Hanna Sumari tuskaili blogissaan outoja oireita ja ajatteli vain olevansa uupunut – hurja totuus paljastui kolmen päivän päästä

Julkaistu:

Hanna Sumari kertoo sairastuneensa borrelioosiin.
Muun muassa juontajana ja toimittajana tunnettu Hanna Sumari kertoo Instagram-tilillään sairastuneensa borrelioosiin.

61-vuotiaan Sumarin julkaisemassa otoksessa hän näyttää käsivarttaan, jossa on borrelioositartunnalle tunnusmainen, punoittava jälki. Kuvan toisessa osassa näkyy antibiootteja.
– Voittoarpa borrelioosiarpajaisissa. Antibiootit aamiaiseksi, lounaaksi ja iltapalaksi.

Borrelioosi on hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio. Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.

Kuva on kerännyt runsaasti tsemppiviestejä. Monet ovat olleet iloissaan siitä, että Sumari tunnisti oireet nopeasti.


Sumarin kädessä näkyvä punainen alue punkin puremakohdassa ei ole rengasmainen, kuten yleensä varoitellaan. Laajeneva, punainen ja ympyränmuotoinen alue on oikeastaan yleisempi borreliabakteerin tartunnasta.

Muita oireita ovat myös muun muassa voimattomuus. Sumari kirjoitti sunnuntaina blogissaan, kuinka hän oli koko juhannuksen käsittämättömän väsynyt. Hän ei myöskään muistanut päivistä mitään.

– Tulin Tallinnaan torstaina ja ajoimme sieltä tänne Saarenmaalle. En muista torstai-illasta yhtään mitään, mutta tarkistin Jarilta. Kävimme Kuresaaressa syömässä pizzat. Perjantai jatkui samaan malliin, eli en juuri muista mitä tein.

Sumari kertoo nukkuneensa koko lauantain. Ruokakaan ei maistunut.

– Niin hämmentävää. Olin jo varma, että olen kuolemansairas.

– Heräsin, mutta en herännyt, olin kuin unissakävelijä. Hidas, hajamielinen, uninen. En muista mihin nukahdin ensimmäistä kertaa, mutta nukuin korituolissa jalat pöydällä, nukuin riippumatossa pitkittäin ja poikittain.

Kun uni vain maittoi, Sumari kysyi jopa mieheltään, onko hän sairas. Mies ei ajatellut, että kyseessä olisi jotain vakavampaa.

– Lyhyinä jotka olin hereillä, valitin outoa olotilaani ja kyselin mieheltäni, olenko kenties sairas. Hänen diagnoosinsa oli, että olen väsynyt, koska olen uurastanut koko kevään taukoamatta. Ei puhettakaan, että olisin uskonut häntä. En ole ihminen, joka on väsynyt, ajattelin, kunnes lyijynraskaat luomet painuivat jälleen kiinni.

Julkaisussaan Sumari oli vielä iloinen ”unilomastaan”, sillä ei tiennyt sairastuneensa borrelioosiin.


Borrelioositartunta ei näy heti, vaan leviäminen alkaa aikaisintaan muutaman vuorokauden päästä. Punkin purema saattaa tosin punoittaa muutenkin, mutta se ei kerro vielä bakteeritartunnasta vaan johtuu mekaanisesta, puremisen aikaan saamasta ärsytysreaktiosta.

Punkin puremasta voi saada myös aivokuumeviruksen, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta eli puutiaisaivotulehdusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt