Renny Harlin, 60, tuo Kay-rakkaansa kesänviettoon Poriin – ”Siitä tulee hänelle unohtumaton kokemus”

Renny Harlin tulee runsaan viikon päästä Poriin. – On kunnia saada puhua Suomi- Areenassa, kiinalaisen tyttöystävänsä Kayn kanssa Suomeen saapuva ohjaaja sanoo.

Rennyn mukana Suomeen ja Poriin matkustaa myös miehen naisystävä Kay.

3.7.2019 17:11

Edelleenkin kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalaisohjaaja Renny Harlin, 60, saapuu piakkoin kotimaahansa. Yleensä hän haluaa joka kesä kokea Suomen ihanuuden, mutta nyt hän tulee myös puhumaan Porissa järjestettävään SuomiAreenaan.

Renny on seurannut SuomiAreenaa ja sen keskustelutilaisuuksia aiemmin muun muassa televisiosta ja aina kehunut tapahtumaa.

– Mielestäni siitä on kehittynyt hieno tilaisuus, jossa vaikuttajat, asiantuntijat ja kansalaiset voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään sekä keskustella ajankohtaisista asioista. On suuri kunnia saada puhua siellä, Renny kertoo.

Harlin on asunut Pekingissä jo viisi vuotta, ja hän aikookin oman puheenvuoronsa aikana jakaa kuulijoille kokemuksiaan rajattomien mahdollisuuksien maasta. Rennyn kanssa samassa paneelissa on kaupunginjohtajia ja Kiina-asiantuntijoita.

– Aiomme peilata sitä, miten Suomen kaupungit ja kunnat voisivat tehdä Kiinan kanssa yhteistyötä, ohjaaja avaa tulevaa tapahtumaa.

Renny Harlin saapuu heinäkuussa vierailemaan SuomiAreenalle Poriin.

Renny kertoo elämänsä Kiinassa sujuvan enimmäkseen työn merkeissä. Harlin onkin aina painottanut sitä, kuinka hänelle on vaikeaa erottaa työ ja vapaa-aika.

– Työ on lähellä sydäntäni ja samalla harrastus – siksi eroa työn ja vapaa-ajan välille on vaikea vetää, hän pyörittelee.

Parhaillaan Renny tekee Abu Dhabissa ja Dubaissa kuvatun The Misfits -elokuvan jälkituotantoa. Pierce Brosnanin tähdittämään elokuvaan sävelletään musiikkia ja tehdään visuaalisia efektejä. Harlinin Wanda Picturesille ohjaama elokuva Bodies at Rest tulee Kiinassa elokuvateattereihin elokuun lopulla.

Miettiessään viittä Kiinan-vuottaan Renny pudistaa päätään ja sanoo ajan kuluneen nopeasti. Vuosiin mahtuu muun muassa neljä elokuvaa ja paljon energiaa vienyt uuden elokuvayhtiön perustaminen. Rennyn Extraordinary Entertainment -yhtiöllä on toimistot Hongkongissa ja Pekingissä. Yhtiö kehittelee elokuva- ja tv-projekteja.

– Yhtiökumppanini on intialais-kanadalainen ja meillä on tuotantoja, jotka on suunnattu puhtaasti Kiinan markkinoille. Toki on myös kansainvälisiä yhteistuotantoja sekä projekteja, jotka ovat puhtaasti länsimaisia, hän kertoo.

Renny kertoo elämänsä Kiinassa sujuvan enimmäkseen työn merkeissä.

Ohjaaja myöntää kokeneensa omanlaisensa kulttuurishokin muuttaessaan aikoinaan Los Angelesista Pekingiin. Renny tunsi alussa jopa yksinäisyyttä.

– Olen ollut aviossa ja minulla on ollut hienoja ihmissuhteita, mutta tässä ammatissa sitä on pakostakin hieman yksinäinen. Tavallaan kuvausryhmät ovat perheeni, Renny myöntää.

Hän kertoo oppineensa sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, vaikka onkin alati matkalla projektista toiseen.

– Onnekseni olen oppinut sopeutumaan eri tilanteisiin, eri kulttuureihin ja tapoihin sekä olosuhteisiin. Tärkeää on olla joustava ja samalla myös vahva.

– Olen nauttinut elämästäni Pekingissä. Kaupungista on tullut minulle tuttu ja kotoisa. Minulla on hyvä ja kansainvälinen ystäväpiiri, Renny kertoo.

Renny kertoo viihtyvänsä Kiinassa, eikä ole omien sanojensa mukaan muuttamassa takaisin Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin lähiaikoina.

Visuaalisuutta rakastava ja vanhoja perinteitä kunnioittava ohjaaja paljastaa järjestelevänsä parhaillaan muuttoa uuteen kotiin. Hän siirtyy Pekingin keskustan Hutongin alueelle.

Hutongit ovat kapeine kujineen vanhoja, perinteisiä kortteleita ja ne ovat suojelukohteita.

– Taloja restauroidaan ulkoisesti niiden alkuperäiseen asuunsa ja sisältä ne tehdään avariksi ja moderneiksi, Renny kertoo.

Renny painottaa sen olevan mukavaa, että voi asua suurkaupungin keskustassa ja samalla nauttia sisäpihan tuomasta vehreydestä sekä mahdollisuudesta istua iltaisin kavereiden kanssa grillaamassa.

Näillä näkymin ohjaaja ei siis ihan heti ole muuttamassa Kiinasta Eurooppaan tai Amerikkaan. Renny kuitenkin huomauttaa, ettei hänen ammatissaan voi oikeastaan koskaan tietää, minne tuuli seuraavaksi kuljettaa. Rennylle on tärkeintä, että hän saa kertoa tarinoita ja luoda illuusioita, joista katsojat ympäri maailmaa voivat nauttia.

– Löysin viisi vuotta sitten Kiinasta uuden inspiraation lähteen ja uskoisin asuvani ja työskenteleväni Kiinassa vielä pitkään. Toki yhteistyökuviot ympäri maailmaa pitävät minut jatkuvasti liikkeellä, mutta aina on kiva palata Pekingiin, Renny sanoo.

Renny kertoo vievänsä Kayn myös Harlinin suvun kesäpaikkaan Haminan saaristossa.

Rennyn elämä on Pekingissä löytänyt oman paikkansa. Toki hän on matkustanut paljon ja ajoittain reissuissa on ollut mukana Suomessakin kerran joulun aikaan käynyt kiinalainen tyttöystävä Kay.

– Hän on nähnyt Suomen talven ja uskon, että Suomen kesä tulee olemaan hänelle unohtumaton kokemus, Renny sanoo.

Renny ja Kay saapuvat yhdessä myös Poriin, jonka jälkeen pariskunta tutustuu muihin länsirannikon kaupunkeihin. Renny haluaa esitellä Kaylle myös Harlinin suvun kesäpaikan Haminan saaristossa.

– Kunhan saa vain istua rantakalliolla ja kuunnella laineiden liplatusta lokkien ääniä, siitä saa niin paljon voimaa, että patterit on ladattu pitkäksi aikaa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?