Maria Lund viettää koko kesän semiangstisena teininä Samppalinnan kesäteatterissa– ”Turun murteen piilottelu on haastavaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Maria Lund viettää koko kesän semiangstisena teininä Samppalinnan kesäteatterissa– ”Turun murteen piilottelu on haastavaa”

Maria Lund muuntautuu Samppalinnan kesäteatterissa äidistä 16-vuotiaaksi teiniksi.

Maria Lund asuu Keski-Suomessa, mutta palaa nyt kesäksi vanhaan kotikaupunkiinsa Turkuun. –Yksi haaste on pitää Turun murre kurissa.­

13.6.2019 13:15

Samppalinnan kesäteatterin Disney-musikaalia Perjantai on pahin tähdittävä Maria Lund on esityksessä skitsofrenisessä tilanteessa. Hän on musikaalissa sekä nelikymppinen äiti että teini-ikäinen tytär.

– Äitinä ollessani tunnen itseni hyvin vanhaksi, Maria nauraa.

Ja toisaalta tyttärenä nuoreksi, sillä tyttären rooliin vaihtaessaan Maria on 16-vuotias.

– Suurimman osan ajasta hyppelen teininä, mikä on kivaa. Olen tänä kesänä teini! Mutta on myös haastavaa esittää juuri tähän musikaaliin sopivaa teiniä. Teinejä on niin erilaisia. Pitäisi olla semiangstinen, kuitenkin hyväntuulinen. Siinä on vähän vääntämistä.

Itse musikaalia Maria kiittelee monin tavoin.

– Musikaali kulkee kivasti, musa on hyvää, tarina on hauska. Kaikki muistavat sen elokuvana, joten kannattaa tulla katsomaan.

Vaikka Maria on jo vuosia asunut Keski-Suomessa, turkulainen tausta iskee aika ajoin läpi. Varsinkin nyt, kun hän on teatterikiinnityksen vuoksi kesäturkulainen.

– Yksi haaste on pitää Turun murre kurissa. Se on mulla oikeastaan aina haaste. Jossain tunnetilassa se saattaa iskeä.

Maria on kesäteatterikonkari, Samppalinnassakin hänet on nähty kerran aiemmin. Viime vuonna Maria oli mukana peräti kolmessa kesäteatteriesityksessä. Tänä kesänä hän tyytyy tähän yhteen.

– Päivät on menneet treeneissä aamusta iltaan. On jo hiukan turnausväsymystä, mutta onhan se huikeaa, että parissa viikossa kasaamme näin ison musikaalin, ja vielä ulkoilmanäyttämölle.

Maria asuu esitysten ajan Turussa. Hänellä on kaksi alle 10-vuotiasta lasta, jotka tulevat äidin luo Turkuun ensi-illan jälkeen. Treenipäivinä ei lastenhoidolle ole jäänyt aikaa. Turkuun muuttaa myös Marian parivuotias koira Sissi.

– Juhannuksena otan pienen loman. Menen mökille. Kun esitykset elokuussa loppuvat, jatkan lomailua. Minulla ei ole kiinnityksiä syksyksi, mutta teen laulukeikkoja. Loppuvuodesta on taas joulukonserttikiertue.

Maria keikkailee vaihtelevilla kokoonpanoilla ja tilaajan tarpeet huomioiden. Säestyksestä saattaa vastata pianisti tai iso orkesteri.

– Menen sen mukaan mitä tilaaja haluaa.

Linda Hämäläinen (keskellä) vaihtaa tyttärestä äidiksi Maria Lundin tavoin.­

Marian tavoin äitiä ja tytärtä näyttelee Linda Hämäläinen. Tarinan idea on, että he, äiti ja tytär joutuvat elämään päivän toistensa kengissä. Maria on alun perin äiti, josta tulee tytär, ja Linda tytär, joka muuttuu äidiksi.

Kun harjoitukset alkoivat, roolien vaihtelu aiheutti hämmennystä.

– Lukuharjoituksissa olin ihan pihalla ja mietin, miten tämä tehdään teatterin keinoin. Nyt homma toimii, Maria kertoo.

– Mielenkiintoista ja haastavaa näytellä kahta roolia. Enää ne eivät mene sekaisin, mutta treenikauden alussa kyllä. On vaikea mennä kohtaukseen aikuisena, kun edellisessä kohtauksessa on ollut teini, Linda komppaa.

Hän tunnustautuu Disney-faniksi.

– On ihan mahtavaa, että teemme Disney-musikaalin, ja tämä on vielä pohjoismainen ensi-ilta.

Syke-sarjaa kuvaava Valtteri Lehtinen ajelee ahkerasti Turun ja Helsingin väliä.­

Syke-sarjaa kuvaava Valtteri Lehtinen ajelee ahkerasti Turun ja Helsingin väliä. Musikaalissa hänet nähdään Marian esittämän äidin hääassistenttina.

– Heikkohermoinen, paniikissa oleva, ahdistunut, hermostunut henkilö, joka yrittää pitää kaiken kasassa, Valtteri luonnehtii keltaiseen asuun pukeutunutta roolihahmoaan.

– Kesäteatteri on tullut tutuksi. Olen ollut mukana vuodesta 2011 joka kesä pitkin poikin Suomea. Kolme kesää sitten olin tuossa vieressä Vartiovuorella Vaahteramäen Eemelinä.

Syke-sarjan kuvaukset jatkuvat kesäkuun loppuun, joten kaksi työtä menevät vielä hetken päällekkäin.

– Ajan Helsingin ja Turun väliä sen minkä ehdin. Heinä-elokuu on kuvaustaukoa, silloin on rauhallista.

– Mutta tilanne on mukava, töitä on tosi hyvin. Haluan olla itse aktiivinen, kun nyt tuntuu, että jaksan ja haluan tehdä. Tämäkin hahmo mitä nyt teen, on räväkkä ja överi, kupliva ja ylitsepursuava. Ei sellaista ikinä voi tehdä missään, paitsi nyt kesäteatterissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?