Aku Hirviniemen syytteet seksuaalisesta ahdistelusta hylättiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Aku Hirviniemen syytteet seksuaalisesta ahdistelusta hylättiin

Putous-tähti Aku Hirviniemeä syytettiin kahden 17-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Näyttelijä Aku Hirviniemi Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa toukokuun puolivälissä.­

7.6.2019 15:28

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt syytteet näyttelijä Aku Hirviniemeä, 35, koskevassa ahdistelujutussa.

Hirviniemeä syytettiin kahden 17-vuotiaan tytön seksuaalisesta ahdistelusta. Syyttäjä vaati hänelle rangaistukseksi vähintään 50 päiväsakkoa.

Hirviniemi kiisti syytteet. Hän myönsi esitelleensä teinitytöille kotiaan, mutta kiisti seksuaalisen ahdistelun.

Hirviniemi puolustautui kertomalla, että hän on ihmisenä sosiaalinen ja tykkää viihdyttää ihmisiä.

Hirviniemen mukaan on aivan normaalia, että ihmisiä käy katsomassa taloa, etenkin sen hiljattain remontoitua erikoista saunaosastoa.

Tästä oli kyse: Halusi esitellä teineille kotiaan

Oikeusjuttu juontaa juurensa kesän 2018 yöllisiin tapahtumiin.

17-vuotiaat tytöt olivat olleet uimahallin parkkipaikalla Riihimäellä, kun humalainen Hirviniemi oli tullut heidän luokseen.

Kolmikko alkoi keskustella, ja Hirviniemi ehdotti, että tytöt lähtisivät katsomaan hänen kotiaan. Tyttöjen mukaan he hyväksyivät kutsun, koska oli hienoa päästä katsomaan julkisuuden henkilön kotia.

Aku Hirviniemi oikeudessa toukokuun puolivälissä.­

Tyttöjen mukaan Hirviniemi olisi luvannut lämmittää saunankin, mutta Hirviniemi ei muistanut sanoneensa tällaista. Hirviniemi piti väitettä outona, sillä höyrysauna ei tuolloin ollut käytössä ja tavallisen saunan lämpiäminen olisi kestänyt kauan.

Tytöt kertoivat, että asunnolla Hirviniemi olisi kosketellut heitä epäasiallisesti muun muassa takapuolesta ja selästä.

Hirviniemi kiisti seksuaalisen koskettelun, mutta sanoi, että hänellä on tapana heittää vieraille alatyylisiä vitsejä ja esittää tunnettuja sketsihahmojaan.

Asunnolta lähdettyään tytöt soittivat poliisille.

Toinen tytöistä kertoi myöhemmin, että hänen mielikuvansa näyttelijästä särkyi. Hän oli seurannut lapsena viihdeohjelma Putousta, missä Hirviniemi oli mukana.

Hirviniemi epäilee, että tämä ristiriita saattoi olla yksi syy ahdistavaan kokemukseen. Hän toteaa, että julkisuuden henkilöt eivät välttämättä yksityiselämässä ole sellaisia, kuin heistä julkisuuden perusteella oletetaan.

Tytöt eivät vaatineet rangaistusta tai korvauksia

Kanta-Hämeen käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan, ettei asiassa ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisi riittävällä varmuudella pääteltävissä, että tilanne olisi ollut jollakin tapaa seksuaalissävytteinen.

Käräjäoikeus huomioi, etteivät tytöt vaatineet Hirviniemelle rangaistusta eivätkä esittäneet hänelle korvausvaatimuksia. He eivät olisi halunneet asian etenevän oikeuteen.

Täysi-ikäisten kohdalla seksuaalinen ahdistelu olisi asianomistajarikos, eli syyte nostettaisiin pääsääntöisesti vain uhrin asemassa olevan vaatimuksesta. Koska tytöt olivat alaikäisiä, syyttäjällä oli syyteoikeus.

Käräjäoikeuden mukaan Hirviniemen menettelyn sopivuuden voi perustellusti kyseenalaistaa, mutta se ei riitä täyttämään seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä.

Hirviniemi kommentoi Facebookissa

Hirviniemi kommentoi käräjäoikeuden ratkaisua huojentuneena Facebook-sivuillaan.

– Käräjäoikeus on antanut asiassani tänään tuomion, jossa kaikki syytteet on hylätty ja olen erittäin tyytyväinen, että tämän asian käsittely käräjäoikeudessa on nyt saatettu päätökseensä, kirjoittaa Hirviniemi.

– Olen myös siinä käsityksessä, että asianomistajat ovat tyytyväisiä siitä, että tämän asian käsittely päättyi. Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia siitä tuesta, jota olen tässä asiassa laajalti saanut. On myös ollut hienoa, että ne, jotka ovat kokeneet asiassa jotain moitittavaa tai muuten ovat työnsä puolesta avanneet asiaa julkisuudessa, ovat tehneet sen pääsääntöisesti tahdikkaasti ja asiallisesti

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?