Näin näyttelijäpari Satu Silvo ja Reidar Palmgren onnistuivat yhdistämään työn ja parisuhteen: ”Onhan tämä kauhea etuoikeus”

Julkaistu:

Satu Silvo ja Reidar Palmgren ovat tehneet yhdessä jo kymmenen näytelmää. Työt seuraavat usein kotiin, minkä vuoksi pariskunnan on täytynyt keksiä tapoja myös rentoutua.
Yli 40 vuotta on kulunut siitä, kun legendaarinen Tankki täyteen valloitti suomalaisten olohuoneet ensimmäisen kerran. Sittemmin rakastetusta sarjasta on tehty useita eri sovituksia ja televisiosta tutun tarinan on voinut vuosien varrella nähdä useilla kesäteatterilavoilla ympäri Suomen.

Tänä kesänä Sylvi Salosen ja Tauno Karvosen saappaisiin astelevat vuorostaan Satu Silvo ja Reidar Palmgren, kun tuttu tarina valtaa Imatralla sijaitsevan Kruununpuiston kesäteatterin näyttämön. Kaksikko myöntää, että suosikkisarjan pyörteisiin hyppääminen hieman jännittää.

– Totta kai aina jännittää, ei se muutu miksikään, Silvo naurahtaa.

– Luulen, että jos ei jännittäisi ollenkaan, niin pitäisi jo säikähtää. Että nyt menee jotain pieleen, komppaa Palmgren.

Tankki täyteen pyöri Suomen televisiossa vuosina 1978–1980. 1980-luvun Suomeen sijoittuva, Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittama komedia on edelleen yksi Suomen kaikkien aikojen katsotuimmista sarjoista. Imatralla nähtävä, Timo Rissasen ohjaama näytelmä seuraa uskollisesti sen jalanjälkiä.

– Se sarjahan on aikanaan kirjoitettu tietyt näyttelijät silmällä pitäen. Nyt me joudutaan toki irrottautumaan siitä, mutta kyllä siellä on ne tv-sarjasta tutut piirteet, lupaa Palmgren.

– Esimerkiksi Sulolla on päässään se sama vihreä pipo, mies lisää.

Tankki täyteen kertoo huoltoasemaa pyörittävän pariskunnan, Emilia ja Sulo Vilénin tarinan. Näytelmässä kärsitään Suomen kaupungistumisen seurauksista, kun uudelta ohikulkutieltä ei enää pääse asioimaan pariskunnan huoltoasemalle. Syntyy asiakaskato.

– Tässä tarinassa on jotain kauhean ajatonta, toteaa Silvo.

– Tässä näkyy sellaiset pienen kylän pienuuden ongelmat. Että millä sä yrittäjänä siellä pärjäät, jos viereen rakennetaan vaikka kolme kauppakeskusta. Välillä ollaan niin ajattelemattomia näitä pieniä kaupunkeja kohtaan, hän harmittelee.


Palmgrenilta sataa kehuja erityisesti sarjan brittiläiselle käsikirjoittajalle Hardwickille.

– On ihan ällistyttävää, kuinka hän on englantilaisena miehenä löytänyt niin hyvän tavan katsoa suomalaisuutta. Niin rehellisten lasien läpi, mies hehkuttaa.

Samankaltaisuuksista huolimatta Kruununpuistossa nähtävä näytelmä myös eroaa suomalaisten rakastamasta sarjasta monella tapaa. Silvo muistuttaa, että teatterilavalla tapahtumat etenevät huomattavasti tv-sarjaa nopeammin, kun ohjelman koko ensimmäinen tuotantokausi on mahdutettu yhteen 2,5 tuntiseen näytelmään.

– Tässä pitää melkein pyrkiä unohtamaan se tv-sarja ja asennoitua niin, että me otetaan tämä nyt haltuun tällä porukalla, mikä meillä on ja sillä intensiteetillä, mikä meistä lähtee, hän toteaa.

Sekä Silvo että Palmgren ovat suomalaisille tuttuja kasvoja niin teatterilavoilta kuin televisiostakin. Myös kesäteatterit ovat vuosien varrella tulleet kaksikolle tutuksi. Vuosikymmenien kokemuksesta huolimatta he kertovat suhtautuvansa edelleen jokaiseen rooliin yhtä suurella intohimolla. Itseriittoisuudelle ei ole tilaa.

– Aina pitää aloittaa alusta se roolin opetteleminen ja näytelmän tekeminen. Ikinä ei voi mennä vanhoilla eväillä, Suomen eturivin näyttelijöihin lukeutuva Silvo painottaa.


Silvo ja Palmgren eivät suinkaan näyttele yhdessä ensimmäistä kertaa. Myös teatterilavojen ulkopuolella yhtä pitävä pariskunta laskee, että Tankki täyteen on jo peräti kaksikon kymmenes yhteinen projekti. Palmgren tunnustaa, että avopuolison kanssa työskennellessä työt seuraavat usein kotiin.

– Onhan tässä tietysti se riski, että työnteko ei lopu koskaan. Mutta ei se meillä näyttelijöillä kyllä muutenkaan ikinä lopu, hän nauraa.

– Kyllä me koko ajan kommunikoidaan. Viimeksi eilen käytiin dialogia läpi autossa, kun ajettiin Savonlinnasta Imatralle, lisää Silvo.

Silvo ja Palmgren tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa 10 vuotta sitten, kun he tähdittivät yhdessä Yhdestoista hetki -näytelmää Olavinlinnassa. Muutama kuukausi myöhemmin ystävyys syveni rakkaudeksi.

– Sen huomasi heti, että meillä on hyvin samantyylinen huumorintaju ja että meillä oli tosi hauskaa yhdessä. Paitsi työn kannalta, niin myös yhdessä viihtymisen suhteen se on aivan olennainen juttu, Palmgren kommentoi kaksikon suhteen alkua Ilta-Sanomille huhtikuussa 2017.

Kaksikko viihtyy tiiviisti yhdessä paitsi kotona, myös näyttämöllä. Sen huomaa. Parin välinen syvä yhteys on käsinkosketeltavaa, kun he asettuvat istumaan lähekkäin Hakasalmen huvilan rappusille ja poseeraavat tottuneesti kameralle.

– Onhan tämä kauhea etuoikeus, Silvo huokaa Palmgrenin nyökkäillessä vieressä.

– Jos kotimatkalla tulee joku hieno idea, niin ei tarvitse odottaa seuraavaan aamuun, vaan sen voi kertoa heti toiselle siinä vieressä, hän jatkaa.


Näytelmän harjoitukset ovat pitäneet pariskunnan varsin kiireisenä toukokuusta asti. Helsingin vilinä sai jäädä hetkeksi taakse, kun he muuttivat väliaikaiseen asuntoon Imatran keskustaan keskittyäkseen täysillä harjoitteluun. Pieni, 26 000 asukkaan kaupunki saa kaksikolta kehuja.

– Ihmiset ovat kauhean kivoja, Silvo aloittaa.

– Paikalliset ovat ottaneet meidät hyvällä tavalla omakseen, Palmgren lisää.

Silvo kuitenkin tunnustaa, että muutto Helsingistä Kaakkois-Suomeen ja Imatralle oli alkuun pienimuotoinen kulttuurishokki. Näin siitäkin huolimatta, että kaupunki on oikeastaan melko lähellä hänen synnyinseutuaan.

– Imatran kävelykatu on vähän kuin meidän takapiha. Silloin kun siellä ei ole ihmisiä, niin onhan se vähän sellainen Tykkimäki sadepäivänä, Valkealasta kotoisin oleva Silvo nauraa pilke silmäkulmassaan.

– Hieman autiota on välillä, yhtyy Palmgren.

Kesäteatteria tehdessä harjoitustahti on tiivis ja esityksiä on kesän mittaan paljon. Pariskunta toteaa kuin yhdestä suusta, että kulunut alkukesä on ollut raskas. He kertovat tasapainottavansa hektistä arkeaan muun muassa lukemalla ja luonnossa liikkumalla.

– Me lähdetään aina välillä tuonne ulos seikkailemaan. Otetaan sähköpyörät alle ja katsotaan sitten, mihin päädytään, Silvo paljastaa.

Kiireisestä keväästä huolimatta ensi-illan lähestyessä tunnelma on katossa. Kesäteatterissa on kaksikon mukaan omanlaistaan taikaa. Taikaa, jota ei voi kokea muualla.

– Siinä on erilainen se sopimus yleisön kanssa. Esitykset on päivänvalossa, joten me nähdään koko ajan yleisön ilmeet ja eleet. Siellä ollaan rennolla mielellä ja kommunikoidaan enemmän yleisön kanssa, Palmgren kuvailee.

– Kesäteatteri on ihan oma maailmansa, hehkuttaa Silvo.

Tankki täyteen sai ensi-iltansa 27.6.2019 Imatran Kruununpuiston kesäteatterissa. Esitykset jatkuvat 4.8.2019 saakka.

Vaatetiedot. Satu: Paita: Feminett. Housut: CaSaC. Kengät: Red Shoe. Reidar: Farkut ja paita: Diesel Store. Meikki: Raili Hulkkonen. Tyyli: Hani Haimi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt