Meiju Suvas levytti 28 vuotta sitten kappaleen, joka sai levy-yhtiön järkyttymään – kun se julkaistiin, kaikki meni sekaisin - Viihde - Ilta-Sanomat

Meiju Suvas levytti 28 vuotta sitten kappaleen, joka sai levy-yhtiön järkyttymään – kun se julkaistiin, kaikki meni sekaisin

Meiju Suvas levytti 28 vuotta sitten kappaleen Pure mua, joka järkytti jopa levy-yhtiön seksuaalisuudellaan. Lopulta teoksesta tuli jättihitti ja kulttiklassikko, joka on poikinut laulajalle mitä erikoisempia pyyntöjä.

Meiju Suvas on tehnyt mittavan uran musiikkimaailmassa. Kuvat vuosilta 1992 (vas.), 1995 ja 2018.­

5.7.2019 6:57

Vajaa kolmekymppinen Meiju Suvas selailee levyjä Espanjan auringon alla. Tähtäimessä on jotain, joka sytyttäisi kansan vatkaamaan lanteita Suomessakin. Uusi hitti siivittämään jo lähes vuosikymmenen kestänyttä uraa.

Tuoreimmat julkaisut maasta alkavat olla läpikahlattuja, kun kuulokkeisiin kajahtaa Ven, Devorame Otra Vezin sulava intro.

Alun perin Palmer Hernándezin käsissä syntynyt kappale on kerännyt vuosien varrella erityishuomiota seksuaalisesta sisällöstään romanttisen salsamusiikin aikakaudella. Sen teki tunnetuksi alun perin kotimaassaan espanjalaisartisti Lalo Rodríguezin lisäksi viettelevä naisduo Azúcar Moreno.

Meiju on hetkessä myyty. Hän pyytää hittinikkari Kari Kuuvaa suomentamaan kappaleen niin, että sen alkuperäinen intohimo ja tunnelataus säilyisivät. Suomenkieliseksi nimeksi tulee ytimekkäästi Pure mua.

– Tiesin, että Kari ymmärtäisi, mitä haen, Meiju pohtii nyt, kun kappaleen julkaisusta on kulunut 28 vuotta.

– Halusin, että suomennuksessa revittäisiin alkuperäisversion tavoin lakanoita ja itkettäisiin niitä märiksi. Kappaleessa lauletaan alun perin, että ahmi minua, mutta se käännettiin nokkelasti puremiseksi, Meiju muistelee.

Meiju Suvas keikkailee edelleen ahkerasti.­

Espanjalaisvivahteet kuuluvat vielä selkeämmin kappaleen uudessa versiossa, joka julkaistiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Meijun mielestä jo pelkästään tekniikka on kehittynyt sen verran, että kappaleesta kannatti tehdä niin sanottu uusintapainos.

– Kun levytin ensimmäistä versiota vuonna 1991, tuntui, etten olisi tässä maailmassa. Olin lähes ekstaattisessa tilassa. Se oli järisyttävä tunne. Toivon, että sama tunnelma välittyy tässäkin, Meiju henkäisee.

Voit kuunnella Meiju Suvaksen uutuuskappaleen alla olevasta upotuksesta.

Levy-yhtiö sen sijaan ei ollut tuotoksesta 1990-luvulla niin haltioissaan. Harva tietää, että kappale oli itse asiassa lähellä jäädä yhtiön karanteeniin. Heidän mielestään Pure mua oli aivan liian rietas suomalaismakuun.

– Levy-yhtiössä oltiin ihan kauhuissaan, että ei tällaista voi julkaista. Ei näin kiihkeistä asioista Suomessa silloin tehty musiikkia, Meiju tuumaa.

– Silloin laulettiin jostain pussailusta ja halailusta. Mutta ihmiset kaipaavat myös rajumpaa otetta. Sanoin, että jos levy-yhtiö ei julkaise biisiä, niin minun on pakko julkaista se itse.

Frederik muiskautti suudelman Meiju Suvaksen poskelle marraskuussa 1994.­

Artisti sai lopulta tahtonsa läpi ja kappale julkaistiin – tosin vain Meidän ilta -singlen B-puolella. Meiju oli järkyttynyt näkemästään, mutta uskoi edelleen kappaleen menestykseen.

Ja sitä tuli. Vuodessa Pure mua nousi niin suosituksi, että hänen kuudes albuminsa nimettiin sen mukaan. Kappaletta huudettiin keikoilla ja siihen kehitettiin tanssiliikkeitä. Yleisö oli haltioissaan.

– Joskus on hyvä, että ei anna periksi ja uskoo intuitioonsa, Meiju tokaisee ja jatkaa.

– Ennen ei ollut Spotifytä tai sosiaalista mediaa, joten hittien syntyminen kesti kauemmin. Mutta kun ihmiset innostuivat, he innostuivat kunnolla.

Innostuminen näkyi muun muassa fanien erikoisissa pyynnöissä, joita sateli uuteen nousukiitoon urallaan lähteneelle artistille.

– En edes muista, kuinka monen fanin korvaa olen pyynnöstä puraissut – kuvaa varten tai muuten vaan, hän heittää nauraen.

Meiju Suvas euroviisukarsinnoissa helmikuussa 1989.­

Meiju kertoo kuulevansa jatkuvasti, kuinka muun muassa urheilujoukkueet ja erilaiset ryhmät ovat ottaneet biisin niin sanotuksi voima-anthemikseen. Se on hänen mielestään mahtavaa.

– Eräs isompi porukka teetätti aikanaan itselleen Pure mua -paidat ja hoitivat itsensä aina eturiviin. Heillä oli kappaleelle jopa oma koreografia, Meiju muistelee nauraen.

– Olen nähnyt heitä keikoillani edelleen, yli 20 vuotta myöhemmin.

Meiju kertoo, että Pure mua on hänen keikoillaan lähes 30 vuoden jälkeenkin niin toivottu kappale, että hän joutuu usein esittämään sen useaan otteeseen. Parhaillaan Maitolavan Madonnat -kesäteatteriesitystä tähdittävä Meiju odottaa jo innolla uuden version vastaanottoa.

– Esitin sen jo kertaalleen Riihimäen Pride-juhlassa viime viikonloppuna. Yleisö suorastaan hullaantui, kun alkutahdit pärähtivät soimaan, hän nauraa.

Meiju Suvas heinäkuussa 1992.­

Pure mua on myös siitä harvinainen iskelmä, että se on onnistunut siirtymään myös seuraavalle sukupolvelle. Videopalvelu YouTubessa kappaleen musiikkivideosta on tullut lähes kulttiklassikko, jolla on reilusti yli puoli miljoonaa kuuntelukertaa. Meiju kertoo nauraen, ettei ennen tätä päivää ole ollut tietoinen menestyksestään videopalvelussa.

– Hyvä biisi on hyvä biisi. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, hän tuumaa sitten.

– Mutta uskon, että tässä on myös tasoja. Pure mua on hyvin seksuaalinen kappale, mutta se on tehty myös tietty pilke silmäkulmassa.

Musiikkivideolla Meijun ja tanssityttöjen kanssa esiintyy Santeri, jonka Meiju bongasi mukaansa levy-yhtiössä käydessään. Myös luuta jyrsivä koira oli artistin oma vaatimus.

– Halusin siihen jonkun kahjon, joka uskaltaa heittäytyä. Santeri oli siihen rooliin täydellinen, eikä hän näyttänyt täysin suomalaiselta, Meiju muistelee.

Pikaisen pohdinnan jälkeen artisti päättää, että kenties musiikkivideokin olisi päivityksen tarpeessa. Hän lupaa sellaisen uutta versiota varten.

– Se pitää kyllä tehdä itse. Tulee ainakin sellainen, millaisen haluaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?