Metallilegenda Anthrax muistelee Suomi-reissuja ja hehkuttaa tulevaa Tuska-festivaalia: ”Suomalaisfanit ovat todella omistautuneita”

Julkaistu:

Amerikkalainen metallilegenda Anthrax soittaa perjantaina Tuska-festivaaleilla Helsingin Suvilahdessa.
Bändin rumpali Charlie Benante muisteli IS:lle bändinsä Suomen-reissuja ja intoili jo etukäteen Tuskasta ja muista tulevista keikoista.

– Teillä Suomessa fanit ovat todella, todella omistautuneita, Benante kehuu.

– Me tulemme aina Suomeen soittamaan, koska vastaanotto on niin hyvä. Meistä se on mahtavaa.

Anthrax jyrää Tuskassa jo kolmatta kertaa. Bändi soitti festivaaleilla myös vuosina 2014 ja 2016.

Tällä kertaa Tuskassa esiintyminen on newyorkilaisille erityisen mieluista. Festivaalin pääesiintyjä Slayer on pitkällä jäähyväiskiertueella, ja Tuskan keikka on mainosten mukaan bändin vihonviimeinen esiintyminen Suomen kamaralla.

– Olemme kiertäneet Slayerin kanssa paljonkin heidän meneillään olevalla jäähyväiskiertueella, Benante sanoo.

– Luulenpa että fanit tykkäävät sitä, että soitamme samoilla keikoilla.

Viimeksi Slayer ja Anthrax nähtiin Suomessa joulukuussa.


Kolme vuotta aikaisemmin, joulukuussa 2015 molemmat yhtyeet olivat saapuneet Suomeen päivää ennen konserttia Hartwall-areenalla. Sattui olemaan Suomen itsenäisyyspäivä, ja Kämpissä majoittuneet muusikot osuivat keskelle Linnan juhlien jatkoja.

Anthraxin basisti Frank Bello ja Slayerin kitaristi Kerry King päätyivät juhlavieraiden selfiekuviin. Bello tapasi muun muassa silloisen ulkoministerin Timo Soinin, joka on rockin ystäviä hänkin.

Rumpali Benante harmittelee, että ne juhlat jäivät väliin.

– Tuosta en kuullutkaan. Minulta taisi jäädä hyvät bileet väliin, hän nauraa.

Anthraxin ensimmäisiä Suomen keikkoja oli esiintyminen Oulun Kuusrockissa kesällä 1987. Genrerajat olivat tuolloin löyhempiä; thrash metal -bändi hyppäsi lavalle indierockia soittavan That Petrol Emotionin jälkeen.

– Saapuminen sinne jäi mieleen. Ensin lennettiin pitkään, sitten ajettiin ja lopulta mentiin yli lautalla, Benante muistelee.

– Mietin silloin: nyt ollaan kaukana!

Anthraxin viimeisin levy For All Kings julkaistiin 29 vuotta Kuusrockin keikan jälkeen. Benante kertoo, että bändi aikoo tehdä jälleen uutta musiikkia.

– Ehdottomasti. Mutta en halua tehdä musiikkia vain sen takia, että julkaisemme jotain. Lopputuloksen täytyy olla jotain sellaista, jonka pariin ihmiset palaavat – eivät ainoastaan kuuntele sitä kerran tai pari.

– Minusta tuntuu välillä, että musiikista puuttuu nykyään luovuus. Sen eteen ei nähdä tarpeeksi vaivaa. Bändit vain laittavat musiikkia ulos ”eiköhän se ole ihan hyvää” -asenteella.

Levyt eivät enää pitkään aikaan olekaan olleet monelle bändille ainoa – saati päätuote. Nimikko-oluet, -whiskyt, -kahvit ja -toimintahahmot – kirjoista ja vaatteista puhumattakaan – näkyvät nykyään joka paikassa.

Mitä mieltä vanhan liiton metallirumpali Benante on tästä?

– Monet bändit, joilla on hyvä fanikunta, keskittyvät muihin asioihin kuin musiikkiin. Me Anthraxissa olemme aina myyneet paljon paitoja, ne ovat tärkeitä, mutta meillä pääfokus on silti aina ollut musiikissa.


Benanten omista liiketoimista löytyy kuitenkin muutakin kuin thrash-paahtoa: tummapaahtoista Benante's Blend -kahvia.

– Minä otan kahvini vakavasti, todella vakavasti. Haluan myös, että muut ihmiset nauttivat siitä, hän sanoo.

Toki myös Anthraxilta löytyy pakollinen bändiolut. Newyorkilaisen Butternuts Beer & Ale Breweryn -panema Wardance-pale ale ilmestyi paikallisiin kauppoihin 2017.

Nimi viittaa yhteen Anthraxin tunnetuimmista kappaleista Indians, joka julkaistiin singlenäkin Among The Living -levyltä 1987.

Haastattelun lopuksi keskustelu kääntyy yhteen Anthraxin uran mieleenpainuvimmista kokemuksista. Kaupallisen suosionsa aallonharjalla purjehtinut yhtye oli julkaissut menestyslevyn Percistence of Time elokuussa 1990, ja he päätyivät tähdittämään Pulmuset-televisiosarjan jaksoa My Dinner with Anthrax.

– Se oli yksi hienoimpia kokemuksia, joita minulla on tässä bändissä ollut.

– Tuotannon ihmiset ja näyttelijät olivat meille todella ystävällisiä. Koko homma kesti viikon, siinä sai opetella ihan uusia asioita kuten vuorosanojen muistamista, Benante kertoo.

Bändi soitti Pulmusten perheen olohuoneessa Percistence of Time -levyn hitin Got The Time, joka on thrash-versio Joe Jacksonin vuoden 1979 hitistä.

Biisi on Anthraxin ohjelmistossa nykyiselläkin kiertueella, mutta luvassa voi olla myös yllätyksiä.

– Tällä Euroopan kiertueella me lisäämme välillä settiin joitain harvemmin kuultuja kappaleita State of Euphoria -levyltä ja Worship Musicilta, Benante lupaa.

– Me haluamme, että yleisö yllättyy.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt