Rikostuomioista kärsinyt Jari Sillanpää palasi julkisuuteen tangotuomarina – järjestäjät raottavat nyt kohupäätöksen taustoja: Matti Nykäsellä yllättävä rooli

Julkaistu:

Tangomarkkinoiden tuomaristoon lähtenyt Jari Sillanpää suunnittelee jo ensi vuotta, jolloin tulee kuluneeksi 25 vuotta hänen omasta voitostaan.
Jari Sillanpää, 53, palasi lauantaina julkisuuteen Tangomarkkinoiden tuomarina.

– Voin tosi hyvin. Energia on korkealla. Alan päästä yli, Jari Sillanpää sanoi IS:lle.

Kun Sillanpäätä pyydettiin tuomaristoon, hän ei epäröinyt hetkeäkään.

– Tiesin heti, että lähden mukaan, laulaja mainitsi.

Sillanpää on tangokuninkaista selvästi menestynein. Eikä vain kuninkaista vaan kaikista tangokuninkaallisista. Edes suosittu kuningatar Arja Koriseva ei ole yltänyt samaan asemaan kuin Sillanpää.

Uraansa vasta aloitellut laulaja kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 1995.

– Suunnittelen mahtavaa juhlavuotta ensi vuodeksi, kun voitosta tulee 25 vuotta. Sen varalle on paljon suunnitelmia, Sillanpää väläytti.

– Teen ihan uuden musiikillisen pläjäyksen. Se on aivan uutta, vaikka voi kuulostaa, että mitä uutta se nyt voisi olla. Suunnittelu on jo aloitettu.


Sillanpää vaikutti lauantai-iltana hyväntuuliselta, mutta ei täysin rentoutuneelta. Voi vain arvailla, kuinka vahvoja tunnekuohuja hän kävi läpi astuessaan julkisuuteen.

Sillanpää tuomittiin elokuussa 2018 kymmenen kuukauden ehdolliseen rangaistukseen kahdesta huumausainerikoksesta. Sitä ennen hän oli saanut jo sakkotuomion.

Laulaja saapui kuvattavaksi ennen suoraa lähetystä yhdessä muun tuomariston kanssa, mutta varsinaiseen haastatteluun hän ei muutaman minuutin kestäneen tapaamisen aikana myöntynyt.

Tuomiosta huolimatta Sillanpää kutsuttiin Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlien tämänvuotiseen tuomaristoon. Tangokisan hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki perusteli lauantaina IS:lle, miksi niin päätettiin tehdä.

– Hyvä maine on meille tärkeää, emmekä tingi periaatteista. Kannamme vastuuta siitä, että homma toimii toiminta-ajatuksemme mukaisesti Suomen kansan suurimmassa kesätapahtumassa, Kalle Lähdesmäki painotti.

Sillanpään valintaa pohdittiin alkuvuodesta samoihin aikoihin, kun mäkihyppääjä Matti Nykänen menehtyi.

– Siinä vaiheessa esillä oli kansalta tullut vahva palaute, että Mattia olisi pitänyt auttaa ajoissa hänen elinaikanaan. Halusimme muistaa tuon näkökulman. Milloin on oikea aika auttaa? Lähdesmäki kysyi.

– Haluamme tällä tavalla tehdä oman osamme, koska meillä on mahdollisuus tukea ja auttaa eteenpäin, Lähdesmäki perusteli.


Lähdesmäki muistuttaa, että Sillanpään ehdollinen tuomio päättyi hieman ennen kuin tuomaristo aloitti varsinaisen työskentelynsä.

– Kävimme läpi aikataulut. Suomen lain määräämä rangaistus on suoritettu. Totta kai olemme sitä mieltä, että Suomessa pitää toimia suomalaisen lainsäädännön mukaisesti.

Lähdesmäen mukaan Sillanpään valinnasta tullut yleisöpalaute on ollut pääosin positiivista.

– Valinta on aiheuttanut keskustelua, mutta meitä on paljon myös kiitelty tästä ratkaisusta. Tänään tässä ajateltuna päätös tuntuu ilman muuta oikealta.

Tangomarkkinat on kuitenkin varautunut kaikkeen.

– Jos tilanne uusiutuu, meillä on olemassa varasuunnitelma. Kuten joka vuosi, jos joku tuomareista olisi estynyt osallistumasta työskentelyyn, Lähdesmäki vakuutti.