61 vuotta täyttävä meteorologi Juha Föhr on suuren elämänmuutoksen edessä – opiskelee uuteen ammattiin: ”Nyt sekin mahdollisuus on olemassa”

Julkaistu:

Juha Föhr on tekemässä ratkaisua: ottaisiko rohkean askeleen uuteen vaihtamalla ammattia vai pitäisikö hankitut taidot harrastuksena.
– Minun pitää alkaa tietää, mitä teen isona, meteorologina tunnettu Juha Föhr perustelee.

Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa 2000-luvun alusta lähtien muun muassa saksaa, ranskaa ja italiaa. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että Föhr miettii uraa kieltenopettajana. Ensin on kuitenkin saatava valmiiksi työn alla oleva aineenopettajan opintoihin liittyvä lopputyö.

– Haluan filosofian maisterin tutkintotodistukseeni mukaan pätevyyden toimia opettajana, Föhr sanoo.

– En lähtenyt opiskelemaan kieliä opettamisen takia, mutta nyt sekin mahdollisuus on olemassa. Opettamiseen löytyisi motivaatiota, koska se on tärkeää työtä ja samalla saisin pidettyä yllä omaa kielitaitoani.

Föhr ei halua kiirehtiä, vaan antaa itselleen aikaa tehdä koko loppuelämää koskevia päätöksiä. Hän täyttää tänään keskiviikkona 61 vuotta. Karttuvat vuodet eivät haittaa, mutta nuorempana ikääntyminen ei houkutellut.

– Taisin olla parikymppinen ajatellessani, että kun täytän neljäkymppiä, teen itsemurhan. Eihän niin vanhana voi elää, Föhr purskahtaa nauruun.

Takavuosien tv-tähti saapuu tapaamiseen suoraan tv-ohjelman nauhoituksista. Sattuma sinänsä, sillä Föhr ei ole ollut vuosikausiin mukana missään ohjelmassa, vaikka hän aikanaan tuli koko kansan tutuksi Ylen säätiedotuksista.

Nyt hän on ollut kuvaamassa syksyllä ruutuun palaavaa Hyvät katsojat -ohjelmaa. Föhr ei myöntynyt kuvauskutsuun miettimättä.


– Yritin vähän vältellä osallistumista. Kai siellä olisi ollut nuorempia ja innokkaampiakin osallistujia. Mutta jos nyt joku haluaa katsella naamaani, niin katsokoon, Föhr hymyilee.

Vaikka hänet tullaankin nyt näkemään yksittäisessä ohjelmassa, televisio ei kuulu elämään sen enempää. Ei edes katsojana, sillä seurannassa on vain muutamia ohjelmia. Suosikkina on pysynyt jo pitkään Salatut elämät -sarja.

– Sitä olen seurannut aivan alusta lähtien. Katsomatta on jäänyt vain muutama jakso. Salkkarit peilaa suomalaista yhteiskuntaa ja on ajassa kiinni.

Sen enempään tv:n katseluun ei ollut aiemmin aikaa, kunnes vuosi sitten Föhr laittoi yliopisto-opintonsa tauolle. Tauko tuli tarpeeseen.

– Olin henkisesti ja fyysisesti hyvin väsynyt. Oma diagnoosini on uupumus. Ihan ykshailee, olisiko se myös virallinen diagnoosi, koska tiesin olevani uupunut, Föhr kertoo.

– Päätin antaa itselleni aikaa. Laitoin pellit kiinni, jotta aivot saivat levätä.


Aika oli aiemmassa elämässä kortilla, koska Föhr uurasti vuosikaudet tauotta. Päivisin hän opiskeli, illat ja yöt hoiti työtään Forecalla.

– En ole koskaan aikuisiällä nukkunut yhtä paljon kuin tämän viimeisen vuoden aikana. Nukuin aiemmin liian vähän ja senkin huonolaatuista unta, sillä minulla oli uniapnea.

Uniapnea on hoidossa, joten nyt uni myös virkistää. Nykyisen rauhallisemman elämänvaiheen aikana Föhr on huomannut, ettei toimettomuus sovi hänelle.

– Minulla on oltava aina jotain rautoja tulessa.

Föhr on kiinnostunut hyvinvointiin liittyvästä ravitsemuksesta ja hän on perehtynyt moniin arjen nautintoaineisiin.

– Olen hankkinut tietoa oluesta, viinistä, kahvista ja teestä. On ollut kausia, jolloin olen harrastanut niitä.

On nautintoja, joista hän pitää kiinni, vaikka toiveissa olisi myös painonpudotusta.

– Oluesta en luovu. Syön sekaruokavaliota, mutta sillä tavalla toteutettuna, että maksimoin tuoreiden kasvisten osuuden.

Föhr ei ole vielä lomalla eikä hän päätä omia lomiaan sääkarttojen mukaan.

– Olen aina pitänyt eniten loppukesästä ja jopa alkusyksystä. Lomailen aina silloin. Juhannusta en arvosta lainkaan, pelkkä pakkojuhla, Föhr hymähtää.


Pitkään meteorologina toimineena hän on nähnyt muutoksen suhtautumisessa paikkansapitämättömiin sääennustuksiin. Aikanaan 1980-luvulla tunteet kuohuivat joskus kiivaastikin.

– Saatettiin uhata kirveellä ja oikeustoimilla, jos vaikka sateen takia heinät mädäntyivät. Mutta se oli vain puhetta, ei silloin ryhdytty sanoista tekoihin. Sen sijaan jos nykyään uhattaisiin, pitäisi suhtautua paljon vakavammin. Nykyään ihmisillä on tosielämästä saatu malli, että kaikenlaista voi tehdä.

Palautetta tulee tänä päivänä paljon entistä vähemmän. Säätiedotuksia ja niiden perusteita ymmärretään paremmin.

– Ainahan joku ottaa nokkiinsa, mutta ne ovat yksittäistapauksia. Myös meteorologin työ on muuttunut, koska monet ennusteet tulevat tietokoneelta. Meteorologi lähinnä sanallistaa tietokonemallia.

Varsinkin pidemmän jakson ennusteissa on tapahtunut muutos.

– Viiden vuorokauden ennusteet olivat vuosikymmenet sitten ihan pötyä. Niitä tehtiin, vaikka säätä ei ollut mahdollista ennakoida niin pitkälle.

Aika tulee näyttämään, kuinka tarkoiksi sääennusteet tietokoneiden avulla vielä yltävätkään.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta sääennustuksiin Föhr ei lähde arvioimaan.

– Ilmakehä lämpenee, sehän on mitattu tosiasia. Siinä ei ole epäilyksen häivää, mutta miten se liitetään päivittäiseen säähän, siinä on paljon ongelmallisuutta, hän huomauttaa.


Föhriä eivät enää hetkauta useimmat asiat ja se on vaikuttanut hänen koko elämänasenteeseensa.

– Olen miettinyt, johtuuko se iästä, että koen saaneeni melkoisesti etäisyyttä omaan elämääni, mutta myös moniin muihin asioihin. Iän mukana saa näköalaa kaikkeen siihen, mitä on tehnyt tai jättänyt tekemättä.

Föhr on pyrkinyt ottamaan etäisyyttä myös nykyiseen itsekeskeiseen herkkänahkaisuuteen.

– Ihmiset ottavat nykyään kaiken hyvin henkilökohtaisesti ja mielipiteet ovat vahvoja. On pelkkiä kynnyskysymyksiä ja sitä asennetta, että tuommoista minun ei tarvitse kuunnella. Eihän tuollainen itsekäs asenne ole mikään pohja yhteistyöhön, aiemmin myös kunnallispolitiikassa toiminut mies muistuttaa.

Yhteiskunnan viemiseen eteenpäin tarvitaan yhteistyötä.

– Se tarkoittaa kykyä myös kompromisseihin. Taitoa rakentaa siltoja erilaisten näkemysten välille. Empatiakykyä ei nykyään arvosteta lainkaan eikä osata asettua toisen asemaan, Föhr on huomannut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt