Eppu Normaali ottaa rajusti kantaa Suomen nykytilaan: sananvapauden arvo on bändin mukaan mennyttä – ”Mistään ei uskalla enää edes leikkiä laskea”

Sanojen voimalla suomalaisia jo vuosikymmeniä viihdyttäneen Eppu Normaalin keulahahmot Martti ja Pantse Syrjä ottavat keikkakiireidensä keskellä rajusti kantaa sananvapausteemaan.

Eppu Normaalin melodiat ja erityisesti sanoitukset ovat sekä puhuttaneet että koskettaneet kansaa jo yli 40 vuoden ajan.

16.6.2019 10:39

– Niin kuin kuuluu asiaan kaikki tähdet, kuu ja kaikki muu, aikakin... Niin myös aikanaan sinä lähdet, pois häipyy taikakin, siksi rakastan sua nyt... Aamu sarastaa, öiset hetket varastaa, meidät valo hukuttaa, meidät nukuttaa...

Tuttu soundi kantautuu Akun tehtaan uumenista. Suomirockin jättiläinen Eppu Normaali on treenaamassa tämän kesän keikkojaan varten – ja aikoo ilmiselvästi esittää yleisölle kasapäin legendaarisia hittejään, joiden melodia ja erityisesti sanoitukset ovat sekä puhuttaneet että koskettaneet kansaa jo yli 40 vuoden ajan, mikseivät hauskuuttaneetkin.

Tampereen ja Ylöjärven rajamailla sijaitsevassa musiikin monitoimitalossa on paikalla koko bändi: laulaja ja keulahahmo Martti Syrjä, kitaristi-säveltäjä Mikko ”Pantse” Syrjä, kitaristi Juha Torvinen, rumpali Aku Syrjä sekä basisti Sami Ruusukallio. Ylöjärveläisyhtyeellä on takanaan vuoden ja seitsemän kuukauden mittainen keikkatauko, jota voi pitää yhtenä sen uran pisimmistä.

Treenipaussi alkaa. Ilmeiden perusteella bändin jäsenet vaikuttavat tyytyväisiltä vireeseensä.

– On se vaan hemmetin hienoa kiertää taas kunnolla keikoilla. Niissä esiintyminen on nykyään pirun antoisaa ja helppoakin, koska olosuhteet ovat aivan toista luokkaa kuin aikanaan. Kaikki on paremmin tekniikasta ja bändin omasta soittotaidosta alkaen, toukokuussa 60-vuotisjuhliaan viettänyt Martti Syrjä sanoo.

– Niin, eivätkä enää edes festarijärjestäjät pidä yleisöä karjalaumana, joka vaan tungetaan surutta jonnekin aitaukseen ja suljetaan sinne pamppuvalvonnalla. Nyt kun yleisölle tarjotaan jopa erilaisia palveluja, myös bändit haluavat satsata festarisetteihinsä huimasti, jatkaa Juha Torvinen, joka niin ikään vietti kuusikymppisiään keväällä.

Eppujen kanssa riittää tarinoitavaa yhdestä jos toisesta teemasta. Yksi nousee kuitenkin ylitse muiden: sananvapaus.

Musiikki on perinteisesti ollut globaalisti tehokas sanansaattaja. Suomessa juuri Eppu Normaali on ollut yksi monipuolisimmista ja suosituimmista musiikillisista sanansaattajista. Bändin sanoituksista pääasiassa vastannut Martti Syrjä on laulanut suomalaisesta sielumaisemasta ja yhteiskunnallisista epäkohdista poikkeuksellisen iskevästi – milloin huumorin kautta, milloin siekailemattomaan oivaltavuuteensa nojaten.

Sananvapaus on arvo, josta Eppujenkin menestyksekäs tarina on kummunnut. Arvo, joka on viime aikoina herättänyt voimakasta yhteiskunnallista keskustelua. Mitä saa ja mitä ei saa sanoa ääneen? Voiko aroista aiheista, kuten maahanmuutosta ja tasa-arvosta, puhua lainkaan leimatuksi joutumatta? Mistä aiheista saa ylipäätään enää laulaa?

Eppu Normaali treenaamassa Akun tehtaalla.

Relevantteja kysymyksiä erityisesti kaikkien tuntemille tähdille, jotka nykyisessä sosiaalisen median valtaamassa maailmassa ovat alati tarkan syynin alla.

– Suomessa on ikävä kyllä ajauduttu niin surulliseen tilanteeseen, että sananvapautta rajoitetaan jo selvästi. Se tapahtuu niin, että ihmiset eivät enää uskalla kertoa aitoja mielipiteitään monissakaan yhteyksissä, koska siitä voi joutua somessa ja mediassa erittäin helposti teurastetuksi, Martti lataa.

– Tai siis kyllä Suomessa saa yhä mielipiteitä olla, kunhan ne vaan ovat oikeita. Jos oma mielipide poikkeaa niin sanotusti yleisesti hyväksytystä tai vallalla olevasta, sitten kannattaa pitää suunsa kiinni. Ja siksi moni vaikeneekin, Pantse lisää.

Veljesten mukaan mopo on karannut käsistä esimerkiksi juuri maahanmuuttoa ja tasa-arvoa koskevissa keskusteluissa.

– Kannatan tasa-arvoa ja myös feminismiä silloin, kun se tähtää oikeanlaiseen tasa-arvoon. En kuitenkaan voi ymmärtää keskustelua, jossa esimerkiksi sukupuoletkin pyritään häivyttämään, Martti sanoo.

– Karrikoiden sanottuna Suomessa eletään sananvapauden suhteen neuvostohengessä: kaikkien pitää olla samalla viivalla kuin taannoin Neuvostoliitossa, jossa piti tulla yhtä aikaa maaliin 100 metrin juoksussakin, Martti peilaa.

– Esimerkiksi vaatimukset tätä sukupuolineutraalia kielenkäyttöä kohtaan ampuvat monessa kohdin pahasti yli. Jos erehdyt vaikkapa sanomaan nuorta, kuitenkin jo täysi-ikäistä tyttöä naiseksi, voit saada helposti namusedän maineen. Ihmiset ovat nykyään kauhean herkkiä loukkaantumaan kaikesta. Mistään asiasta ei uskalla enää edes leikkiä laskea, Pantse kummastelee.

–Suomessa on ikävä kyllä ajauduttu niin surulliseen tilanteeseen, että sananvapautta rajoitetaan jo selvästi, Martti Syrjä toteaa.

Laulusolisti Syrjän mukaan Eput saavat olla tyytyväisiä siitä, ettei hänellä ole omaa Twitter-tiliä.

– Saattaisin nimittäin kirjoittaa Twitteriin spontaanisti eri yhteyksissä juuri sen, mitä mieleeni juolahtaa. Seurauksia todennäköisesti olisi, Martti perustelee.

– Sananvapauden arvo on mennyttä, ja nyt somessa monesti tyhmin mahdollinen mielipide voittaa. Nyt olisi tärkeää palauttaa aidon sananvapauden arvo yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Eppujen keikkabussissa sanansäilä joka tapauksessa heiluu entiseen malliin tänäkin kesänä. Tosin Martti ja Aku Syrjä hurauttelevat keikoille usein moottoripyörillään, joilla ajoivat talvella tuhansia kilometrejä jo Espanjan auringon alla.

Suomessa juuri Eppu Normaali on ollut yksi monipuolisimmista ja suosituimmista musiikillisista sanansaattajista.

Eput esittelevät sanallista voimaansa heinäkuussa Jyväskylässä ja Oulussa järjestettävillä Suomipop-festivaaleilla. Sitä ennen bändin omaleimainen sanoma kaikuu esimerkiksi Jämsän Himoksen Iskelmäfestivaaleilla. Vaan koska bändiltä kuullaan täysin uusia sanoituksia?

Eppu-fanit odottavat bändiltä kuumeisesti uutta musiikkia.

– Olen kuullut Pantsen rämpyttelevän jotain. Tiedän, että hänellä on joitain sävellyksiä olemassa, mutta mitään ei ole prosessissa. Ehkä sieltä joskus jotain ilmestyy sanoitettavakseni. En ole heittänyt kirvestä kaivoon, Martti sanoo.

Syksyllä Eppu Normaali julkaisee uuden kirjan, johon taltioidaan valokuvaaja Harri Hinkan bändistä eri vuosikymmeninä ottamia kuvia. Niiden ympärille tiiviitä tarinoita rakentaa Torvinen, joka omaan jäljittelemättömään tyyliinsä ottaa vielä kantaa levyasiaan.

– Vanhemmiten lähimuisti pätkii kuulemma ensin. Tässä iässä lieneekin jo parempi pidättäytyä nykyisessä biisimateriaalissamme, koska niiden muistamisessa ei ole minkäänlaisia ongelmia, hän summaa hymyillen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?