HS: Teemu Selänteen luksusjahdin ympärille levisi polttoainetta – pelastuslaitos paikalle

Julkaistu: , Päivitetty:

Vedessä havaittu polttoaine ei vaatinut torjuntatoimenpiteitä.
Helsingin Sanomat uutisoi, että ex-kiekkoilija Teemu Selänteen Lucky Eight -jahdin ympärille mereen oli vuotanut perjantaina laaja alue polttoainetta. Selänteen jahti on kiinnitettynä laiturissa Helsingin Pitkänsillan lähellä.

HS:n tietojen mukaan vuodon syynä on mahdollisesta tankkauksen aikana sattunut virhe. Toistaiseksi on epäselvää päätyikö polttoaine mereen jahdista vai polttoaineautosta.

Helsingin pelastuslaitokselta kerrotaan IS:lle, että paikalla on käyty arvioimassa tilanne perjantaiaamuna. Varsinaista öljyntorjuntatehtävää paikalla ei ole kuitenkaan suoritettu.

– Emme nähneet alusta tai mitään muutakaan mahdollista vahingon aiheuttajaa, kertoo palomestari Kari Ursin Helsingin pelastuslaitokselta.

– Laiturin kohdalla oli noin muutaman sadan neliön laajuinen ohut öljykalvolautta ajelehtimassa. Sen torjunta olisi ollut järjettömän mittava operaatio ja hyöty olisi ollut silti pieni.

Palomestarin mukaan öljylautta on tällä hetkellä lähtenyt kulkeutumaan vanamaisesti kohti Töölönlahtea. Polttoaine näkyy vedenpinnassa ohuena kalvomaisena pintana.

– Eipä se luonnolle hyvää tee, mutta ei sille oikein mitään mahda. Ihan kaikkeen ei pystytä. Kyllähän se haiskahtaa nenään, mutta eipä siitä ole suurempaa haittaa. Se on sellainen hyvin ohut kalvo, ei mitään mustaa mönjää.

Urfin ei osaa sanoa, kuinka paljon polttoainetta on vuotanut veteen. Hän kuitenkin muistuttaa, että öljy on vettä kevyempää ja polttoaineen määrä näyttää vedessä näin todellista suuremmalta.

– Se haihtuu siitä meren pinnalta auringon ja lämmön vaikutuksesta. Aika hoitaa.

HS tavoitti Selänteen puolison Sirpa Selänteen, joka kuuli vuodosta lehdeltä.

– Voi kamalaa, Selänne kommentoi ja kertoi selvittävänsä, mistä on kyse.

Selänteen 22-metrinen Lucky Eight -luksusvene on tuttu näky Suomen kesässä. Ex-jääkiekkoilija viettää usein kesäpäiviä jahdillaan Helsingissä sekä muualla Suomessa. Hän on vieraillut perinteisesti veneellään muun muassa Kotkan meripäivillä.


Selänteen hulppea jahti on rakennettu 2002 ja sen kyytiin mahtuu enimmillään 20 henkilöä. Potkua antavat kaksi 1300 hevosvoiman moottoria, joilla saa nopeuden nousemaan enimmillään 32 solmuun. Ostohetkellä jahdin hintapyynti oli puolessatoista miljoonassa eurossa.

Juttua ja otsikkoa muokattu kello 17.25 ja 17.53. Päivitetty Helsingin pelastuslaitoksen kommenteilla. Jutussa kerrottiin aiemmin Helsingin Sanomien tietojen perusteella virheellisesti, että paikalla olisi suoritettu öljyntorjuntatehtävä. Helsingin pelastuslaitos kävi paikalla vain toteamassa tilanteen. Täsmennetty, ettei tiedossa ole päätyikö polttoaine mereen veneestä vai säiliöautosta.