Michael Jacksonin kuolemasta 10 vuotta: tällaiset olivat velkaantuneen popin kuninkaan viimeiset hetket – rajasi testamentista pois jopa oman isänsä

Julkaistu:

Popin kuninkaan Michael Jacksonin kuolema järkytti maailmaa kesäkuussa 2009. Suru-uutista seurasivat toinen toistaan erikoisemmat salaliittoteoriat, eikä kohuiltakaan ole vältytty.

Kohtalokkaat viimeiset hetket

Los Angelesissa eletään torstaita 25. kesäkuuta 2009. Kello on lyönyt 12:25, kun hätäkeskus saa soiton Michael Jacksonin kartanosta. Puhelimeen vastaavalle hätäkeskuspäivystäjälle kerrotaan, että 50-vuotias mies on saanut sydänkohtauksen.

Ensihoitajat ryntäävät kartanoon. Mies on lyyhistynyt lattialle, ja hänen ympärillään pyörii hätääntyneitä ihmisiä. Palomiehenä ja ensihoitajana työskentelevä Richard Sennef oli yksi heistä, jotka olivat ensimmäisenä paikalla.

– Kun saavuin makuuhuoneeseen, siellä lojui lääkintävälineitä. Näin herrasmiehen, joka kertoi olevansa lääkäri. Hän oli aika hätääntynyt. Hän hikoili ja yritti siirtää potilasta, Sennerf kertoi vuonna 2018 ilmestyneessä dokumentissa.


– Työparini katsoi minuun ja luin hänen huuliltaan: ”Michael Jackson.” Silloin katsoin potilasta ja tunnistin hänet, Sennerf muisteli dokumentissa.

Jackson kiidätettiin välittömästi helikopterilla Ronald Reagan UCLA Medical Center -sairaalaan. Jacksonia yritettiin elvyttää vielä tunnin ajan, mutta popin kuningas julistettiin lopulta kuolleeksi kello 14.26 paikallista aikaa. Suurin osa hänen lähiperheestään saapui sairaalaan sanomaan hänelle hyvästit.


Jacksonin elimistöstä löytyi ainakin kolmea kipulääkettä, kahta erilaista rauhoittavaa lääkettä, lihasrelaksanttia, närästyslääkettä ja mielialalääkettä. Tähden henkilökohtainen luottolääkäri Conrad Murray tuomittiin myöhemmin kuolemantuottamuksesta. Hän vapautui vankilasta vuonna 2013 istuttuaan neljän vuoden tuomiostaan kaksi vuotta.

Ex-vaimo jäi ilman perintöä

Michael Jacksonin omaisuuden arvoksi arvioitiin hänen testamentissaan noin 500 miljoonaa dollaria. Testamenttinsa Jackson teki hyvissä ajoin – jo seitsemän vuotta ennen kuolemaansa.

Popin kuningas luovutti testamentissa koko omaisuutensa perustamalleen säätiölle ja mainitsi sen edunsaajaksi äitinsä Katherine Jacksonin. Jackson määräsi testamentissa myös lastensa huoltajuudesta ja nimesi kolmen lapsensa huoltajaksi äitinsä.

Jacksonilla on kolme lasta: Blanket, 17, jonka oikea nimi on Prince Michael Jackson II, Paris Jackson 21, sekä Prince-nimeä käyttävä vanhin lapsi Michael Joseph Jackson Jr., 22. Kaikki kolme lasta saivat jättiperinnön. Perintö jaetaan lapsille osissa niin, että kukin saa ensimmäisen osan täysi-ikäistyttyään. Tämän jälkeen loput perinnöstä napsahtavat heidän tileilleen 30-, 35- ja 40-vuotiaina.


Ex-vaimolleen ja kahden vanhimman lapsensa äidille, Debbie Rowelle, Jackson ei jättänyt testamentissa mitään. Testamentin ulkopuolelle jäivät myös Jacksonin sisarukset ja Joe-isä. Jacksonin välit isäänsä olivat olleet tiettävästi vaikeat jo pitkään.

Kuolema nosti Jacksonin varallisuuden uuteen nousuun niin roimasti, että Jackson tahkosi puolitoista vuotta kuolemansa jälkeen rahaa enemmän kuin eläessään. Rahat tulivat tarpeeseen, sillä lehtitietojen mukaan Jackson oli kuollessaan pahasti velkainen. Maksettavaa oli kertynyt vuosien varrella 400 miljoonaa euroa.

Villit salaliittoteoriat

Popin kuninkaan maailmanlaajuinen suosio takasi sen, että villit salaliittoteoriat alkoivat levitä pian hänen kuolemansa jälkeen. Yksi sitkeimmistä salaliittoteorioista koskee Jacksonin kuolemaa – tai itseasiassa sitä, ettei hän olisi oikeasti kuollut.

Salaliittoihin uskoneet ihmiset arvelivat julkisuuteen ristiriitaisesti suhtautuneen tähden kuoleman olleen pelkkä lavastus, jonka turvin Jackson pystyi aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä.

Joidenkin mielestä Jacksonin kuolemaan saattoi liittyä raha ja miehen omistamat kiinteistöt, sillä salaliittoteorioiden mukaan hänet haluttiin hengiltä taloudellisista syistä. Toisen teorian mukaan mies taas olisi itse lavastanut kuolemansa paetakseen velkojaan.


Yhtä kaikki, teorioiden mukaan tähti elelisi edelleen keskuudessamme Kanadassa tai Etelä-Afrikassa, ja onpa häntä huhujen mukaan nähty vuosien varrella niin Australian Perthissä kuin hississä Los Angelesissa. Villeimmät teoreetikot uskovat, että Jackson elelee nyt katseilta piilossa vuonna 1977 kuolleen Elvis Presleyn kanssa.

Toiset taas uskovat vakaasti, että popin kuninkaan kuolemasta oli vastuussa salaseura Illuminati, vaikka sen toiminnasta ei ole tänä päivänä enää minkäänlaisia viitteitä.

Uutuusdokumentti hätkähdytti maailmaa

Tänä keväänä maailma kohahti, kun hieman alle 10 vuotta popin kuninkaan kuoleman jälkeen HBO julkaisi Leaving Neverland -dokumentin. Nelituntisessa dokumentissa esitetään karuja syytöksiä Jacksonista ja siitä, mitä hänen kuuluisan Neverland-tilansa porttien sisäpuolella oikeasti tapahtui.

Dokumentissa entiset lapsitähdet James Safechuck ja Wade Robson väittävät Jacksonin käyttäneen heitä lapsena seksuaalisesti hyväksi vuosien ajan. Kauhuelokuvaksi kuvailtu dokumentti näytettiin myös Ylellä huhtikuussa.


Dokumentti sai aikaan valtaisan myrskyn. Jacksonin perikunta ja fanit ryhtyivät puolustuskannalle, sillä heidän mukaansa dokumentti on äärimmäisen yksipuolinen.

Dokumentin ohjaaja Dan Reed puolusti teostaan ja kertoi, että haastatteli Safechuckia ja Robsonia erikseen, jotta heidän sanomiset eivät vaikuttaisi toisiinsa. Kummallekaan ei myöskään maksettu dokumenttiin osallistumisesta.Ei kuitenkaan mennyt aikaakaan, kun perikunta julkaisi oman vastineensa Neverland Firsthandin. Youtubeen ladattu dokumentti kyseenalaistaa Wade Robsonin ja James Safechuckin esittämät väitteet.


Yksi Jacksonin kritisoijista on ollut hänen oma siskonsa LaToya Jackson. Uutuusdokumentin myötä esiin nousi LaToyan 26 vuotta vanha haastattelu, jossa LaToya myönsi järkyttävien huhujen pitävän paikkansa ja kertoi todistaneensa omin silmin, kuinka heidän Katherine-äitinsä kirjoitti shekkejä nuorten poikien vanhemmille. Myöhemmin hän kiisti haastattelun.

Jackson joutui eläessään monta kertaa hyväksikäyttösyytteiden kohteeksi. Jackson todettiin syyttömäksi vuonna 2005 järjestetyssä suuressa oikeudenkäynnissä.

Jälkikasvu järkyttyi

Kukaan Jacksonin kolmesta lapsesta ei ole päätynyt musiikkialalle kuten isänsä. Jacksonin vanhin lapsi Prince on kokeillut siipiään näyttelijänä, kuten myös isosiskonsa Paris. Lisäksi Paris on kotimaassaan tunnettu aktivisti ja malli.


Nuorin Jacksonin lapsista, Blanket Jackson, on esiintynyt tv:ssä, mutta pysytellyt melko tiukasti poissa julkisuudesta. Blanketilla on ollut vaikeuksia suhtautua elämään isänsä julkisuuden valokeilassa. Jackson aiheutti valtavan kohun roikotettuaan Blanketia vain muutaman kuukauden ikäisenä hotellin parvekkeen kaiteen ylitse Berliinissä. Tilanteesta napatut kuvat levisivät salamannopeasti ympäri maailmaa.


Jacksonin veljenpoika Taj Jackson on kertonut uuden kohudokumentin järkyttäneen poptähden kolmea lasta sydänjuuria myöten. Jacksonin tytär Paris on tuominnut Leaving Neverland -dokumentin väitteet ja sanonut, ettei kohudokumentti tuhoa hänen isänsä perintöä.

Parisilla on ollut muutenkin haastava vuosi, sillä hän kirjautui loppuvuodesta 2018 katkaisuhoitoon.


Jacksonin vanhinta lasta Princea ei ole nähty julkisuudessa kohudokumentin ensi-illan jälkeen.


Erityisen paljon dokumentti on kolahtanut nuorimpaan lapseen Blanketiin, sillä Jacksonin veljenpojan mukaan koko nuoren miehen luonne muuttui radikaalisti.

– Hän on mitä puheliain lapsi koulussa, mutta nyt hän ei enää puhu. Olemme kaikki huolissamme hänestä, Taj Jackson paljasti tv-haastattelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt