Aikansa seksisymboli Kikka kamppaili ulkonäköpaineiden kanssa – turvautui viimeisenä syksynään äärimmäisiin keinoihin palatakseen lavoille

Julkaistu:

Vaatimattomista oloista lähtöisin oleva Kikka oli säästeliäs nainen myös menestysvuosinaan. Ulkonäöstään laulaja piti varsinkin suosion huippuvuosinaan äärimmäisen tarkkaa huolta.
Kikka on eräs kaikkien aikojen eniten Suomessa levyjä myynyt naisartisti. Menestyksen myötä vaatimattomista oloista lähtöisin ollut laulaja myös ansaitsi hyvin. Ile Vainion levy-yhtiö julkaisi Kikan parhaiten myyneet albumit 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa. Vainio myös toimi Kikan laulujen sanoittajana alkuperäisen sanoittajan, oman isänsä Junnu Vainion kuoleman jälkeen.

Vainion mukaan Kikalle ei tullut taloudellista ahdinkoa myöskään siinä vaiheessa, kun suosio alkoi hiipua.

– Kikka osti asunnot ja flyygelit, kun rahaa tuli todella hyvin. Hänellä oli suuret tulot. Kikka oli hyvin tarkka rahan kanssa, hän ymmärsi rahan arvon, Vainio arvioi.


Kikan ystävä ja alkuvuosien manageri Pia Temisevä on samaa mieltä, että Kikalle ei missään vaiheessa syntynyt ongelmia talousasioissa.

– Kikalla oli pahan päivän varalle säästöjä ja sijoitusasuntoja. Kun keikkatulot hiipuivat, hän alkoi olla rahankäytössään paljon tarkempi. Hän suhteutti menot pienempiin tuloihin. Asuntoja ei tarvinnut myydä, Pia Temisevä sanoo.

Kikka ei koskaan tuhlannut tienestejään.

– Hän ei laittanut elämää överiksi eikä tehnyt luksushankintoja. Kikka oli hyvin järkevä rahan suhteen.


Kikka oli myös julkisissa esiintymisissä erittäin tarkka ulkonäöstään. Kun vuonna 2000 ilmestyi pienen tamperelaisen levy-yhtiön julkaisema levy, Kikka kaivoi itsestään esiin esiintyjän myös ulkoisesti.

– Kikka teki kovalla itsekurilla uskomattoman muodonmuutoksen lyhyessä ajassa, Temisevä muistaa.

Viimeisenä syksynään Kikka suunnitteli paluuta esiintymislavoille ja pyrki saamaan itsensä mahdollisimman edustavaan kuntoon. Kova kuntoilu yhdistettynä koko syksyn jatkuneeseen flunssakierteeseen laittoi kehon koville. Temisevän mukaan on mahdollista, että Kikka käytti myös laihdutusvalmisteita.

– Nuorempana nopea painonpudotus onnistui. Silloin Kikka sai itsensä äkkiä hyvännäköiseksi, mutta iän myötä se ei enää ollutkaan yhtä helppoa vaan siitä tuli rankempaa.


Kikalla oli tapana ennen tärkeitä tilaisuuksia ja kuvauksia ottaa ananaskuuri, jolloin hän ei pistänyt suuhunsa muuta kuin ananasta ja vettä.

– Hän piti kuureja, vaikka ei edes olisi ollut ylimääräisiä kiloja. Hän poisti nestettä myös nesteenpoistajilla kuten siihen aikaan teki moni muukin.

Temisevä muistelee, että 2000-luvun alussa apteekkeihin tuli myös reseptivapaita laihdutuslääkkeitä.

– En tiedä, kokeiliko Kikka niitä, mutta en näe mitään syytä, miksi hän ei olisi ottanut myös niitä aseita käyttöön, Temisevä toteaa.


Kikan aikomus palata taas yleisön eteen esiintymislavoille vaati kovan hinnan. Toive jäi toteutumatta, kun 41-vuotiaan Kikan sydän pysähtyi joulukuussa vuonna 2005.
Musiikkidraaman Kikka – tarina tähdestä 20 jaksoa arkisin klo 17.30 Ylen Radio Suomi alkaen 1.7. Jaksot kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt