Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö viettävät 20-vuotishääpäiväänsä – naimisiinmenoa jouduttiin lykkäämään tanssimenestyksen vuoksi

Julkaistu:

Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö ovat olleet tanssipari 30 vuotta ja aviopari 20 vuotta.
Suomen kansainvälisesti menestynein kilpatanssipari Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen alkoivat tanssia yhdessä 30 vuotta sitten.

Tanssiparista tuli myös aviopari, kun he avioituivat Sirpan synnyinkaupungissa Oulussa 19.6.1999.

Nyt juhannuksen kynnyksellä vietetään 20-vuotishääpäivää.

– On ihanaa, kun on oikeus olla onnellinen yhdessäolostamme. Minä ainakaan en ole yhtään kyllästynyt, Sirpa sanoo.

– Enkä minä, Jukka hihkaisee.

Osittain Lontoossa asuva ja jatkuvasti eri puolilla maailmaa opettava pariskunta viettää juhannuksen tällä kertaa poikkeuksellisesti Suomessa.

– Olemme vuokranneet Saimaan rannalta kesämökin ja vietämme siellä hääpäivän sekä juhannusviikonlopun muutaman läheisen ystävän kanssa.

Jukka odottaa erityisesti puusaunan lämmittämistä. Sen jälkeen pulahdetaan järveen.

– Helsingin-kodissamme on sauna ja saunomme joka päivä, mutta Lontoossa saunaa ei ole.

Vuoden kuluttua toukokuussa tulee täyteen 30 vuotta ensimmäisestä yhteisestä tanssikilpailusta, mutta sitä varten aloitettiin harjoittelu lähes vuotta aiemmin, joten jo nyt yhdessä on tanssittu 30 vuotta.


Yhteisiin vuosikymmeniin mahtuu paljon, sillä pariskunta nousi tanssin korkeimmalle kansainväliselle huipulle. He saavuttivat neljä maailmanmestaruutta ja kaksi Euroopan mestaruutta ennen kuin päättivät kilpauransa vuonna 2002.

Sen jälkeen on omistauduttu opettamaan maailman huippupareja sekä tuomaroimaan kisoja ympäri maapalloa. Myös tanssiteatterin tekeminen esiintyjinä, koreografeina ja tuottajina kuuluu uusiin aluevaltauksiin.

Jatkuva yhdessäolo ei ole kuluttanut eikä näivettänyt parisuhdetta.

– Kun tehdään tiiviisti kilpauraa, ei voi olla koko ajan pelkästään mahtavaa. Aina välillä piti muistaa, ettei mikään muu saa mennä parisuhteen edelle, Sirpa painottaa.

Kilpailtaessa maailman kärkisijoista paineet ja vaatimukset ovat kovat. Monet tanssin huippuparit hajoavat. Joskus tavallistakin tiukemmissa tilanteissa ero on vilahtanut mielessä.

– Totta kai erosta on joskus puhuttu, mutta omasta puolestani voin todeta, etten ole koskaan sanonut ero-sanaa tosissani, Jukka huomauttaa.

– On ollut hyvinkin dramaattisia hetkiä, mutta meillä on ollut aina vahva luottamus omiin tunteisiimme ja tietoisuuteen siitä, että haluamme olla toistemme kanssa, Sirpa lisää.

– Olemme molemmat jumalattoman kestäviä ja sitkeitä, Jukka arvioi.


Hänen mielestään suhteen kantava voima niin työssä kuin parisuhteessakin on ollut aina rehellisyys.

– Olemme käyneet läpi myös vaikeat asiat. Meillä ei ole vaiettu. Asioita ei koskaan paineta villaisella, vaan niistä puhutaan. Hankalatkin kysymykset esitetään ja niihin pitää löytää hyvä vastaus, Jukka linjaa.

Jos halutaan saada molemmista esiin parasta mahdollista, pitää voida luottaa siihen, että kummallakin on lupa ilmaista itseään vapaasti. Tämän he ovat tajunneen jo aikaa sitten.

– Olemme myös opetelleet tilannetajua. Jos ei ole oikea hetki puhua, toisen on annettava olla rauhassa. Toisen hienovarainen lukeminen sekä tunteiden ja mielipiteiden kunnioittaminen ovat osa rehellisyyttämme, Sirpa määrittelee.

– Jukan persoona on niin monipuolinen ja kiinnostava, että haluan viettää elämäni hänen kanssaan. Hän saa minusta esiin parhaita puoliani.

Sirpa puolestaan haastaa Jukkaa juuri sopivalla tavalla.

– En olisi ollenkaan tyytyväinen, jos vaimoni keskittyisi vain siihen, että minulla on kaikki hyvin, ruoka valmiina lautasella ja vaatteet silitetty. Vaimon pitää olla tasa-arvoinen ja haastaa minut aina uudestaan. Sirpa tekee sen, Jukka kiittelee.

Tanssijoina he olivat toisilleen tuttuja jo ennen teini-ikää, mutta kun heistä tuli tanssipari 30 vuotta sitten, tunteet alkoivat versoa ystävyyttä vahvemmiksi.

– Aloimme pitää tiiviimmin yhteyttä ja tajusimme, että rakastamme toisiamme. Olimme molemmat hyvin varmoja suhteestamme, Sirpa muistaa.

Hän muutti Oulusta Jukan luo Helsinkiin 7. kesäkuuta 1989.

– Olisimme voineet mennä vihille vaikka heti, kun Sirpa muutti Helsinkiin, Jukka jatkaa.


Ihan niin nopeasti ei edetty vaan kihloihin mentiin kesällä 1996, kun Jukka kosi lounaspöydässä lomamatkalla Kreikassa. Saarelta ei löytynyt sopivia sormuksia, joten ne hankittiin myöhemmin Suomesta. Ajatuksena oli avioitua seuraavana kesänä, mutta kun pari alkoi napsia maailmanmestaruuksia, häitä ei ehditty järjestää ennen kuin kesällä 1999.

– Emme tanssineet häävalssia vaan rumban, latinalaistanssien mestarit hymyilevät.

Viime vuodet ovat tuoneet elämään myös muutoksia. Vaikka toinen koti on Lontoossa ja suuri osa opetustyötä ympäri maailmaa, pariskunta viettää nykyään hieman enemmän aikaa Suomessa.

Siihen vaikuttaa Helsinkiin perustettu oma tanssistudio. Kun Sirpa saattoi loppuun keskeneräiset opintonsa ja valmistui kasvatustieteiden maisteriksi, vahvistui halu tuottaa täällä omaa tanssituotantoa.

– Kesken jäänyt tutkinto häiritsi sen verran paljon, että tein sen valmiiksi. Olemme aina tehneet opetustyössä rohkeita ratkaisuja, mutta opintoni auttoivat meitä molempia luomaan myös uudenlaista opetusta.


Kaapelitehtaalla sijaitsevassa Haapalainen Suutari-Jääskö Dance Studios -tilassa on kolme salia ja tilaa monenlaiseen toimintaan.

– Pystymme mahdollistamaan täällä myös muuta kuin tanssiin liittyvää toimintaa. Täällä on järjestetty koulutuksia ja kuvauksia, vaikka pääpaino onkin tanssitoiminnassa.

Oman studion myötä kasvatuksellinen puoli on tullut entistä tärkeämmäksi.

– Erityisesti lasten, nuorten ja ikäihmisten liikkuminen on meille sydämen asia, koska liikunnan kautta pidetään yllä terveyttä.

Syksyllä jatkuu taas maan suosituimpiin tv-ohjelmiin kuuluva Tanssii tähtien kanssa, jossa Jukka on toiminut alusta pitäen päätuomarina.

– Kilpailijat on jo pitkälti valittu. Tulossa on taas hyvin mielenkiintoinen kausi, Jukka väläyttää tulevaa.