Janina Fry lähti ystävän maanittelemana risteilyreissulle ja se oli menoa – paljastaa nyt, kuinka rakkaus toimitusjohtaja-Markiin roihahti - Viihde - Ilta-Sanomat

Janina Fry lähti ystävän maanittelemana risteilyreissulle ja se oli menoa – paljastaa nyt, kuinka rakkaus toimitusjohtaja-Markiin roihahti

Kun ystävä houkutteli mukaansa laivalle, Janina Fry ei voinut aavistaakaan, kuinka suuresti se hänen elämäänsä muuttaisi. Nyt aikansa tavoitelluin kaunotar on ollut onnellisesti aviossa jo 12 vuotta ja kertoo viimein, kuinka kaikki tapahtui.


23.6.2019 17:15

Tien vieressä odottaa tummansävyinen BMW. Janina Fry siirtää kangaspaloja etupenkiltä ja pahoittelee lähes olematonta epäjärjestystä. Takapenkillä lepää valmiita leninkejä kesän erikoismallistosta, takakonttiin taas on ahdettu koko nimikkobrändin syysmallisto.

– Tämä on tällainen liikkuva office, Janina naurahtaa ja käynnistää auton.

Suuntana on Porvoo. Janina Fry, omaa sukua Frostell, muutti Porvoosta jo yli 20 vuotta sitten, mutta käy siellä tiuhaan. Nykyään hän asuu Espoossa miehensä, Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Mark Fryn ja lastensa Sophian, 12, torstaina 9-vuotissyntymäpäiväänsä juhlivan Brandonin kanssa.

Janinalla on aina ollut esiintymis- viettiä.­

Viimeksi hän vieraili kaupungissa muutama päivä sitten kirjanpitäjänsä luona. Kevät on ollut poikkeuksellisen kiireinen eduskuntavaalien vuoksi. Janina oli ehdolla rkp:n riveistä ja keräsi vakuuttavan 1475 äänen saaliin. Se ei riittänyt paikkaan Uudenmaan vaalipiiristä, mutta Janina ei ole pettynyt. Päinvastoin. Hän on vaikuttunut siitä, kuinka moni halusi valtuuttaa hänet taistelemaan puolestaan.

– Olen kokenut elämässäni vaikeita asioita ja nähnyt, miten uusi sukupolvi on unohtanut asioita, joita esimerkiksi itse opin sodan hirveydet kokeneilta isovanhemmiltani. Historian tunteminen on elintärkeää, jotta ei kävisi vanhanaikaisesti. Ajat muuttuvat ja me sen mukana, mutta samoja virheitä on hullua toistaa, hän pohtii.

– Halusin jakaa perspektiiviäni asioihin. Sitä kautta minussa on syttynyt halu vaikuttaa.

Ei elämä ole koskaan yllätyksiä vailla. Janina on kulkenut pitkän matkan nykyiseen elämäntilanteeseensa. Hän oli vain 20-vuotias osallistuessaan Suomen Neito -kilpailuun 1993. Miss Maailma -kisoissa porvoolaiskaunotar sijoittui kuudenneksi. Vaikuttava sijoitus nuorelta naiselta ”suoraan pystymetsästä”.

– Minulle annettiin vähän aikaa sitten tallenne Suomen Neito -finaalistani. Sophia tutki tallennetta kaverinsa kanssa ja kysyi heti, että kuka oikein jaksoi katsoa tällaista. Hän ihmetteli, miten voisi muka mitata, että kuka on kaunein, Janina kertoo.

– Onhan se aika hullua ja vanhanaikaista. On jännittävää nähdä, kuinka paljon ajat ovat vuosien varrella muuttuneet. Silloin voittajaa kohdeltiin kuin jotain kuninkaallista. Ja sitä oli olevinaan niin tärkeä jakkupuvussa ja kultaisissa korvakoruissa.

Suomen Neito 1993.­

Janinan puhelimen soittoääni kajahtaa auton kaiuttimista. Se on Sophia. Hän on menossa Benjamin-enonsa kanssa kauppakeskukseen. Janinan nuorempi veli on isyyslomalla, sillä hänen perheensä täydentyi muutama viikko sitten toisella lapsella. Janina puhuu esikoiselleen ruotsia, lempeästi ja aidosti kiinnostuneena.

Sophia lopettaa puhelun. Tyttärensä syntymän jälkeen Janina kertoo alkaneensa pohtia tarkemmin pelkkään ulkonäköön keskittyviä aloja.

– En suosittelisi missikisoja enää kenellekään. Jos löytyy esiintymisviettiä ja näkee itsessään potentiaalia, kannattaisi hakeutua tutkimaan muita mahdollisuuksia esiintyä.

Ennen kruunaamistaan Suomen Neidoksi Janina oli osallistunut Miss Suomi -kilpailuun. Hän ei sijoittunut, minkä lisäksi hänen suomen kielen taitoaan parjattiin. Mallimoguli Laila Snellman vakuutteli nihkeän kokemuksen jälkeen, että Janinalle riittäisi töitä mallimaalimassa muutenkin.

– Mutta se kisa jäi vähän hampaankoloon. Hyödynsin siellä oppimiani taitoja ja osallistuin Suomen Neito -kilpailuun vielä samana vuonna, hän hymähtää.

Janinalla on aina ollut esiintymisviettiä, joka puhkesi kukkaan voiton jälkeen. Hän tarkkaili kansainvälisten missikaunottarien itsevarmaa esiintymistä Miss Maailma -kisoissa ja imi itseensä vaikutteita heistä minkä ehti.

Tummapiirteisestä ja kurvikkaasta Janinasta tuli nopeasti yksi Suomen kuvatuimpia malleja ja kuumimpia julkkisnimiä. Uimapukujätti Panos Emporio valitsi Janinan mallikseen ensimmäisenä suomalaisnaisena.

Janina poseerasi seksikkäistä uima-asuistaan tunnetun Panos Emporion kasvona viiden vuoden ajan 2000-luvun alkupuolella.­

Monilahjakas nuori nainen loi uraa menestyksekkäästi myös artistina ja lauluntekijänä. Hän levytti kahden albumin lisäksi lukuisia sinkkuja ja on sanoittanut muun muassa Laura Voutilaisen vuoden 2002 euroviisukappaleen Addicted to You.

Janina on ollut julkisuudessa yli 25 vuotta. Se on pitkä aika alati arvostelevan silmän alla.

– Olen aina saanut kunnioittavaa kohtelua. Se on yksi iso syy siihen, etten ole totaalikyllästynyt tähän kaikkeen. Myös saamani palaute on ollut positiivista ja kannustavaa, hän pohtii.

Vuosituhannen vaihteessa Janina oli suosionsa huipulla. Hän keikkaili ja esiintyi toinen toistaan arvostetumpien brändien ja julkaisujen kasvona. Näyttävä kaunotar yhdistettiin myös useisiin julkkismiehiin.

Janina oli törmännyt musiikkibisneksessä työskentelevään Markiin satunnaisesti yöelämän pyörteissä, mutta he eivät yhteisistä tutuistaan huolimatta varsinaisesti tunteneet toisiaan. Sitten Janinan läheinen ystävä pyysi naista mukaansa Disco-yhtyeen teemaristeilylle.

– Heidän – ja silloin myös minun – levy-yhtiössään BMG:ssä työskennellyt ystäväni alkoi vänkäämään, että Janina, sun on pakko tulla.

Muisto saa Janinan hymyilemään. Hän lurauttaa pätkän duon Levottomat tuulet -kappaletta.

– Mark oli sitten siellä myös. Ystävämme olivat itse asiassa ajatelleet, että sopisimme hyvin yhteen, joten siinä oli mukana vähän sellaista sokkotreffimäisyyttä. Yhtäkkiä olimme koko ajan samassa porukassa. Siitä se sitten lähti.

Janina ja hänen puolisonsa, tuolloinen miesystävänsä Mark Fry Jari ja Vanessa Kurrin häissä 2004. Janina ja Vanessa ovat pitkäaikaisia ja läheisiä ystäviä.­

Risteilyn jälkeen Janinan elämässä puhalsivat uudet tuulet. Hän ja Mark huomasivat viihtyvänsä yhdessä myös kahdestaan ja aloittivat tennisharrastuksen. Mies verkon takana alkoi tuntui siltä oikealta.

– Yksityiskohdilla on merkitystä. Sillä, miten katsoo maailmaa ja mitä haluaa elämältään. Huomasin, että hän on todella emotionaalisesti älykäs.

Pari on ollut naimisissa jo 12 vuoden ajan. Janina listaa yhdeksi suhteen tukipaaluista kokemuksen: hän oli 28-vuotias tavatessaan Markin ja ehtinyt nähdä elämän monet puolet.

– Siinä oli ehtinyt astua jo muutamaan miinaan, hän heittää.

Janinan kupliva nauru tarttuu aivan huomaamatta. Kuinka osuvaa, että hänen toinen nimensä on Päivänsäde.

– Totta kai välillä on myös aikoja, jolloin menee toisen kanssa eri tahtiin. Viimeiset vuodet ovat todella koetelleet minua. Se vaatii myös kumppanilta paljon. Silloin on tärkeää, että suhteessa kummankin osapuolen pohjavire on samanlainen. Voisi sanoa, että temperamenttimme kohtaavat. Olemme sielunkumppaneita.

Janina ja Mark saivat esikoisensa 2007. Sophian ristiäisissä Espoon Suvisaaristossa vieraita odotti melkoinen yllätys, kun kastetilaisuus oli samalla parin hääjuhla.

– Halusin jylhät ja yksinkertaiset saaristolaishäät. Olin myös aivan vauvakuplassa ja ajattelin, etten enää ikinä halua mitään baila bailaa. Sittemmin on tietysti tullut sellainen olo, että välillä voisi kyllä vähän bailata, Janina virnistää.

Vuonna 2007 Janina lanseerasi myös oman vaatemallistonsa, joka herätti sekä kansan että median kiinnostuksen. Lisäksi hän luotsasi muutaman vuoden ajan omaa uimapukumallikilpailuaan. Tuore äiti siirtyi mielellään sivuun valokeilasta, mutta palo esiintymiseen ja vaikuttamiseen säilyivät. Kolme vuotta myöhemmin Fryn perhe täydentyi toisella lapsella, Brandon-pojalla.

– Olen onnellinen, että oma urani on jatkunut, vaikka se on muuttanut vuosien varrella muotoaan. Nyt lapset ovat jo sen ikäisiä, että minulla on taas aikaa heittäytyä uusiin haasteisiin, hän tuumaa.

Vuosikymmeniä kestäneeseen suosioonsa Janina suhtautuu nöyrästi. Iän myötä hän on halunnut kantaa myös vastuuta siitä, mitä edustaa ja minkä puolesta puhuu.

– Ennen oli tapana kannatella sellaista mystiikan verhoa, jota sitten vähän raoteltiin. Nykyään ilmapiiri ja keskustelu ovat avoimempia. Olen myös tosi kiitollinen kaikista viesteistä, mitä edelleen saan.

Janina on luonnonlapsi, joka ei pelkää heittää itseään likoon. Tai tässä tapauksessa puun oksalle.­

Alamme olla perillä. Janina viittoo ratin takaa toiselle puolelle Haikkoonselkää. Toisella puolella sijaitsee hänen vanhemman pikkuveljensä Jonathanin puolison lapsuudenkoti, jota hän perheineen asuttaa nykyään. Siellä sisarukset viettävät myös juhannusta koko perheen voimin. Mukana ovat myös Benjamin-veli perheineen sekä ystäviä.

Keskikesän juhla on harvinainen tilaisuus rauhoittua ja viettää aikaa koko sisaruskolmikon ja heidän perheidensä voimin. Mökillä he tekevät kaikki yhdessä ruokaa, niputtavat toinen toistaan näyttävämpiä kukkakransseja ja joogaavat terassilla villasukissa. Karut ja kallioiset, jo lapsuudesta tutut merimaisemat saavat Janinan rentoutumaan kiireisen arjen keskellä.

– Tässä on saanut viime vuosina luoda vähän uusia perinteitä. Kun vanhempia ei enää ole, hän sanoo. Äänessä on surua.

Janinan isä kuoli keuhkosyöpään 2015. Äiti menehtyi rintasyöpään kaksi vuotta myöhemmin. Isä oli 66-vuotias, äiti vain 64.

– Varsinkin äitini oli aina mukana huseeraamassa ja laittamassa. Välillä lapsillekin tulee sellaisia hetkiä, että kukaan muu ei pysty lohduttamaan kuin mummi. Mikään ei oikein valmista ihmistä sellaiseen menetykseen, varsinkaan lasta, Janina sanoo.

Janina viettää juhannustaan Porvoon saariston jylhissä maisemissa.­

Äidin sairauden myötä Janina päätti mennä tarkistuttamaan rintansa. Toisesta löytyi kalkkikertymä, joka päätettiin leikata. Janina on aina ollut rintava, mikä vaikeutti aktiivisesti liikkuvan naisen elämää. Hän päätti leikkauksen yhteydessä myös pienentää rintansa.

Sitten geenitestit paljastivat, että hän kantaa rintasyövälle altistavaa BRCA2-geeniä. Päätös rintakudoksen poistamisesta ja rintojen rekonstruktiosta syntyi nopeasti, vaikka prosessi itsessään oli aikaa vievä, raskas ja pelottavakin. Se kesti yhteensä vuoden.

– Ajattelin, että minulla tulee olemaan aina vanhemmat, koska he olivat niin nuoria. Mutta ei elämä mene aina niin kuin kuvittelee. En halua, että lapseni joutuisivat kasvamaan ilman äitiään.

Nyt Janina haluaa katsoa tulevaisuuteen. Hän pitää itse äitiyttä elämänsä opettavaisimpana kouluna ja tärkeimpänä asiana. Perhearki on pitkälti tasapainoilua ja kompromisseja. Kesäisin se vaatii vielä hieman enemmän suunnittelua, kun lapset ovat kesälomalla. Brandon on käynyt jollaleirillä, Sophia taas on viihtynyt koripallon ja tanssituntien parissa.

– Heinäkuussa meillä on kaikilla lomaa. Silloin on aikaa tehdä asioita myös yhdessä, hän iloitsee.

Janina kävelee Haikon kartanon jylhiä portaita hopeassa leningissä kuin toimintaelokuvassa ennen sen viimeistä kohtausta. Hän vilkaisee sivulleen. Kasvoille kohoaa leveä hymy.

– Joskus vuosikymmeniä sitten tuossa kartanon nurkan takana oli yökerho. Näihin puitteisiin liittyy paljon muistoja. Ja tequilaa, Janina toteaa ja saa jälleen hekottamaan.

Kuvauspaikka: Haikon kartano, Porvoo, https://www.haikko.fi/Meikki, hiukset, kukat ja tyyli: Ida JokikunnasVaatteet: Korallimekko, Rue de Femme, Stockmann. Valkoinen kietaisumekko, Armani Jeans. Hopeavalkoinen mekko, Nelly. Kukkamekko, Janina Fry. Korvakorut, Pieces ja Valkoinen Elefantti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?