Festivaalista kuoriutui veret seisauttava katastrofi – peruttiin heti ensimmäisenä päivänä, kävijät lukittiin alueelle 14 tunniksi ilman ruokaa ja juomaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Festivaalista kuoriutui veret seisauttava katastrofi – peruttiin heti ensimmäisenä päivänä, kävijät lukittiin alueelle 14 tunniksi ilman ruokaa ja juomaa

Belgiassa järjestetty Vestiville-festivaali jouduttiin keskeyttämään, kun tapahtuman turvajärjestelyt pettivät pahemman kerran.

3.7.2019 11:44

Belgiassa oli tarkoitus järjestää viikonloppuna Vestiville-festivaali, johon odotettiin saapuvaksi maailmanluokan esiintyjiä. Vestivillen lavalla oli tarkoitus nähdä muun muassa Cardi B, Migos sekä Asap Rocky.

Monet mediat uutisoivat kuitenkin tiistaina, että Lommelissa järjestetty festari oli jouduttu keskeyttämään heti avauspäivänä. Kolmipäiväiseksi suunniteltu Vestiville keskeytettiin kaupunginjohtajan toimesta mittavien turvallisuusongelmien vuoksi.

Tapahtumajärjestäjät tiedottivat festivaalin peruuntumisesta perjantaina viideltä iltapäivällä. Tiedotteessaan järjestäjät vetosivat turvallisuussyihin, jotka olivat tulleet ilmi heidän konsultoidessaan räppäri Asap Rockyn turvatiimiä.

– Tulimme siihen tulokseen, ettemme pysty takaamaan yleisön ja artistien turvallisuutta, Twitterissä tiedotettiin.

Festivaalin järjestäjät kertoivat Twitterissä tehneensä kaiken mahdollisen, jotta tapahtuma oltaisiin saatu vietyä onnistuneesti maaliin.

Odotetusti festivaalin äkillinen keskeytyminen herätti närkästystä lipun ostaneissa. Osa festarikävijöistä oli matkustanut Belgiaan ulkomailta varta vasten Vestiville-festaria varten. Järjestäjät kertoivat Twitterissä neuvottelevansa parhaillaan yhteistyökumppaneiden kanssa siitä, saavatko lipun ostaneet rahojaan takaisin.

Tapahtuman peruuntumisesta aiheutunut keskustelu kävi kiivaana myös sosiaalisessa mediassa. Twitterissä Vestivilleä verrattiin ahkerasti Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten järjestettyyn Fyre-festivaaliin, jota on kutsuttu kaikkien aikojen festarikatastrofiksi.

Fyre-festivaali nousi kansainvälisen median huomion keskipisteeksi huhtikuussa 2017. Kyseessä piti olla ”kaikkien aikojen luksusfestari”, mutta näyttävästi mainostettu festari paljastui sittemmin huijaukseksi järjestelyjen petettyä täysin. Festarilippujen hinnat liikkuivat 400 eurosta lähes 1000 euroon.

Paikalle päästyään festarivieraita odotti täysi kaaos, kun luksusmajoituksesta ei ollut tietoakaan ja ruoka ja juoma olivat loppuneet heti alkumetreillä. Toisin sanoen järjestelyt olivat aivan alkutekijöissään siinä vaiheessa, kun Fyre-festivaalin oli tarkoitus alkaa Bahamalla. Monet festarivieraat jäivät myös saarelle jumiin yrittäessään päästä takaisin kotiin.

Fyre-festivaalia markkinoitiin ennakkoon hulppeana luksusfestarina. Totuus oli kuitenkin aivan toinen.­

Vertailu kohufestariin kuumana sosiaalisessa mediassa.

– Fyre-festivaalin Eurooppa-versio. Tuokaa joku Ja Rule tänne selittämään tilanne, eräs Twitter-käyttäjä kommentoi kuittaillen samalla Fyre-festarin järjestäjälle, räppäri Ja Rulelle.

– Hei, Netflix. Olen valmis antamaan haastattelun, toinen Twitter-käyttäjä komppasi viitaten Fyre-festivaalista tehtyyn Netlflix-dokumenttiin.

– Katsoivatko Vestivillen järjestäjät Fyre-dokumentin ja ajattelivat ”haaste otettu vastaan, tehdään Eurooppa-edition”, kolmas komppasi.

Festarikävijät jakoivat myös kuva- ja videomateriaalia alueelta. Videoista näkee selvästi, kuinka Vestivillen turvajärjestelyt ovat lähes olemattomat. Eräs Twitter-käyttäjä kertoi lisäksi, etteivät festarikävijät saaneet poistua alueelta 14 tuntiin sen jälkeen, kun tapahtuma oli keskeytetty.

– Tämä on Fyre-festivaali 2.0. En saanut lähteä leirintäalueelta 14 tuntiin hakemaan vettä tai ruokaa, eivätkä he myöskään tarjonneet sitä, nainen paljasti.

– Vestvillen alue oli pelottavan yläpuolella. Epäammattimaista ja niin vaarallista. Ei mitään ilmoitusta tapahtuman peruuntumisesta ja työntekijät altistettiin riskeille. Naurettavaa, eräs nainen tilitti Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?