Ex-missi Nina Björnström kertoo Eeva-lehdessä leikkausta vaatineesta harvinaisesta keuhkosairaudestaan: ”Tämä sairaus on reppuni, jota kannan mukanani aina”

Julkaistu:

Harvinainen sairaus
Nina Björnström joutui luopumaan unelma-ammatistaan harvinaisen keuhkosairauden takia.
Vuoden 1988 Miss Suomi Nina Björnström, 52, kertoo Eeva-lehdessä harvinaisesta trakeobronkomalasia-keuhkosairaudestaan.

Matkustamista rakastava Björnström työskenteli unelma-ammatissaan lentoemäntänä, kunnes perinnöllinen sairaus ja toistuvat keuhkokuumeet pakottivat hänet lopettamaan työn teon.

Suorittajan on ollut vaikea rauhoittua. Aiemmin hektinen elämänrytmi, stressaava vuorotyö ja rankka aerobinen liikunta johtivat sairastelukierteeseen. Björnström unohti kuunnella kehoaan.

– Aiemmin en millään halunnut antaa periksi. Nyt hyväksyn jo, että rajun jumpan sijasta kannattaa mennä kävelemään, Nina kertoo lehdelle.

Björnströmin sairautta on jo vuosia lääkitty vasta-aineella, jota seulotaan terveestä verestä ja annetaan suonensisäisesti joka toinen viikko. Yhden lääkepullollisen valmistukseen tarvitaan verisoluja viideltätuhannelta luovuttajalta. Ilman vasta-ainetta hän olisi jo kuollut.

Björnströmillä on puolisonsa Tomi Lehtosen kanssa kaksi lasta; Nia, 17, ja Noel, 14. Myös Noelilla on todettu trakeobronkomalasia, mutta poika voi hyvin ja käy kontrolleissa säännöllisesti.

– Toisaalta olen sitä mieltä, ettemme voi ruveta liikaa pelkäämään ja lakata elämästä. Jokaisella on omat taakkansa. Tämä sairaus on minun reppuni, jota kannan mukanani aina. Silti haluan katsoa eteenpäin luottavaisin mielin.

Aiemmin Björnström joutui sairastelunsa vuoksi usein sairaalaan.

– Sairastin kuusi keuhkokuumetta vuodessa, ja niistä jäi bakteereja. Homma meni niin vaikeaksi, että minulta leikattiin oikean keuhkon keskilohko pois, Nina kertoi IS:lle vuonna 2014.

Hehkeä entinen lentoemäntä myönsi kuitenkin, että toipuminen leikkauksesta kesti oman aikansa.

– Minun oli tavallaan aloitettava elämäni nollasta ja pikkuhiljaa toivuin entiselleni, Nina kertoi tuolloin.

Nina toimii nykyään kääpiövillakoirien kasvattajana, mistä hänet on myös palkittu. Aikaa koirille ja perheelle riittää nyt, kun hän ei enää työskentele lentoemäntänä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt