tuntiviisarin kohdalla. Viisari B kun osoittaa vähän (tarkasti yhden kuudesosan) vaille tasatuntia. Näin ollen voimme päätellä kellon olevan kymmentä vaille viisi.

Mutta onko kello kymmentä vaille viisi yöllä vai päivällä? Eli 04:50:00 vai 16:50:00? Tässä kohtaa testi vaatii nerokkuutta tai ainakin vähän ajattelua laatikon ulkopuolelta. Dima oli vierailemassa museossa. Se tuskin on auki keskellä yötä, eli oikean vastauksen täytyy olla päiväsaikaan. Oikea vastaus on siis kello 16:50:00.

Keksitkö oikean vastauksen, tai oletko eri mieltä vastauksesta? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?