”Uran jälkeen putosin rotkoon” – uimahyppääjä Joona Puhakka katosi julkisuudesta 10 vuotta sitten: näin hänellä menee nykyään - Viihde - Ilta-Sanomat

”Uran jälkeen putosin rotkoon” – uimahyppääjä Joona Puhakka katosi julkisuudesta 10 vuotta sitten: näin hänellä menee nykyään

Joona Puhakka lopetti 10 vuotta sitten uransa uimahyppääjänä ja hävisi pikkuhiljaa myös julkisuudesta. Seuraavaksi yrittäjänä työskentelevä perheenisä haaveilee muutosta Australiaan.

Joona Puhakka tunnustaa, että urheilu-uran lopettamisen jälkeen hän tunsi pudonneensa kuin rotkoon. Tavallinen elämä ei alkuun maistunutkaan.­

21.6.2019 17:33

– Olen vihdoinkin ottanut itseäni niskasta kiinni ja alkanut kunnolla treenata. Ilmoittauduin jopa täysmittaiseen triathlonkisaan Barcelonaan, 37-vuotias Joona Puhakka naurahtaa.

Joona myöntää, että sitten urheilu-uran keho on ymmärrettävästi muuttunut. Puhakan aktiiviura uimahypyssä kesti 17 vuotta ja hän on edelleen omassa lajissaan maamme menestyksekkäin urheilija. Kotona komeilevat muun muassa EM-kultamitali ja Barcelonasta napattu MM-pronssi. Toki aikoinaan Yhdysvalloissa opiskelleella Joonalla on monia muitakin palkintoja, ja jokaista hän arvostaa. Mitalien saavuttamiseksi kun on ollut aina pakko ylittää itsensä.

Puhakka kävi kolmet olympiakisat: 2000, 2004 ja 2008.­

Sitten tuli uraan stoppi ja Joona hävisi pikkuhiljaa sitä myötä myös julkisuudesta.

– Lopetin 23.8.2008 Pekingin olympialaisiin. Tavoitteeni oli päästä finaaliin, mutta olin ensimmäinen, joka ei päässyt, hän muistelee kristallin kirkkaasti.

– Lopetuspäätöksen tehtyäni oloni oli helpottunut, sillä kolme viimeistä vuotta uimahypyn parissa olivat henkisesti raskaita. Takana oli pettymyksiä, jotka söivät miestä. Pekingissä sitten ymmärsin, etteivät meikäläisen taidot enää riitä mitaleille, Puhakka tunnustaa.

Uran päätyttyä politiikastakin kiinnostunut Joona pyrki EU-parlamenttiin, siinä onnistumatta. Sekin musersi ja pettymys otti koville.

– Uran jälkeen putosin omanlaiseen rotkoon. Vaikka olin opiskellut ja työllistyinkin hyvin, uran päättyminen ei sittenkään ollut helppo rasti. Minusta tuli perusduunari. Sitten osasin kaivaa jostakin esiin sen hävinneen itsetuntoni ja sen jälkeen tiesin, mitä teen, hän kuvailee.

Joona Puhakka onkin käynyt puhumassa uran jälkeisistä kokemuksistaan ja tunteistaan nuorille urheilijoille. Joona on myös puheissaan painottanut koulun ja opiskelun tärkeydestä urheilun rinnalla.

– On hienoa keskittyä unelmansa tavoittelemiseen, mutta opiskelua ei tule vähätellä, hän painottaa.

Puhakka voitti MM-pronssia vuonna 2003. EM-kisoista tuli yhteensä 7 mitalia.­

Uran jälkeen Joona ajatteli matkata ulkomaille, mutta hän rakastui nykyiseen vaimoonsa Phuongiin. Avioliitto solmittiin 2009.

– Sitten tuli kaksi lasta, nyt jo yhdeksänvuotias Joel-poika ja seitsemän vanha Jade-tytär, joten muuttoaikeet jäivät. Minuuttiakaan en kadu, sillä Suomessa lapsilla on hyvä olla, hän huomauttaa.

Kauppatieteitä opiskellut ja markkinoinnin kandiksi valmistunut Joona lähti työelämään mukaan ja pari vuotta meni erilaisissa myyntihommissa. Koska urheilija joutuu olemaan paljon itsekseen ja keskittymään harjoitteluun ja kisasuorituksiin, Joona ymmärsi oman firman olevan hänelle paras vaihtoehto. Hän perusti kaverinsa kanssa yrityksille ohjelmistokehitystä ja konsultaatiota tekevän S&P Digitalin.

– Niin urheilussa kuin yrittäjyydessä on oltava peräänantamaton, hän huomauttaa.

Joona Puhakan ja Phuong Funi Buinin häitä juhlittiin vuonna 2009.­

Koska perustettu firma porskuttaa hyvässä vauhdissa, Joonalle jäi aikaa kavereidensa Juha Siitosen ja Petri Kämäräisen kanssa muuhunkin.

– Minulla on kaksi lasta ja haluan antaa osuuteni siihen, että heillä on hyvä olla tukevaisuudessa, Puuni-nimisen yrityksen perustanut Joona sanoo.

Joona selittää halunneensa perustaa yrityksen, joka luo selkeän ja helposti ymmärrettävän tavan poistaa hiilidioksidia ilmakehästä. Syntyneiden hiilinielujen avulla suomalaiset yritykset voivat kompensoida päästöjään ja neutralisoida hiilijalanjälkeään.

– Kaikki elollinen tällä planeetalla koostuu hiilestä ja kasvaessaan puu ottaa rakennusaineensa suoraan ilmakehän hiilidioksidista. Päästövähennykset ovat toki tärkein ja ensimmäinen askel taistelussa ilmastonmuutosta vastaan, hän sanoo ja kertoo näin halunneensa löytää tavan, miten pystymme tekemään kyseisen ympäristöteon Suomessa.

Joona Puhakka kertoo heidän istuttavan yritysten hiilioksidikompensaatiolla puita suomalaisten kuntien joutomaille, paikkoihin, joissa puita ei muuten kasvaisi.

– Näin saamme luotua uusia hiilinieluja ja nimenomaan omaan maahamme, Joona kertoo innoissaan ja paljastaa firman syntyneen ilmastoahdistuksesta.

Puhakka nähtiin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Sanni Siuruan kanssa vuonna 2010.­

Omille lapsilleenkin Joona on kertonut ilmastonmuutoksesta ja siitä, mitä meistä jokainen voisi sen asian eteen tehdä.

– Minä tai perheemme emme ole ympäristöaktivisteja, mutta meidän jokaisen on pakko tehdä jotakin asian parantamiseksi. Tarvitsemme oikeita tekoja, actionia, hän pamauttaa.

– Ei näiden tekojen hinta ole korkea. Jos teemme jotakin, voimme kaikki paremmin. Ei aina tarvitse miettiä, että ympäristöteot täytyy tehdä muualla. Suomi on kotimaamme, autetaan sitä.

Joona tuntee olevansa tekemässä oikeita asioita. Hän ymmärtää, että pienelläkin teolla on merkityksensä.

– Tekemällä oikeita asioita voimme paremmin, Joona on oppinut.

Avioliitossakin menee hyvin ja perhe-elämä hymyilee.

– Olen yrittänyt saada Joelia kiinnostumaan uimahypystä, mutta hän tykkää futiksesta, Joona naurahtaa.

Joonalla ja Phuongilla on kaksi lasta, 9-vuotias poika ja 7-vuotias tytär.­

Joona myöntää, että satunnainen valmentaminen kiinnostaa, mutta tärkein on oma perhe.

– Suurin velvollisuuteni on perhettäni kohtaan ja on tärkeää, että meillä on myös taloudellisesti asiat hyvin, Helsingissä perheensä kanssa asuva Joona sanoo.

Joonalle tärkeintä elämässä ovat lapset ja vaimo. Hän kutsuukin itseään mielellään family maniksi.

– Mikään työ ei mene lasten edelle. Haluan olla heille läsnä. Kasvatamme lapsemme rakkaudella. Olemme painottaneet sitä, että rakkaus on tärkein ja muita ihmisiä tulee kunnioittaa. Näin lapsillemme kasvaa hyvä itsetunto, hän kertoo.

Nyt kun elämä on mallillaan ja lapset isompia, on Joona taas suunnitellut perheensä kanssa muuttoa ulkomaille.

– Haaveissa on Sydney, Australia, hän päättää.

Joona Puhakka lastensa kanssa kentällä. Joel-poika pitää jalkapallosta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?