Bob Dylan asetti ankaran kiellon keikoilleen: kukaan ei saa kuvata niitä edes puhelimella – sääntö pätee myös Helsingissä

Ensi viikolla Suomessa konsertoiva Bob Dylan kieltää kuvaamisen keikoillaan.

23.6.2019 11:51

Tapahtui huhtikuussa Wienissä: Bob Dylan keskeytti Blowin` In The Wind -kappaleensa esittämisen ja sanoi yleisölle:

– Ottakaa kuvia tai älkää ottako. Voimme joko poseerata tai soittaa.

Yleisö hämmentyi hetkeksi, kunnes alkoi kuulua huutoa:

– Play! Play! (Soita! Soita!)

Bob Dylan, 78, kieltää kuvaamisen konserteissaan. Yleisölle tehdään selväksi, ettei puhelinta, kameraa tai muuta kuvauslaitetta sallita näkyvillä. Kaikenlainen taltiointi on kielletty – jopa ammattimedioilta.

Dylan liittyy kuvauskiellollaan muutaman muun artistin rintamaan, jotka haluavat yleisönsä keskittyvän musiikin vastaanottamiseen. Jack White ja Chris Rock ovat vetäneet kuulijoilleen vielä tiukempaa linjaa – ja kieltäneet puhelimien ottamisen sisälle konserttisaliin kokonaan.

Dylan taistelee mahdotonta vastaan, sillä pienellä etsimisellä netistä löytyy useita katsojien kuvaamia videotallenteita siitä, kun Dylan komentaa yleisöä Wienissä.

Otokset ovat historiallisia, sillä Wienissä Dylan puhui yleisölle ensimmäistä kertaa vuosiin. Yhdysvaltalaismedia Rolling Stonen mukaan hän lopetti jopa yhtyeensä esittelemisen konserteissaan joitakin vuosia sitten.

Bob Dylanin ensiesiintyminen Suomessa syyskuussa 1987. Oikealla kitaristi Mike Campbell.

Jos on yhtään perehtynyt Dylanin käyttäytymiseen, tämä ei yllätä. Jo ensimmäinen Suomen-keikka loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa syksyllä 1987 herätti huomiota lähinnä siksi, miten vastentahtoiselta Dylanin esiintyminen vaikutti. Siitä puuttui miellyttämisen halu, kommunikointi yleisön kanssa – ja tietysti kaikenlaiset showeleet. Hymytön ja flegmaattinen Dylan, legenda jo silloin liki neljännesvuosisadan ajalta, veti kappaleensa läpi ja poistui.

Se oli monelle pettymys. Tuohon aikaan ei ollut YouTubea, josta olisi voinut kurkistaa etukäteen, mitä tulossa on.

Maanantaina Dylan esiintyy Suomessa yhdeksännen kerran. Luvassa on taas tapaus – ellei sitten asennoidu konserttiin niin, että seuraa sitä livenä kännykästään.

Puhumattomuus on ollut Dylanin tavaramerkki – eihän hän piipahtanut edes vastaanottamassa kirjallisuuden Nobel-palkintoa itse, vaan lähetti edustajakseen Tukholmaan laulaja Patti Smithin.

Tuon palkinnon Dylan sai historiallisesti ensimmäisenä rocksanoittajana kolme vuotta sitten.

Hänen sanoitustensa merkittävyys, koko Dylanin merkittävyys taiteilijana, uhkaa joskus unohtua hänen oikkuilunsa herättämän huomion alle.

Tai sitten Dylan pitää kokea kokonaistaideteoksena.

Dylan rakentaa itsestään mysteeriä oman mielensä mukaan. Esimerkiksi Muistelmat, osa 1 -teoksessaan hän kävi läpi elämänsä eri vaiheita. Hän kertoi kiinnostavia tarinoita esimerkiksi vaimostaan.

Sitä hän ei maininnut, että elämänvaiheiden välillä vaimo oli vaihtunut.

Bob Dylan esiintyy Helsingin Hartwall-areenassa maanantaina 24.6.2019.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?