Legendaarisen Mad-lehden tekeminen loppuu – julkaisee enää vanhoja juttuja - Viihde - Ilta-Sanomat

Legendaarisen Mad-lehden tekeminen loppuu – julkaisee enää vanhoja juttuja

Suomessakin ilmestyneen amerikkalaisen huumorisarjakuvalehti Madin uuden sisällön tuotanto loppuu 67 vuoden ilmestymisen jälkeen.

Madin maskottihahmo oli virnistelevä Alfred E. Neuman.

4.7.2019 17:42

Nykyisin lehteä julkaiseva viihdeyhtiö DC ilmoitti, että Mad-lehden elokuussa ilmestyvän numeron jälkeen lehden sisältö on ainoastaan aiemmin julkaistua aineistoa. Vain lehden kansi ja vuoden lopussa ilmestyvä erikoisnumero ovat uutta materiaalia.

Lehden myynti siirtyy myös pois lehtipisteistä ja jatkossa sitä saa vain sarjakuvien erikoisliikkeistä tai tilattuna.

Mad-lehden vannoutuneet fanit ovat ilmaisseet pettymyksensä, huomauttaen kuinka merkittävä lehti on ollut heidän varttuessaan, kertoo BBC.

Lehti perustettiin 1952. Se saavutti etenkin 1970-luvulla hurjan suosion sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla. Suosion takana oli Madin räväkkä, mutta ei silti erityisen härski satiirihuumori ajankohtaisista politiikan ja viihteen aiheista. Vakiosisältöä olivat myös satiiriversiot uusimmista suosikkielokuvista ja tv-sarjoista.

Madin maskottihahmo oli virnistelevä Alfred E. Neuman.

Suosionsa huipulla Mad oli 1973, jolloin sillä oli 2,8 miljoonaa tilaajaa. Vuonna 2017 oli tilauslevikki enää 140 000 kappaletta, jolloin muun muassa Teräsmiestä ja Batmania julkaiseva DC osti lehden.

Mad ”rebootattiin” huhtikuussa 2018 ja uutta Madia ehti ilmestyä kahdeksan numeroa, ennen päätöstä sisältötuotannon lopettamisesta.

Mad ehti ilmestyä suomeksi kahteen eri otteeseen. Vuosina 1970–72 sitä julkaistiin nimellä Suomalainen MAD ja vuosina 1982–2005 nimellä Suomen MAD, jolloin lehdessä toisinaan julkaistiin myös suomalaisten sarjakuvataiteilijoiden tekemää sisältöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?