Suurperijätär Gloria Vanderbilt joutui lapsena jättimäisen oikeudenkäynnin keskiöön – sisäkön sanat lesbosuhteesta brittihovissa veti koko oikeussalin kuolemanhiljaiseksi

Julkaistu:

Maanantaina uutisoitiin seurapiiritähti Gloria Vanderbiltin kuolemasta. Ikonisen naisen lapsuutta varjosti repivä huoltajuusriita, jossa mukaan vedettiin jopa Britannian kuningashuone.
Gloria Vanderbilt oli kuollessaan 17.6. 2019 95-vuotias. Suurperijättärenä, joka isänsä Reginald Vanderbiltin kautta peri 1800-luvun rautatiekeisari Cornelius Vanderbiltin varoja, Gloria joutui median riepoteltavaksi jo varsin nuorena.

Alkoholisti ja vaimoaan, sveitsiläissyntyistä Gloria Morgania 24 vuotta vanhempi Reginald Vanderbilt kuoli maksakirroosiin, kun Gloria-tytär oli vain 18 kuukauden ikäinen. Vaikka huikentelevainen isä oli ehtinyt kuolemaansa mennessä ryypätä ja pelata oman omaisuutensa, odotti vauva-Gloriaa nykyrahassa 71 miljoonan dollarin perintö upporikkaan suvunsa perustamasta rahastosta. Perinnön Gloria jakoi yhdessä siskopuolensa Cathleen Vanderbiltin kanssa.


Glorian oli määrä periä rahat kun hän täyttää 21 vuotta, ja siihen asti hän sai vuotuista korkoa rahastosta. History-lehden mukaan hänen äitinsä eli näillä varoilla varsin leveästi.

Gloria Morgan pakkasi miehensä kuoleman jälkeen kimpsunsa ja kampsunsa ja riensi kiireen vilkkaa tyttärensä kanssa takaisin Eurooppaan kaksoissisarensa Thelma Morganin luokse Isoon-Britanniaan.

Thelma Morgan oli tuohon aikaan naimisissa Furnessin varakreivin kanssa, sekä Walesin prinssi Edwardin puolijulkinen salarakas. Edwardista tuli myöhemmin kuningas Edvard VIII, joka löysi rakastetukseen Thelma Morganin jälkeen Wallis Simpsonin ja luopui kruunusta.

Gloria Morgan kihlautui Iso-Britanniassa hetkellisesti saksalaisprinssin kanssa, mutta kun pikku-Gloria sai nielurisatulehduksen kiikutti äiti hänet Yhdysvaltoihin nielurisaleikkaukseen. Äiti-Gloria jätti tyttärensä heti leikkauksen jälkeen miehensä siskon Gertrude Vanderbilt Whitneyn huostaan ja pyyhälsi takaisin Eurooppaan.

Kerrotaan, että Gertrude-täti vihasi kälyään ja tämän huikentelevaista elämäntyyliä. Koska äiti ei enää elänyt tyttärensä kanssa, päätti Vanderbiltin perhe leikata tämän saamia korkovaroja puolella. Tämä sai äiti-Glorian palaamaan takaisin New Yorkiin ja vaatimaan tytärtään takaisin. Gertrude Vanderbilt kieltäytyi, sanoen että Gloria Morgan ei ollut soveltuva äidiksi.

Tästä kuoriutui muheva huoltajuusoikeudenkäynti, jonka annilla riehaantunut amerikkalaislehdistö mässytteli kiivaasti, riepotellen pientä Gloria Vanderbiltiä estotta jutuissaan.

Oikeudenkäynnin tuomari antoi lehdistön seurata istuntoja, jolloin luonnetodistuksia antaneet palkoilliset haukkuivat työnantajaansa Gloria Morgania estoitta.

Eräs hänen entisistä hoitajistaan kuvaili naista ”laiskaksi, huolimattomaksi ja eroottiseksi” joka ”ei välittänyt rotista ja syöpäläisistä jotka kansoittivat hänen kotiaan ja joka oli julma lapselleen”. Lehdet olivat todistuksista riemuissaan ja eivät säästäneet palstatilaa. Oikeudenkäyntisalin ulkopuolelta raportoitiin, että salista kuului välillä kovaäänistä ulvontaa ja nyyhkimistä.

Stoppi kaikelle tuli kuitenkin, kun Gloria Morganin ranskalainen sisäkkö pudotti todistajanaitiossa varsinaisen skandaalipommin, joka lopulta johti siihen, että lehdistö heitettiin salista ulos ja raportointi loppui tykkänään. Sisäköltä kysyttiin, että oliko hän koskaan todistanut epäsopivaa käytöstä Gloria Morganin puolelta. Sisäkkö vastasi kyllä.

– Rouva Vanderbilt luki lehteä sängyssä ja Milford Havenin markiisitar oli hänen vierellään, käsivarsi rouva Vanderbiltin niskan ympärillä - ja he suutelivat kuin rakastavaiset.

History-lehden mukaan tässä vaiheessa koko oikeussali hiljeni kuolemanhiljaiseksi, kunnes metakka räjähti niin kovaksi, että sisäkkö ja lakimiehet eivät saaneet enää ääniään kuulluksi. Tuomari heitti ylimääräiset osapuolet ulos salista ja jatkoi oikeudenkäyntiä.


Milford Havenin markiisitar oli nimittäin syntymänimeltään Nadeshda de Torby ja hän oli Venäjän suuriruhtinas Mikhail Mikhailovitsin tytär ja Venäjän tsaari Nikolai I:n lapsenlapsenlapsi.

Nadeshda oli naimisissa Milford Havenin markiisin George Mountbattenin kanssa. George Mountbatten oli Edinburghin herttuan prinssi Philipin eno ja tämän läheisin isähahmo Philipin nuoruudessa.

Gloria Morganilla oli siis läheiset suhteet brittihoviin ja sisäkön sanat oikeudessa aiheuttivat melkoisen seurapiiriskandaalin. Oikeudenkäynti jatkui Gloria Vanderbiltin omalla todistuksella äitiään vastaan. Tämä on myöhemmin elämäkerrassaan kertonut, että tätinsä asianajaja oli usuttanut häntä puhumaan pahaa äidistään oikeudessa. Elämäkerrasta käy ilmi kuitenkin, että Gloria ei ollut äitinsä kanssa kuitenkaan mitenkään läheinen.

Oikeus päätti lopulta antaa huoltajuuden Gertrude Vanderbiltille. Gloria kertoi elämäkerrassaan, että suhde myös tätiin jäi etäiseksi. Läheisimmäksi ihmiseksi hän nimesi lastenhoitajansa Dodon.

Mediahuomio rikkaan tyttörukan ympärillä ei loppunut koko tämän myrskyisän elämän aikana.
Gloria Vanderbiltin poika, CNN:n tähtireportteri Anderson Cooper totesi äitinsä kuolinuutisen vahvistaessaan, että Gloria yritti välttää salamanvaloja, mutta paparazzit seurasivat häntä kaikkialle elämänsä loppuun asti.

Lähteet: Guardian, History.com, CNN, BBC.

Artikkelia muokattu kello 5.48, korjattu Mikhail Mikhailovitsin titteli.