Tuliko syötyä liikaa juhannuksena? Gladiaattorit-tähti lataa suorat sanat suomalaisille tutusta ilmiöstä: ”Älä nyt jumankauta ja valoja päälle!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tuliko syötyä liikaa juhannuksena? Gladiaattorit-tähti lataa suorat sanat suomalaisille tutusta ilmiöstä: ”Älä nyt jumankauta ja valoja päälle!”

Piia Pajunen on yksi Suomen seuratuimpia hyvinvointibloggaajia.

Piia Pajunen on yksi Suomen seuratuimpia hyvinvointibloggaajia.

Julkaistu: 25.6.2019 14:11

Gladiaattorit-tähti Piia Pajunen muistuttaa, ettei vaakalukeman nousu juhannuksen jälkeen suinkaan johdu lihomisesta.

Tänä keväänä Gladiaattoreiden Tornadona suomalaisille tutuksi tullut bloggaaja ja fitness-tähti Piia Pajunen avautui hiljattain blogissaan yhdestä suomalaisille tutusta ilmiöstä, joka liittyy vahvasti juhannuksen kaltaisiin juhlapyhiin.

Pajunen paljastaa tiistaina julkaisemassaan kirjoituksessa, kuinka suomalaiset kokevat usein huonoa omatuntoa, jos juhlapyhinä tulee syötyä hieman tavallista enemmän. Juhannuksen kaltaisia juhlia seuraa usein pikadieettien aalto.

– Tuliko juhannuksena syötyä vähän liikaa? Jatkuiko syömingit useamman päivän, vaikka tarkoitus oli ottaa vain hieman rennommin? Nyt sitten heti keventämään ruokavaliota ja treenaamaan kuin hullu, että saa vahingot korjattua, Pajunen kuvailee suomalaisille yleistä mielenmaisemaa tekstissään.

– Älä nyt jumankauta, ja valoja päälle, hän täräyttää.

Piia Pajunen nähtiin tänä keväänä myös televisiossa yhtenä Gladiaattoreista.

Piia Pajunen nähtiin tänä keväänä myös televisiossa yhtenä Gladiaattoreista.

Pajunen ihmettelee kirjoituksessaan, eikö nykyään ole enää sallittua nauttia ruuasta ilman sen kummempia rajotteita edes jouluna tai juhannuksena. Pajusen mukaan jopa satunnaisesta herkuttelusta on tullut synti, josta koetaan huonoa omaatuntoa.

– Ruuasta on tullut asia, jossa kontrolli on oltava, ja jos se menetetään, niin se määrittää jo omaa onnistumista ihmisenä, nainen lataa.

Fitnessissä ammattilaistasolla kilpaillut Pajunen toteaa blogissaan, että kyseessä on perinteinen juhlapyhien kaava.

– Juhlat kun on juhlittu, niin on ehdottomasti päästävä paikkaamaan tapahtuneet ”vahingot”. On paska olo henkisesti ja fyysisesti, ja sitä vain pahennettaan entisestään itsesyytöksillä ja ruoskimisella, hän päivittelee.

– Heitetään bensaa liekkeihin, että varmasti menisi homma sekaisin, ja lyödään naula siihen arkkuun, että seuraavana viikonloppuna mätetään taas nälissään ja himoissaan uudelleen. Ja kaava on valmis.

Nainen muistuttaa, että vaakalukeman äkillinen nousu juhannuksen jälkeen ei suinkaan johdu lihomisesta. Kyse on puhtaasta matematiikasta, sillä hiilihydraatit, joita juhannuspöydässäkin usein runsaasti eri muodoissa tarjoillaan, sitovat itseensä nestettä.

– Jokainen syöty hiilarigramma voi sitoa itseensä jopa kolme grammaa nestettä. Kyllä. Nestettä, ei läskiä. Se tottakai näkyy vaa’alla.

– Tämä helpottaa muutamassa päivässä jo ihan sillä, että saat tyhjennettyä tätä massaa posliinimööpelin päällä istuskellen, jota voidaan suomen kielellä ihan kakaksikin kutsua, nainen kirjoittaa kieli poskellaan.

Pajunen kilpaili ammattilaisena vapaaohjelmafitnesissä useamman vuoden ajan. Hän lopetti kilpauransa viime vuonna.

Pajunen kilpaili ammattilaisena vapaaohjelmafitnesissä useamman vuoden ajan. Hän lopetti kilpauransa viime vuonna.

Pajusella onkin yksi vinkki kaikille niille, joita vaakalukeman äkillinen nousu juhlapyhien jälkeen saattaa ahdistaa. Se ei suinkaan ole keittokuuri tai kymmenen kilometrin lenkki.

– Jos tiedät jo etukäteen vaakalukeman aiheuttavan sinulle tuskaa ja määrittävän onnistumistasi ihmisenä, niin älä helkutti hyppää heti sen päälle!

– Pahinta, mitä voit itsellesi tehdä, on alkaa väkisin korjaamaan ”tuhoja” ja rankaisemaan itseäsi ruuan panttaamisella, nälkäsignaalien kuuntelemattomuudella ja kieltolistoilla, Pajunen muistuttaa.

Piia Pajunen, 28, on Suomen suosituimpia hyvinvointibloggaajia. Pajunen kilpaili naisten vapaaohjelmafitnesissä ammattilaistasolla vuoteen 2018 asti, kunnes lopetti uransa. Koulutukseltaan hän on diplomi-insinööri.

Pajunen ottaa blogissaan usein kantaa ulkonäköpaineisiin ja muistuttaa seuraajiaan siitä, ettei kaikki ole aina sitä, miltä se sosiaalisessa mediassa näyttää. Hän on kirjoittanut avoimesti muun muassa ruokaan liittyvistä ennakkoluuloista ja arjestaan fitnessurheilijana.

Tuoreimmat osastosta