Tarja Turunen, 41, tajusi ruokapöydässä olevansa täysin loppu – rankat vuodet pakottivat muutokseen: ”Minulla ei ollut enää voimia jäljellä”

Julkaistu:

Tarja Turunen otti askeleen tuntemattomaan ja teki aiempaa rehellisimmän levyn. Sitä varten hänen piti katsoa syvälle sisimpäänsä.
Napakka kesätuuli puhaltaa Helsingin keskustassa ja saa kameran edessä seisovan Tarja Turusen, 41, hiukset hulmahtamaan.

– Onpa täällä kylmä! Miten ihmiset tarkenevat kesämekoissa, Turunen hämmästelee.

Etelän lämpöön tottunut Turunen muutti viime vuonna perheensä kanssa Buenos Airesista Espanjaan. Nyt Turunen on saapunut pitkästä aikaa pikaiselle vierailulle kotimaahansa.

Kauan hän ei ehdi viipyä, sillä hän on hyppäämässä pian lentokoneeseen kohti Espanjan rannikkoa, jossa häntä odottaa keikka. Sitä ennen on kuitenkin hyvä aika puhua tärkeästä saavutuksesta: uudesta albumista.

Jo vuosia soolouraa tehneen Turusen edellinen levy ilmestyi kolme vuotta sitten. Uudella, elokuun viimeisenä päivänä ilmestyvällä In The Raw -nimisellä levyllä päästään kuulemaan entistä avoimempaa ja rehellisempää Turusta. Levyn nimen mukaisesti, paljaaksi riisuttuna.

– Tämä on todella henkilökohtainen levy. Olen viime vuosina rohkaistunut ja löytänyt itsevarmuuden, jopa identiteettini, uudella tavalla. Uskaltauduin nyt avaamaan itseäni maailmalle enemmän kuin aiemmin, Turunen myöntää.

– Levyn synnyttäminen oli raskasta, mutta uskon siihen, että taiteen synnyttäminen vaatii tietyllä tavalla tuskaa.


Henkilökohtaisuudella Turunen tarkoittaa syvälle omaan sieluunsa katsomista. Kappaleet hän sanoitti itse, ja sävellykset hän on tehnyt yksin sekä yhdessä luottomuusikoiden kanssa. Sanoituksissa Turunen käsittelee kaunistelematta ja aidosti surua, kaipuuta, perhettään ja äitiyttään.

Turusen silmät täyttyvät rakkaudesta heti, kun hän mainitsee hänen ja puolisonsa Marcelo Cabulin 7-vuotiaan silmäterän, Naomi-tyttären.

Tytär kulki Turusen mukana kiertueilla neljä ensimmäistä vuottaan. Nyt urheilullinen ja reipas koululainen viettää arkea isänsä kanssa perheen uudessa kotimaassa Espanjassa.

– Minulle on ollut iso muutos, ettei tyttö enää matkusta kanssani. Siksi olen pyrkinyt pitämään keikkareissuni ja kiertueeni lyhyempinä.

Viime vuoden lopussa Turunen vietti joulua perheen uudessa Espanjan-kodissa. Hän matkusti Moskovan-keikaltaan kotiin Andalusiaan vain päivä ennen jouluaattoa. Suku oli kokoontunut yhteen, ja Turunen istui joulupöydässä läheistensä ympäröimänä iloisen puheensorinan keskellä.

Silloin uupumus ja väsymys iskivät voimalla vasten kasvoja.

– Olin niin puhki! Halusin antaa rakkailleni sen läsnäolon, jonka he ansaitsevat, mutta olin niin väsynyt fyysisesti, etten omasta mielestäni pystynyt siihen.

Turunen tiesi, että joulun jälkeen edessä olisi vielä suuri savotta levyn tiimoilta.

– Minulla oli hirveä epävarmuus siitä, että pystynkö siihen, koska minulla ei ollut enää voimia jäljellä ollenkaan. Jostain se kaikki sitten kuitenkin pulppusi. Ihminen löytää itsestään yllättäviä voimavaroja, kun katsoo syvälle sielunsa sopukoihin.
Sisimpäänsä katsominen kannatti. Luomisprosessi puhdisti, ja asioiden purkaminen musiikin tekemiseen antoi tilaa hengittää.

– Siitä tuskasta syntyi levy. Ja musta tuntuu, että se on ihan saakelin hyvä levy.

Isot asiat ottavat kuitenkin aikansa. Tällä hetkellä Turunen ei voisi kuvitellakaan astuvansa pianon ääreen ja alkavansa luoda uutta musiikkia.

– Menen aina todella syvälle, kun kyseessä on musiikki. Uppoudun siihen kokonaan ja täysillä. Se on varmaan osa suomalaisuuttani.

Latinokulttuuriin jo vuosia sitten rakastunut Turunen myöntää, että ulkomailla asuessaan Suomi on alkanut tuntua eksoottiselta maalta. Muutto Buenos Airesista lähemmäs Eurooppaan oli kuitenkin oikea ratkaisu koko perheen kannalta.

– Espanja on tehnyt meille hyvää. En niinkään ihannoi sitä kuumuutta, vaan sitä, että energiaa antava aurinko on paistaa taivaalla aamusta alkaen.

Tänä vuonna 42 vuotta täyttävä Turunen myöntää, että ikä on ollut hänelle tärkeä opinkappale.

– Olen alkanut miettiä elämääni hieman eri tavalla sen jälkeen, kun täytin 40 vuotta. Nykyään pidän itsestäni hyvää huolta, koska en muuten jaksa rankkoja kiertuematkoja. On pakko olla timmissä kunnossa.


Kuntoaan Turunen hoitaa juoksemalla. Turunen pyrkii käymään kotonaan Espanjassa lenkillä jopa viisi kertaa viikossa, joskus yksin, joskus miehensä Marcelon kanssa.

– Enpä olisi voinut kuvitella muutama vuosi sitten taaksepäin, että saisin mieheni lenkille! Hän on 50-vuotias, mutta elämänsä parhaimmassa kunnossa. Olen hänestä todella ylpeä.

Niin Turusella kuin perheelläkin menee nyt hyvin, ehkä paremmin kuin koskaan. Uudesta kodista on tullut turvasatama, jossa sekä Turunen että hänen miehensä voivat tehdä töitä.

– Euroopassa kaikki on matkustamisesta lähtien helpompaa. Se oli yksi iso syy siihen, miksi muutimme Buenos Airesista Espanjaan. Kotoa meidän ei tarvitse poistua juuri minnekään muualle, kuin kauppaan, lenkille ja keikkareissuille.

Uuden levyn kunniaksi Turusella on syksyllä edessään kahden vuoden maailmankiertue. Euroopan-keikkojen aikaan perhe pääsee helposti matkustamaan Turusen luo viikonlopuksi, mutta esimerkiksi Etelä-Amerikan kiertueella voi vierähtää viikkoja niin, että Turunen joutuu olemaan erossa tyttärestään ja miehestään.

Ikävä tytärtä kohtaan puristaa äidin sydäntä jo etukäteen, mutta onneksi nykyteknologia auttaa. Turunen hymyilee leveästi muistellessaan hänen ja tyttärensä äskettäistä leikkihetkeä hiljaisessa helsinkiläisravintolassa.

– Ravintola oli ihan tyhjillään, joten soitin videopuhelun Naomille ja asetin puhelimen pöydälle. Siinä me leikimme Naomin kanssa samalla kun söin.

– Eihän se läsnäoloa korvaa, mutta on se tyhjää parempi. Minulle nousee ihan kauhea pala kurkkuun, jos en pääse näkemään Naomia päivittäin.


Kiireiden ja hektisyyden jälkeen Turunen katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Turunen piipahtaa syksyllä ilahduttamaan myös suomalaisfaneja, sillä hän tekee marraskuun puolivälin jälkeen joulukonserttikiertueen Suomessa.

– Niistä tulee hyvin intiimejä kirkkokonsertteja. En voi vielä kertoa tarkemmin siitä, mutta kaikki on uutta, niin musiikki kuin muusikotkin.

Ennen levyn julkaisemista ja maailmankiertueelle lähtöä perheellä on luvassa ikimuistoinen parin viikon mittainen lomamatka Suomeen, jolloin Naomi-tytär pääsee näkemään ensimmäistä kertaa Suomen kesäisessä loistossaan.

– Menemme käymään ainakin Muumimaailmassa ja Rovaniemellä. Naomi on täydellisessä iässä tällaiseen. Siitä tulee aivan ihanaa koko perheelle.

Vaikka Turunen viihtyy maailmalla, hän jakaa siellä ollessaan mielellään Suomi-tietoutta ja liputtaa niiden suomalaisnaisten puolesta, jotka ovat raivanneet tilanteen niin vaatiessa tiensä läpi harmaan kiven – aivan kuin hän on itsekin usein tehnyt.

– Musiikki on aina ollut minulle henkireikä. On terapeuttista saada säveltää ja tehdä omia kappaleita. Kaikessa raskaudessaankin musiikin tekeminen ja keikkaileminen on lopulta aina puhdistavaa.

– Olen aina tuntenut olevani etuoikeutettu voidessani työskennellä muusikkona. Toivoisin, että myös tyttäreni löytää saman intohimon elämässään minkä minäkin olen löytänyt, oli se sitten mitä tahansa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt