Uutuussarja Elämäni biisit alkaa – ensimmäisessä jaksossa kuullaan Nasima Razmyarin koskettava tarina: ”Menee todella tunteisiin”

Julkaistu:

elämäni biisit
Uutuusohjelma Elämäni biisi tuo tunnetuista ihmisistä esiin täysin uusia puolia heidän lempikappaleidensa kautta. Myös katsojat saavat arvuutella, mikä biisi on kenenkin.
Ylen kotimainen uutuusohjelma Elämäni biisi onnistuu sukeltamaan tunnettujen ihmisten täysin uusiin, piilossa oleviin puoliin. Ohjelman vieraat kertovat tarinoita, jotka liittyvät heille tärkeisiin kappaleisiin.

Tv-lehti vieraili uutuusohjelman kuvauksissa. Ohjelmaidea on käsikirjoittaja Petja Peltomaan käsialaa. Elämäni biisin juontaa Katja Ståhl.

Ensimmäisessä jaksossa sohvalle istahtavat Elsa Saisio, Nasima Razmyar, Ilari Johansson ja Paleface.

Jokainen vieras on valinnut etukäteen elämänsä tärkeimmän biisin, jota ei tiedä kuvausten alussa kukaan muu kuin henkilö itse.


– Moni henkilö jännitti ennen kuvauksia omaa tarinaansa, mutta kuvauksissa jokainen suorastaan suli ja valui pitkin sohvaa livebändin ja muiden vieraiden edessä. Kaikki rajat olivat yhtäkkiä poissa, ja ihmisistä kuoriutui esiin aivan uusia puolia. Tarinat olivat lopulta todella syvällisiä, hauskoja ja koskettavia, Ståhl kuvailee.

– Olin aivan suu auki koko ajan, sillä luulin tietäväni vieraistamme paljon, mutten tiennyt lopulta mitään.

Esimerkiksi toisessa jaksossa nähtävä Päivi Räsänen yllätti yhtä aikaa kansanedustajana toimineen Silvia Modigin lähetyksen aikana. Modig joutui myöntämään, että on luonut Räsäsestä aivan vääränlaisen mielikuvan.

Myös Katja Ståhl yllättyi Räsäsen ja samassa jaksossa nähtävän Pentti Arajärven persoonista.

– Arajärvi on maailman hauskin mies! Räsäsen rohkea ja hauska tarina sai ihmiset nauramaan, hämmästymään ja taputtamaan, Ståhl kertoo.


– Ohjelmassa parasta on juuri se, että kukin henkilö on tarinansa jälkeen huojentunut ja onnellinen. Kaikki muut vieraat ovat tosi kannustavia ympärillä.

Tarinoiden aiheet vaihtelevat rakkaustarinoista rankkoihin lapsuusmuistoihin, ja kuvauksissa nauretaan ja itketään paljon.

Yhden jakson aikana kuullaan neljä livekappaletta, joita esittävät yksinään tai yhdessä ohjelman artistit Pepe Willberg, Irina, Diandra ja Jarkko Ahola. Joissakin jaksoissa nähdään myös vierailevia artisteja esittämässä oman kappaleensa.

Kappaleet pidetään aluksi tiukasti salaisuutena, koska kyseessä on samanaikaisesti visailu. Siihen osallistuvat sekä kaikki neljä studiovierasta että kotiyleisö. Ohjelman aikana saa veikata, mikä biisi on kenenkin vieraan. Peliä voi pelata myös kotisohvilla Ylen tarjoaman ilmaisen kännykkäsovelluksen kautta.

Jokainen vieras yrittää arvata mahdollisimman monta oikein ja voittaa leikkimielisen kilpailun.

– Siksi vieraat yrittävät oman kappaleensa kohdalla johtaa mahdollisimman hyvin harhaan, jotta muut eivät arvaisi, että kyseessä on heidän oma biisinsä. Kotona voidaankin arvailla ruumiinkielen perusteella, kuka vieraista huijaa, Ståhl kertoo.

– Ohjelmassa kuullaankin hauskaa läppää, kun kaikki yrittävät harhauttaa toisiaan.

Toki haasteita pokan pitämisessä on, sillä kappaleet ovat vieraille niin henkilökohtaisia, että aitoja tunne-elämyksiä livebändin edessä on paikoin hankala piilottaa.

– Kun ne omat kappaleet tulevat muutaman metrin päästä suoraan sydämeen, niin välillä on vaikea huijata muita – varsinkin, jos kappaleiden taustalla on traaginen aihe, Ståhl sanoo.

Tosin jopa hänen omat arvauksensa menivät lähtökohtaisesti aina metsään. Ståhlin mukaan kappaleisiin liittyvät tarinat ovat niin uskomattomia, ettei niitä voinut mitenkään arvata.

– Nauroin aina, että ei voi olla totta, miten hyvä ihmistuntija minäkin olen, kun arvasin ehkä yhden neljästä oikein, Ståhl sanoo.


Pepe Willberg on yksi ohjelma vakioartisteista. Hän pääsee esittämään kymmenen jakson aikana kappaleita täysin laidasta laitaan.

– En ole esittänyt yhtäkään ohjelmassa kuultavaa kappaletta koskaan aiemmin, Pepe paljastaa.

Hänkään ei tiennyt ennalta, mikä laulu on kunkin vieraan valitsema.

Tv-lehden vierailun aikana Pepe tulkitsee kuvauksissa kaksi täysin erilaista kappaletta. Joitakin ohjelmassa esittämiään kappaleita hän ei olisi kuvitellut esittävänsä milloinkaan. Yksi niistä on Queenin Bohemian Rhapsody.

– Se on todella vaikea, ja jouduin kirjoittamaan itselleni nuotit biisin vaikeimmasta kohdasta, Pepe Willberg kertoo.

– Ajattelin, että se on sitten syteen tai saveen. Kappale pitää vain sisäistää kokonaisuutena.

Konkariartisti esittää kappaleen yhdessä Diandran ja Irinan kanssa.

– Se on kaikista vaikein biisi, ja meille jokaiselle tehtiin omat stemmat. Ensimmäisissä pianoharjoituksissa Lenni-Kalle Taipaleen kanssa olin vähän, että hehheh, mitähän tästä tulee, Diandra kertoo.

Katja Ståhl kiittelee artisteja mielettömistä esityksistä ja todellisesta heittäytymisestä. Jokainen artisti esittää kappaleita, joita heiltä ei ole aiemmin odottanut.

– Esitän kaikkea mahdollista humpasta elektrodiscoon, Diandra naurahtaa.

Tv-lehden vierailun aikana Irina taas heittäytyy täysillä hevibiisin syövereihin.

Ohjelmaa kuvatessaan vakioartistit ymmärsivät nopeasti, että kyseessä saattaa olla seuraava suomalainen hittiformaatti.

– Tästä ohjelmasta tulee varmasti tosi suosittu. Ja kun ohjelma loppuu tv:ssä, niin kodissa voi jatkaa pelaamista, sillä jokaisella meillä on omat lempikappaleemme ja tarinat niiden takana, Pepe Willberg sanoo.

Jarkko Ahola yllättyi niin ikään ohjelman rakenteesta ja ideasta. Hän kertoo, että Elämäni biisi muotoutui enemmän keskusteluohjelmaksi kuin musiikkiohjelmaksi.


– Jutun konsepti selventyi itsellekin vasta sitten, kun tämän kaiken näki livenä. Täällä kuullaan paljon suuria asioita, ja ihmiset avautuvat yllättävän pitkään ja syvällisesti tarinoistaan, Ahola kertoo.

Irina oli aivan innoissaan erityisesti siitä, että hänkin sai arvailla jokaisen vieraan lempibiisiä.

– Biisejä esittäessäni en katso vieraita silmiin, etten vahingossakaan laula kenellekään tietylle henkilölle, Irina kertoo.

Diandra sen sijaan seurasi omien esitystensä aikana vieraiden ilmeitä ja yritti selvittää, kenelle kyseinen, hänen esittämänsä kappale kuuluu.

– Joillakin vierailla on todella hyvä pokerinaama. Mutta etenkin yhdestä vieraasta näin heti, että ahaa, tämä on tuon tyypin kappale.

Jos vieraat eivät aina pystyneet pitämään tunteitaan piilossa, niin ei siihen pystynyt tuotantotiimikään. Irina kertoo itkeneensä useasti, kun hän lopulta kuuli tarinat kappaleiden takaa.

– Tuukka Temosen tarina oli superkoskettava. Vollotin takahuoneessa, kun kuuntelin sitä.

Diandralle parhaiten mieleen jäivät Kirsi Ylijoen ja Paola Suhosen kertomat asiat. Katja Ståhl puolestaan vihjaa, että ensimmäisessä jaksossa kuultava Nasima Razmyarin tarina on niin ikään koskettava.

Ohjelman yhdessä Ylen kanssa tuottanut Yellow Film & TV uskoo, että tällaiselle ohjelmalle oli Suomessa tilausta. Suomalaisformaatti on jo aiheuttanut kiinnostusta myös maailmalla.

– Ohjelma menee todella tunteisiin ja avaa kyynelkanavat. Musiikki on monissa elämän tärkeissä hetkissä läsnä, ja ihmiset haluavat puhua näistä hetkistä, Petja Peltomaa kertoo.

Kaikki ohjelmaan pyydetyt ihmiset lähtivät mielellään mukaan. Vieraat ovat tuttuja niin taiteen, tieteen, urheilun kuin liike-elämän parista.


– Tässä ohjelmassa voi tuoda itsestään esiin täysin toisenlaisen puolen, jota moni ei ole nähnyt. Tarinat vaihtelevat isoista yhteiskunnallisista teemoista lapsuuden muistoihin, nuoruuteen, parisuhteen päättymiseen ja fanittamiseen, Peltomaa kertoo.

Idea syntyi Kyproksella Peltomaan ja tämän kavereiden lomamatkalla. Koko juttu lähti liikkeelle kaveriporukan yhteisestä illanvietosta, jossa he keksivät uudet säännöt Levyraatiin.

– Pelasimme Levyraatia Spotifyn välityksellä. Jokainen valitsi itselleen tärkeän biisin ja sitten arvuuttelimme, kuka on valinnut minkäkin biisin ja miksi, Peltomaa kertoo.

– Meillä oli sen verran hauskaa, että myöhemmin mietin, olisiko tässä jonkinlainen ohjelmaidea.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt