Petri Nygård paljastaa, mistä kappaleiden tarinat syntyvät – isän hilpeästä letkautuksesta muotoutui yksi räppärin tunnetuimmista hiteistä

Julkaistu:

räppäri
Rivoista lyriikoistaan ja roisista imagostaan tunnettu Petri Nygård kertoo nyt avoimesti elämästään. Hän on mies, joka on menettänyt paljon, mutta on silti onnellinen.
Aurinkolasit otetaan pois päästä ja niiden takaa paljastuvat lempeät, siniset silmät. Petri Laurila, joka tunnetaan räppäri Petri Nygårdina, tarkkailee ympäristöään, mutta keskittää huomionsa välittömästi käteltävään.

Raamikas mies nelikymppisissään kaataa itselleen kupposen kahvia ja vesilasin. Nygård kertoo pari vuotta sitten innostuneensa thainyrkkeilystä. Hän pyrkii käymään kaksi kertaa viikossa sparrailemassa ystävänsä kanssa.

– Tekee hyvää tällaiselle kankealle köntykselle nostaa vähän jalkaa, hän sanoo Tampereen murteellaan ja naureskelee.

Laurila – tai siis Nygård – julkaisi juuri uuden sinkkunsa, Suomineidot-kappaleen. Kappale on tuttua Petriä; menevää festari- ja bilemusiikkia. Hän naureskelee, että jos tällä kappaleella ei kutsua Linnan juhliin tule, niin ei sitten millään.

– Minähän teen tässä upeaa kulttuurityötä paraikaa, räppäri hekottelee.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon räppäri lupaisi astella mittatilauspuvussa, vaikkei normaalisti sellaisista välitä ja vaikka hän omistaakin 300 paria lenkkareita, niin jalkaan hän sujauttaisi pukukengät.

– Niin ja tietysti hattu. Eikä ketään varmaan häiritse minun aurinkolasini, pohdiskelee näistä asusteistaan tunnettu Nygård.

Suomenkielinen räppiura lähti nousuun, kun Nygårdin ensimmäisen kappale, Vitun Suomirokki, räjähti nettijulkaisunsa jälkeen suosioon.


Pian sen jälkeen mies jätti taakseen silloisen työpaikkansa Helsingin Sokos-hotellin kokkina. Koulunkäynnin, armeijan ja työssä käymisen räppäri luettelee olleen hänelle pakkopullaa, joskin hän suhtautui näihin nöyrästi – suorittaen.

Vaikka Laurila yrittikin hieman jarrutella Nygårdia, fanit vaativat lisää ja keikkaelämä pyörähti kunnolla käyntiin.

”Juuri ja juuri pystyin sen keikan puristelemaan”

Äiti kuoli, kun nouseva muusikko oli ehtinyt asua Helsingissä kolmisen vuotta.

Petri siemaisee kahvikupistaan ja jatkaa, että Kauhajoelle oli silloin sovittu Nygård-keikka.

– Juteltiin kavereitten kanssa ja tultiin siihen tulokseen, että mieluummin lähtee sinne keikalle kun jää kotiin surkuttelemaan.

Isä jäi yksin Tampereelle ja poika päätti muuttaa takaisin kotiseudulleen, Tampereelle.

Puolitoista vuotta sitten tuli puhelun siskolta. Sisko soitti ja kertoi heidän isänsä kuolleen.

– Sydän pysähtyi. Isi oli jo aikaisemminkin ollut sen vuoksi sairaalassa, mutta silloin se saatiin taas jollain pillerillä vähän korjattua. Siinä alkaa olla paikat niin väsyneinä, niin ei siinä sitten sydän kestänyt.

Hän muistelee isänsä syöneen lääkkeitä lähes koko elämänsä. Kohtalon ivaa oli se, että Nygårdilla oli edessään jälleen keikka.

– Perutaanko, kaverit kysyivätkin minulta. Mietin sitä edellistä kertaa, niin menin sitten keikalle. Se oli vaikeaa – juuri ja juuri pystyin sen keikan puristelemaan.


Keikan tekivät erityisen vaikeaksi Nygårdin kappaleiden sanoitukset. Monta räpeistä löytyvää repliikkiä on lainattu isän suusta – sellaisia isän hokemia.

– ”Hyvästi, selvä päivä.” (kappaleesta Selvä päivä).

– ”Mikään ei oo varmempaa kuin epävarma.” (kappaleesta Tää on niin tätä) ja tietysti paljon muitakin, räppäri muistelee ja pitää pienen tauon.

– Kun se keikan jännitys sitten lopuksi laukesi, niin tapahtui sitten aikamoinen romahtaminen. Oli aika rankka viikonloppu.
  • Kato alla olevalta videolta Petri Nygårdin Selvä päivä -kappaleen musiikkivideo:


Isän kuoleman jälkeen lasten hoidettavaksi jäi byrokratia. Vasta kuukausi sitten, puolitoista vuotta myöhemmin, isän pankki-, eläke- ja veroasiat saatiin päätökseen.

– Kyllähän se vähän vituttaa hoitaa tällaisia. Se on sitä paperibyrokratiaa, räppäri kertoo ja pudistelee turhautuneena päätään.

Kotona odottaa tänä vuonna hankittu burma-rotuinen kissanpentu. Petri matkii kissansa pöllämystynyttä ilmettä ja suurentaa silmiään.

– Se tyyli kun se katsoo minua että ”minne vittuun sää nyt lähdet?”

– Joka kerta, kun minä lähden keikalle, mietin, että voikohan tuon ottaa hotelliin mukaan.

Vaimoa tai lapsia ei Nygårdilla kotopuolessa ole.

– Täytyisi kysyä joltain semmoisilta artisteilta, joilla on perhettä tai vaimoja, että kuinka sen saa toimimaan. Minä voin ottaa vinkkejä vastaan, hän naureskelee.

Nygård-uran lopettaminen ei ole käynyt miehellä mielessä. Räppäri kertoo olevansa onnellinen saadessaan keikkailla ja kertoo nykyisen levytyssopimuksen olevan hänelle kuin uusi alku.

– Kyllä jos Klamydian Vesku (Jokinen, 49,) jaksaa, niin jaksan minäkin, toteaa 45-vuotias Nygård.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt