Tarja Turusen karu kiertuearki maailmalla: joutuu lukittautumaan hotellihuoneeseen fanien takia – ”En uskalla lähteä ulos”

Julkaistu:

Tarja Turusella on uskollisia kuuntelijoita ympäri maailmaa, mutta joissain maissa hän ei voi poistua edes hotellihuoneestaan fanikaaoksen takia.
Fanit ympäri maailmaa seuraavat tiiviisti Tarja Turusen, 41, menestyksekästä uraa. Osa uskollisista faneista on seurannut naisen matkaa vuosikymmenten ajan.

– Minulla on maailman parhaimmat fanit, joista on osa on kuunnellut minua yli 20 vuotta. Rock-kulttuurissa on se ihana puoli, että fanit ovat intohimoisia ja tuki on vuosia kestävää. Populaarikulttuurissa on usein enemmän vaihtuvuutta kuulijoissa, Turunen pohtii IS:lle.

Turuselta ilmestyy uusi levy elokuun 30. päivä. In The Raw -nimistä pitkäsoittoa odotetaan jo innolla fanien keskuudessa. Pieni maistiainenkin on jo saatu, sillä levyn ensimmäinen sinkku Dead Promises näki päivänvalon huhtikuun lopussa.

– Minun fanini ovat kulkeneet kanssani vuosikymmeniä, ja heiltä kuulee ihan uskomattomia juttuja vuosien varrelta. Se on suuri siunaus, Turunen kiittelee.

Vaatimattoman suomalaisen on kuitenkin joskus ollut vaikea tottua ylitsevuotavaan fanitukseen.

– Onhan se hurjaa katsoa netistä, että mikä määrä siellä on fanisivustoja, joihin päivitetään kaikki tiedonmuruset, mitä minusta löytyy, Turunen sanoo.


Suomessa Turunen pystyy kävelemään kadulla ilman suurempia häiriöitä, koska suomalaiset kunnioittavat jopa suurimman idolinsa omaa tilaa. Muissa kulttuureissa tilanne voi kuitenkin olla toinen.

Äskettäin Suomessa ollessaan Turunen oli tulossa tv-haastattelusta, kun joukko ihmisiä bongasi hänet kadulla.

– Sieltä tuli pari kaveria luokseni. Yksi heistä oli tyttö, joka itki niin hysteerisesti, ettei hän saanut sanaa suustaan. Hän halusi ottaa kanssani kuvan ja pyysi nimmaria.

Seurue oli itänaapuristamme Venäjältä.

– Kaverini tuli paikalle ja sanoi, että eivät varmasti olleet suomalaisia, koska ei suomalaisilta tuollaista reaktiota tule!


Juuri Venäjällä, Etelä-Amerikan maissa ja jopa Etelä-Euroopassa fanitus on paikoin liian intensiivistä. Etelä-Amerikan maissa esimerkiksi opiskellaan ahkerasti Suomen kieltä raskaamman musiikin innoittamana.

Näissä maissa Turunen ei keikkareissuillaan poistu hotellihuoneesta ollenkaan. Jos hän lähtisi ihmisten ilmoille, olisi fanikaaos taattu.

– Näissä maissa en uskalla lähteä ulos. Se on ollut niin aina. Lukittaudun omaan hotellihuoneeseen, enkä pääse sieltä minnekään. Haluaisin nähdä paikkoja ja olen utelias, mutta siihen ei vain ole mahdollisuutta.

– Joitain uhkaavia tilanteitakin on ollut vuosien varrella. Olen myös saanut joskus melko pelottavaa fanipostia. Silloin, kun fanitus menee palvomisen puolelle tai tullaan iholle, niin karvani nousevat pystyyn, kuten varmaan kenellä tahansa.


Turunen myöntää, että varsinkin fanitatuointeihin on ollut vaikea tottua.

– Niitä on paljon, jotka ennen konserttia haluavat nimmarin, ja ovat jo ehtineet tatuoida sen käteensä ennen kuin konsertti on edes loppunut, Turunen kertoo häkeltyneenä.

– En koskaan totu siihenkään, että joku on tatuoinut naamani käsivarteensa tai takamukseensa! hän nauraa.

Kaikesta huolimatta Turunen näkee fanikulttuurien rikkauden suurena etuoikeutena.

– Reaktiot konserteissakin ovat erilaisia kulttuurista riippuen, mutta juuri se tekee työstäni rikasta. Minulla on mahdollisuus sukeltaa eri kulttuureihin sisälle ihan ainutlaatuisella tavalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt