Kaarina Uimonen on piirtänyt sarjakuvia 13-vuotiaasta asti – nyt hän tekee strippejä linnuista

Kaarina Uimonen tekee animaatiotaidetta ja sarjakuvaa.

Kaarina Uimonen piirtää Kuukauden kotimaista.

29.6.2019 13:01

– Ajattelin, että taiteilijanimi Waris sopisi kuukauden kotimaiseen, nauraa Lintuperspektiivi-sarjan luoja, animaattori Kaarina Uimonen (s. 1990), joka piirtää sarjaa taiteilijanimellä Kaarina Waris.

Lisäksi se on hänen mummonsa tyttönimi.

– Valmistuin viime joulukuussa Turusta animaattoriksi 4,5 vuoden opintojen jälkeen, kertoo Uimonen sarjakuva on pienestä asti liittynyt.

– Opintoni venyivät, kun olin puoli vuotta Englannissa vaihdossa sikäläisessä animaatiokoulussa, mikä oli hieno kokemus.

Uimosen kurssilla Turussa oli kahdeksan opiskelijaa, kun Cornwallissa hänellä oli 50 opiskelutoveria.

Animaatiokoulutuksesta valmistuneet päätyvät kirjavalle kentälle animaattoreiksi, pelialalle, kuvittajiksi tai myös luomaan infografiikkaa tai sarjakuvaa.

Kaarina Uimonen on tehnyt opintojensa aikana animaation vihreästä oravasta, joka yrittää sopeutua harmaaseen maisemaan.

– Olen yrittänyt saada sitä animaatiofestivaaleille, mutta jos se ei onnistu, niin varmaan pitää laittaa se nettiin.

Uimonen kertoo lähettäneensä työhakemuksia, mutta animaattoreille on nyt vähemmän töitä tarjolla varsinkin kun Roviokaan ei enää työllistä niin paljon ihmisiä.

Piirtämisellä on myös läheinen suhde Uimosen opinahjoon, sillä Turun animaatiokoulutuksesta vastasi 1994-2007 virolainen huippuanimaationtekijä Priit Pärn, jonka koulukunnan perintö elää vielä koulussa.

Miksi Lintuperspektiivi?

– Lintuja on vain kiva piirtää. Aiheesta saa hyvin absurdia tilannekomiikkaa, ja linnuilla on myös pitkä historia animaation ja sarjakuvan historiassa, Uimonen sanoo.

Uimonen kertoo miettineensä, millaiset linnut ja luonnetyypit sopisivat parhaiten sarjakuvaan.

– Harakka on itsenäinen persoona, ja sitten västäräkki; se on veikeä lintu – ja niin graafinen! Hahmotyyppejä on vaikka mitä hermostuneisiin varpusiin tai kanoihin asti. Looney Tunes -sarja oli minulle tässä hauska inspiraatiolähde.

Kaarina Uimonen käyttää Lintuperspektiivissä väriä hyvin harkitusti: mustan ja valkoisen lisäksi vain yksi tehoväri korostaa vaikkapa kanalan väkeä.

– Musteella ja piirtoterällä on myös kiva tehdä työtä.

Sarjakuva on ollut Kaarina Uimosella lapsuudesta asti ykkönen.

– Aloitin pienenä sarjakuvan tekemisen ja olin 12, kun päätin ruveta sarjakuvapiirtäjäksi.

Sarjakuva on ollut Kaarina Uimosella lapsuudesta asti ykkönen. – Aloitin pienenä sarjakuvan tekemisen ja olin 12, kun päätin ruveta sarjakuvapiirtäjäksi.

Uimonen on käynyt sarjakuvakursseilla niin Annantalossa kuin Sarjakuvakeskuksellakin 13-vuotiaasta asti.

– Ja lapsuuden kotikadulla oli sarjakuvakauppa Kulkukatin poika, siellä tuli käytyä usein.

– Tintti, Piko ja Fantasio ja sitten Daltonin veljekset olivat iso juttu samoin kuin Jeff Smithin Luupäät.

– Yksi uudemmista suosikkisarjiksistani on japanilaisen One-piirtäjän Mob Psycho 100, jonka pohjalta on tehty myös suosittu animaatiosarja.

Kaarina Uimonen on vakiotaiteilija Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehtiosastolla.

Lisäksi hän on aktiivinen sarjakuvabloggari Suomen Sarjakuvaseuran sarjakuvablogit-alustalla, jossa parisataa bloggaria esittelee taitoaan ja tyyliään.

– Olen käynyt sarjakuvaoravani kanssa sarjakuvabattlea Heta Nääsin harmaan pupun kanssa kanssa sarjakuvapiirtäjäbattlea Happosen harmaan pupun kanssa, nauraa Kaarina Uimonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?