Amerikkalaisfestivaali hinnoitteli lippunsa ihonvärin mukaan – sitten somessa nousi meteli: ”Teistä tuli sellaisia rasisteja, joita väitätte vastustavanne”

Yhdysvalloissa järjestettävä Afrofuture-festivaali hinnoitteli lippunsa ihonvärin mukaan.

8.7.2019 22:07

Detroitissa järjestettävä Afrofuture Fest joutui kohun keskelle hinnoiteltuaan festivaaliliput ihonvärin mukaan. Kohusta on ovat uutisoineet muun muassa New York Times ja Metro Times.

Festivaali hinnoitteli lippujensa hinnat niin, että tummaihoiset ja muut vähemmistön edustajat maksoivat niistä 20 dollaria. Valkoihoisille lippu puolestaan kustansi 40 dollaria.

Nyt festivaalin järjestäjät ovat kuitenkin muuttaneet hinnoitteluaan. Liput ovat nyt samanhintaisia kaikille ja maksavat 20 dollaria.

Puolet festivaalin tuotoista menee Afrofuture Youth -hyväntekeväisyysjärjestön toiminnan tukemiseen. Järjestö pyrkii parantamaan vähemmistöön kuuluvien nuorten asemaa ja elämänlaatua.

Festivaalin järjestäjä Adrienne Ayers kertoi New York Timesille, että lippujen hintoja muutettiin, sillä kohua seurasi uhkausten tulva. Uhkailu oli suurin syy siihen, että lipuista tehtiin samanhintaisia.

Aikaisemman hinnoittelun taustalla oli ajatus, että vähemmistön edustajien kynnys osallistua tapahtumaan olisi madaltunut.

Lehden haastattelema juristi Tiffany Ellisin mukaan ihonvärin mukaan toteutettu hinnoittelu olisi saattanut johtaa oikeusjuttuihin.

Detroitista kotoisin oleva räppäri Tiny Jag, oikealta nimeltään Jillian Graham peruutti esiintymisensä Afrofuture Festissä, sillä ei hyväksynyt aiempaa lippujen hinnoittelumallia.

– Isoäitini joutuisi maksamaan lipustaan tuplahinnan. En voi hyväksyä tällaista eriarvoistavaa lippuhinnoittelua, Tiny Jag sanoi.

Tiny Jag on nimennyt osan tuotannostaan Polly-nimisen isoäitinsä mukaan.

Myös sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua asiasta.

Muun muassa Britanniassa tunnettu räppäri Zuby on julkaissut Twitterissä aihetta koskevan päivityksen.

– Festivaali veloittaa eri hinnat ihonvärin perusteella... Hyvin toimittu radikaalit intersektionalistit. Teistä on tullut juuri sellaisia rasisteja, joita väitätte vastustavanne, Zuby kirjoittaa julkaisussaan

Aihe on herättänyt tunteita myös meillä Suomessa.

– Detroitissa järjestettävässä Afrofuture Festissä lipun hinta riippuu ihonväristä: valkoisten liput maksavat kaksi kertaa niin paljon kuin muiden. Ja ei, tämä ei ole parodiaa, päivittää eräs suomalainen, joka jakoi Zubyn päivityksen Twitterissä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?