Rocktähti John Fogerty joutui erikoisen oikeudenkäynnin keskelle – väitettiin plagioineen itseään, vaatimukset 140 miljoonaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Rocktähti John Fogerty joutui erikoisen oikeudenkäynnin keskelle – väitettiin plagioineen itseään, vaatimukset 140 miljoonaa

Suomeen saapuvalle John Fogertylle on sattunut urallaan kaikenlaista. Myös kenties musiikkihistorian erikoisin oikeudenkäynti.

Joh Fogerty Järvenpään Puistobluesissa kesällä 2012.­

30.6.2019 11:55

Suomeen saapuva John Fogerty, 74, on joutunut rockhistorian ehkäpä erikoisimman oikeudenkäynnin kohteeksi. 1980-luvun puolivälissä Fogertyn entinen levytuottaja Saul Zaentz haastoi Fogertyn oikeuteen siitä, että tämä on plagioinut itseään!

Taustalla oli Fogertyn ja Zaentzin katkera riita, jota artisti ja tuottaja eivät saaneet sovittua ennen kuin Zaentz kuoli runsaat viisi vuotta sitten 92-vuotiaana.

Zaentz omisti oikeudet Fogertyn nuoruusvuosien yhtyeen, legendaarisen Creedence Clearwater Revivalin eli CCR:n kappaleisiin. Tuottaja ja artisti kävivät jo yhtyeen hajottua 1970-luvun alussa kiistaa CCR:n tuotannosta – jopa niin, että Fogerty syyttää Zaentzia masennuksestaan ja vuosien 1976–1984 kyvyttömyydestä kirjoittaa musiikkia.

Ja kun kynä vihdoin kulki, Centerfield -hittilevyllä (1985) oli kaksi Zaentzille omistettua kappaletta: Mr Greed ja Vanz kant Danz. Niissä tuottaja julistettiin ahneeksi ja musiikillisesti lahjattomaksi.

Zaentzin vastaus: vaatimus oikeusteitse 140 miljoonan dollarin korvauksesta. Levytuottaja omisti muiden CCR-kappaleiden tapaan Fogertyn kirjoittaman Run Through The Junglen vuodelta 1970. Ja nyt hän väitti, että juuri tuota kappaletta Fogerty oli kopioinut Centerfieldin hittibiisiin The Old Man Down the Road.

Fogerty voitti jutun.

Itseään saa kopioida – jopa yhdysvaltalaisen tuomioistuimen mukaan.

John Fogerty esiintyi Pori Jazzeilla 2010.­

Fogerty esiintyy ensi tiistaina Suomessa kymmenettä kertaa soolourallaan. Ensimmäistä vierailua saatiin aikanaan odottaa kauan, aina kesään 1997 saakka.

Jo silloin oli CCR:n rockia määritelleistä levyistä oli vierähtänyt yli neljännesvuosisata – ja Fogertyn paluusta ja Centerfieldistäkin runsas vuosikymmen. Oli kuitenkin tapaus, että melodisia ja energisiä kappaleita, ruutupaitarockin sielukkaita perusteoksia kirjoittanut ja nasevalla kitaransoitollaan ja rehevästi karjahtelevalla lauluäänellään tulkinnut legenda saatiin Suomeen. Hartwall-areena oli loppuunmyyty.

Fogerty oli häkellyttävän hyväntuulinen, puhelias ja alati hymyilevä – täydellinen vastakohta vaikkapa viime vuosikymmenten sulkeutuneelle Bob Dylanille, jonka jokaista murahdusta ja poskilihaksen liikahdusta tulkitaan yleisön huomioon ottamiseksi.

Ja samanlainen, energisen iloinen anti-Dylan oli Fogerty jälleen edellisellä Suomen-vierailullaan seitsemän vuotta sitten, jolloin CCR-klassikot kajahtivat Järvenpään Puistobluesissa ja Oulussa.

Nyt Fogerty piipahtaa Hartwall-areenassa osana 50-vuotistaiteilijajuhlaansa. Jos haluaa kuulla suunnilleen samat CCR:n klassikot kuin edellisillä Suomen-vierailuilla, kannattaa hankkiutua paikalle.

Zaentzille kohdistetut pilkkalaulut eivät kuuluneet ohjelmistoon kiertueen Yhdysvaltain-keikoilla. Katkeruus ei ole inspiroinut Fogertyn parhaita kappaleita.

John Fogertyn My 50 Year Trip -kiertue Helsingin Hartwall-areenassa tiistaina 2. heinäkuuta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?