Julkkiskaunotar Elina Tervon tempaus johti sairastumiseen: hoiperteli Kilimanjaron huipulla kuin zombie – ”Happea oli saatava ja nopeasti”

Julkaistu:

vuorikiipeily
Miss Helsinki -voittaja Elina Tervo matkusti Tansaniaan kiivetäkseen Afrikan korkeimmalle vuorelle.
Entinen bikini fitness -harrastaja Elina Tervo palasi juuri seitsemänpäiväiseltä patikointimatkalta Kilimanjaro-vuoren huipulle.

Tervo kertoo Ilta-Sanomille valmistautuvansa juoksemaan maratonin Keniassa ja syksyllä 100 kilometrin ultra runin Italiassa. Liki kuusi kilometriä korkean Kilimanjaro-vuoren kiipeäminen tuntui sopivalta haasteelta ennen juoksukoetusta.

– Ajattelin että tämä on hyvä korkean paikan leiri ennen sitä. Ja sitä se todella oli, Tervo kertoo IS:lle.

Matka 5 895 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevalle huipulle kesti viisi päivää. Välissä oli etappeja, joilla totuteltiin ohuempaan ilmaan ennen kuin matkaa taas jatkettiin.

– Totuttelu oli todella nautinnollista, koska maisemat on mitä upeampia, kertoo Tervo.


Seurue ei kuitenkaan päässyt ilman ongelmia huipulle. Tervo sairastui vuoristotauti kaksi kertaa matkalla ylös. Ensimmäisen kerran oksentelua kesti kahdeksan tuntia, kunnes Tervo sai sairauteen auttavat lääkkeet pysymään vatsassaan.

Vuoristotaudin oireet saattavat alkaa, kun ohuempaan ilmaan tottumaton nousee nopeasti yli 2 500 metrin yläpuolelle. Terveyskirjaston mukaan oireina taudissa ovat päänsärky, pahoinvointi, haluttomuus ja unettomuus, joita pyritään helpottamaan hitaalla nousulla ja antamalla elimistölle aikaa sopeutua muuttuneeseen korkeuteen.

Terveyskirjaston mukaan 4 200 metrin korkeudessa arviolta 40 prosenttia sairastuu vuoristotautiin ja vaellusmatkalla Kilimanjaron huipulle noin 75 prosenttia suomalaisvaeltajista on saanut vuoristotaudin oireita.


Tervon tapauksessa lääkitys oli tarpeellista, sillä liiallinen oksentelu olisi kuivattanut Tervon elimistöä liikaa ja seurauksena olisi ollut helikopterikyyti nesteyttävään tiputukseen.

Toisen kerran vuoristotauti iski hänelle juuri, kun oli tarkoitus nousta huipulle. Sairastelusta ja väsymyksestä huolimatta viimeinen seitsemän tunnin matka 5 895 metrin korkeuteen tehtiin.

Matka oli rajujen oireiden vuoksi Tervolle äärimmäisen vaikea. Kiipeilyoppaalla oli täysi työ pitää hänet hereillä. Tervo voi pahoin ja oksenteli.

– Fiilis oli oikeasti aivan hirveä. Minulla oli niin pahat vuoristotaudin oireet, etten sillä hetkellä pystynyt nauttimaan siitä ollenkaan. Oksetti niin paljon, ettei mikään krapula vedä vertoja sille tunteelle, Tervo kertoo.

– Auringon noustessa matkalla kohti huippua oli kyllä taianomaista. Myös itse Uhurupeak (huippukohta) oli uskomaton ja sen seitsemän tunnin kiipeämisen ja taistelun jälkeen, minkä itsensä kanssa teki, oli ylhäällä todella voittaja olo, kertoo Tervo.


Ilo huipulla ei kestänyt kauaa – yksi ryhmän jäsenistä menetti tasapainoaistinsa ja oppaalta kävi samantien käsky alas.

– Päällimmäinen ajatus oli, miten helevetissä pääsen täältä enää alas, naureskelee Tervo.

– Olin siinä vaiheessa niin zombie, että happea oli saatava ja nopeasti.

Vasta leiriin päästyään ja hieman levättyään Tervo kykeni iloitsemaan saavutuksestaan ja tajusi, että hän oli selvinnyt koitokseen loppuun saakka.

– Kilimanjarolle kiipeäminen oli varmasti elämäni rankin kokemus. En olisi koskaan voinut uskoa, että huiputus on niin haastava, hän summaa.


Suomeen palaaminen ei kiinnosta

Tervo on reissannut maailmalla jo neljän vuoden ajan. Hän on käynyt lukuisissa maissa ja maaosissa, mutta on nyt ensimmäistä kertaa Afrikassa. Hän kertoo, että uuden maanosan valloittaminen ja Tansaniaan matkustaminen hermostuttivat häntä aluksi.

– Pelkäsin aluksi vähän tulla Afrikkaan, koska ihmiset siitä on niin paljon varoitellut. Mutta tähän asti kokemus on ollut pelkästään positiivinen.

Tervo on hurahtanut matkalaukkuelämään ja nauttii siitä täysin rinnoin. Hän rahoittaa matkustamisen ja elämän ulkomailla sosiaalisesta mediasta saamillaan tuloilla. Tervo työllistää itsensä lisäksi kolme ihmistä, jotka huolehtivat kirjanpidosta, kuvaamisesta ja mediamyynnistä. Rahaa maailmalla kuluu noin 1 500 euroa kuukaudessa.


Tervo elää maailmalla unelmaansa eikä hänen suunnitelmissa ei ole palata Suomeen – ainakaan lähiaikoina.

– En ole suunnitellut paluuta Suomeen. Kyllä traveller elämää aion jatkaa ainakin muutaman vuoden vielä. Lähdin Suomesta keväällä 2015 ja ei ole vielä tullut ikävä.
Ainoa asia, mitä Tervo kaipaa maailmalla, ovat rakkaat ihmiset. Välimatka läheisiin on pitkä, mutta välillä he onnistuvat tapamaan.

– Totta kai ikävöin todella paljon minun sisaruksia ja perhettä. Sekä tietenkin ystäviä. Mutta onneksi he tulevat ympäri maailmaa minua aina sillon tällöin moikkaamaan lomillaan. Onneksi on netti ja voi olla yhteydessä päivittäin.