Backstreet Boys valtaa tänään Hartwall Areenan – yhtye tuo Helsinkiin 90-luvun legendaarisimmat kappaleet: muistatko sinä nämä hitit?

Julkaistu:

90-luvulla supersuosioon noussut Backstreet Boys esiintyy tänään Helsingin Hartwall Areenalla.
Backstreet Boysin hitit I Want It That Way ja Everybody (Backstreet’s Back) edustavat monille nostalgista muistoa noin 20 vuoden takaa, 1990-luvun loppupuoliskolta.

1990-luvulla nuoruuttaan eläneet ovat nyt konserttijärjestäjille tärkeä kohderyhmä. He ovat niin kuin 1960-luvun Rolling Stones -fanit 1980-luvulla – keski-ikäistyneitä ja maksukykyisiä ihmisiä, jotka palaavat konsertin verran mielellään nuoruusmuistoihin.

”Ysärisoundi” mielletään usein Haddawayn ja Dr. Albanin hittien kaltaiseksi eurodanceksi. Kokonaiseen vuosikymmeneen mahtui kuitenkin monenlaisia musiikki-ilmiöitä. Jos laulava hammaslääkäri Dr. Alban edustaisi koko vuosikymmenen äänimaisemaa, yhtä hyvin voisi väittää, ettei koko 1990-luvulla nähty muita tv-ohjelmia kuin Speden spelit.


1990-luku näkyy tämän kesän konserttivieraissa Suomessakin muun muassa räppinä (Public Enemy, De La Soul ja Wu-Tang Clan kävivät jo, Nas esiintyy Sidewaysissa huomenna torstaina), brittipoppina (Suede Sidewaysissa perjantaina, Liam Gallagher ja Richard Ashcroft elokuussa) ja grungena (Alice In Chains esiintyy ensi viikolla).

Ja sitten ”ysäriä” olivat poikabändit kuten Backstreet Boys.

Floridan Orlandossa vuonna 1993 Backstreet Boys merkitsi lukemattomille teineille samaa kuin Monkees 1960-luvulla, New Kids On The Block muutamaa vuotta aikaisemmin – ja aikalaisyhtye Englannista, Take That. He olivat kauniita nuorukaisia laulamassa tarttuvia, oman aikakauden huipputekijöiden kirjoittamia kappaleita rakkaudesta ja nuoruuden riemuista.

Ja jokaisen näistä bändeistä oli koonnut ulkopuolinen manageri, musiikkibisneksen kokenut ammattilainen.

Backstreet Boysin tapauksessa manageri Louis Pearlman oli kiistelty hahmo, joka sai musiikkiuran ulkopuolisista bisneksistään vankeustuomion: hän johti pyramidihuijausta ja sai vuonna 2008 peräti 25 vuoden vankeustuomion. Hän kuoli vankilassa kolme vuotta sitten.


Monia managereita kutsutaan huijareiksi, tässä tapauksessa se on harvinaisen perusteltua!

Managerin vilunkipeli ei kuitenkaan tee Backstreet Boysista huijareita. Heitä ei ehkä ole reilua edes leimata pelkästään 1990-luvun nimeksi, vaikka he silloin läpimurron tekivätkin: myös tänä vuonna julkaistu uusi albumi DNA nousi muun muassa Yhdysvaltain listaykköseksi.

He ovat siis onnistuneet jatkamaan uraansa ja kasvamaan yleisönsä rinnalla. Se on saavutus, sillä monesti poikabändien suosio notkahtaa, kun teinikuulijat aikuistuvat ja häpeävät hetken aikaa vanhoja suosikkejaan.

Sitten nostalgia voittaa – ja vanhalta lempiyhtyeeltä kelpaavat vanhat – ja uudetkin hitit.

Backstreet Boys esiintyy Helsingin Hartwall Areenalla tänään keskiviikkona.