Johanna Oras avautuu Kotiliedessä taloudellisista haasteista – taiteilijan epävarmat tulot raastavat: ”Elämme kädestä suuhun”

Julkaistu:

Johanna Oras kertoo Kotilieden tuoreessa haastattelussa taiteilijan arjen olevan välillä todellista pennin venyttämistä.
Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä taiteilija Johanna Oras meni naimisiin elämänsä rakkauden Reijo Oraksen kanssa jo 25 vuotta sitten. Rakkaus ja onni kukoistavat parin suhteessa edelleen täysin voimin.

Oras kertoo Kotilieden tuoreessa kansihaastattelussa elävänsä hyvää ja tasapainoista vaihetta elämässään – vaikkakin arki on välillä haastavaa, koska taiteilijana hänellä ei ole säännöllisiä palkkatuloja.

– Taiteilijan työhön kuuluu taloudellinen epävarmuus. Se tuo elämään tiettyä jännittävyyttä, mutta tekee siitä myös tiukempaa. Kun säännöllisiä palkkatuloja ei ole, penniä on välillä venytettävä, Oras kertoo lehdessä.


Omakotitalon ja ateljeen lisäksi pariskunta joutuu maksamaan tilojen ylläpitokuluja kesämökistään Kokemäellä, vuokra-asunnostaan Nizzassa ja Taidekartanostaan Punkaharjulla.

– Ajoittain se on raastavaa, ja usein tuntuu, että elämme kädestä suuhun. Etukäteen ei voi tietää, miten näyttely menestyy ja paljonko tauluja myydään, Oras kuvailee Kotiliedessä.

Hän kertoo lehden haastattelussa perheen venyttäneen penniä erityisesti silloin, kun perhe muutti Koskelle vuonna 1995 ja remontoi kyläkoulusta kodin.

– Isoon remonttiin meni rahaa, ja otimme paljon velkaa. Saimme juuri ja juuri maksettua laskumme, Oras muistelee Kotiliedessä.


Oraksella on taidekauppiaana työskentelevän Reijo-puolisonsa kanssa 21-vuotias Olivia-tytär.

Taiteilija kertoi toukokuussa Tainola Show’ssa uransa alun olleen vaikea. Kun Oras ilmestyi töineen maamme taidepiireihin 25 vuotta sitten, hän sai arvosteluryöpyn. Johanna ei välittänyt vaan päätti näyttää kaikille.

– Ennakkoluuloja oli, mutta en välittänyt niistä. Jatkoin töitäni ja 1998 avasin oman ateljeen. Mielestäni olen näyttänyt epäilijöille ja olen nyt hyvässä tilanteessa, paljon somessakin töitään ja elämäänsä esittelevä Johanna Oras kertoi Tainola Show -podcastissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt