Huomasitko? Rouva Jenni Haukion kaulassa kimalteli uniikki arvokoru – Suomen ”kruununjalokivillä” on kiehtova tarina

Rouva Jenni Haukio puki kaulaansa maanantai-iltana jalokivikorun, joka on peräisin nimettömältä lahjoittajalta.

Rouva Haukion kaulalla kimalteli maanantaina jaloberyllistä ja Lapin kullasta valmistettu kaulakoru.

11.6.2019 11:51

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät maanantai-iltana Presidentinlinnassa illallista, joka huipensi Etelä-Korean presidenttiparin Suomen-vierailun ensimmäisen päivän.

Illalliselle osallistuivat Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja hänen puolisonsa Kim Jung-sook sekä joukko kutsuvieraita.

Rouva Haukio edusti illallisella iltapuvussa, jossa oli läpikuultavat pitsihihat. Elegantin pukuvalinnan kruunasi kookas kaulakoru, joka kätkee taakseen mielenkiintoisen tarinan.

Presidenttiparit tervehtivät juhlaillallisen vieraita Presidentinlinnassa maanantai-iltana.

Harvinaista jaloberylliä

Rouva Haukion kaulassa nähty jalokivikoru on peräisin nimettömältä lahjoittajalta. Suomen Kultaseppien Liitto luovutti korun presidentin kanslialle 100-vuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2017. Koru on suunniteltu valtiopäämiehen tai hänen puolisonsa käytettäväksi edustustehtävissä.

Rouva Haukion käytössä olevassa korussa on käytetty kotimaista jaloberylliä, joka on maailmanmarkkinoilla hyvin harvinainen jalokivi. Euroopassa sitä louhitaan vain Suomessa, tarkemmin Luumäellä, Etelä-Karjalassa.

Jalokivi, jota Haukion korussa on käytetty löytyi Luumäeltä vuonna 1986. Asialla oli kolme kiviharrastajaa, joista yksi taltioi löydöksensä kassakaapin syövereihin seuraavaksi 30 vuodeksi.

Tältä upea koruluomus näyttää.

Haukiolle luovutetun korun kaikki jalokivet ovat peräisin yhdestä kiteestä, joka painoi kokonaisuudessaan jopa 750 karaattia. Kide oli väriltään sinivihreää akvamariinia ja se on sen värisistä kiteistä suurin, mitä Luumäeltä on koskaan löydetty. Luumäeltä löydetään tavallisemmin vaaleanvihreitä beryllejä.

Korussa on beryllin lisäksi käytetty kotimaista, Lapissa huuhdottua Lemmenjoen luomukultaa, jota löytyy kaulakorusta 100 grammaa.

Lapinkulta sekoitettiin kupariin ja palladiumiin, jotta koruun saatiin lisää kestävyyttä sekä kaunis vaalea väri.

Asiantuntijat antoivat arvionsa korun arvosta IS:lle kaksi vuotta sitten. He arvioiva, että korun jalokiville tulisi hintaa noin 18 000–27 000 euroa sekä sen kullalle noin 15 000 euroa. Kaulakorun kokonaisarvo kohoaa siis helposti noin 32–42 000 euroon.

Ainutlaatuisen korun on suunnitellut korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen ja valmistanut porilainen kultaseppä Juha Loikala. Koko projekti toteutettiin vapaaehtoisvoimin ja se sai nimekseen Suomen tasavallan jalokivet.

Rouva Haukio keskusteli Etelä-Korean presidentin puoliso Kim Jung-sookin (vas.) kanssa.

Upea jalokoru on nähty Haukion kaulassa aiemminkin, muun muassa Pohjoismaiden valtiopäämiesten vieraillessa Helsingissä kesällä 2017.

Haukio käytti korua myös vieraillessaan Suomen suurlähetystössä Washingtonissa syksyllä 2017.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?