Raisiolaiset kaksostytöt ovat niin kauniita, että kansainvälinen huippumalli tyrmistyi – puhelinsoiton jälkeen alkoi tapahtua

Julkaistu:

Suomalaiset lapsimallit Sara ja Sofia Kotkaslahti tekivät sopimuksen lontoolaisen mallitoimiston kanssa.
Raisiolaiskaksoset, 9-vuotiaat Sara ja Sofia Kotkaslahti ovat solmineet kansainvälisen lapsimallisopimuksen. Tiettävästi ensimmäisinä suomalaisina lapsimalleina.

Sopimuksen arvostetun Kids London -toimiston kanssa neuvotteli tyttöjen suomalainen ”Mother agency”, turkulainen mallitoimisto Modelpoint, joka hoitaa tyttöjen asioita Suomessa ja maailmalla.

– Onhan se tosi hieno homma. Ei pelota, kun perhe on muutenkin kansainvälinen. Kannustamme ja tykkäämme liikkua maailmalla, isä Hannu Kotkaslahti sanoo.


Ensiaskeleita mallimaailmassa tytöt ovat ottaneet jo parin vuoden ajan.

– Aloitimme, kun olimme ehkä kuusi tai seitsemän, Sofia laskeskelee.

– Mua innostutti silloin liikaa, kun eka kertaa menin lavalle. Melkein tulin hulluksi, tuntu niin kivalta.

Sara on samaa mieltä.

– Oli se kivaa heti.

Kaksosten äiti Renata on brasilialainen, isä Hannu suomalainen. Kotona perhe puhuu keskenään portugalia. Jutellessaan pelkästään tyttöjen kanssa, isä puhuu heille suomea.

– Kaikkien vanhempien mielestä omat lapset ovat kauniita, mutta vieraat ihmiset kehuivat ja sanoivat, että pistäkää heitä esille, Hannu kertoo kaksosten mallitaipaleen alusta.

Hän on ollut tyttöjen matkassa kaikissa muotinäytöksissä, joissa he ovat esiintyneet.


Eläväiset tytöt ovat erinäköisiä, Sara tumma, Sofia vaalea. Haastattelussa Sofia on heistä puheliaampi, Sara hiukan varautuneempi. He ovat myös eri pituisia.

Sofian mielestä he ovat ihan erilaisia.

– Meillä on eri värit, maku, hiukset, eri silmät ja naamat.

– Ja erilaiset huoneet, Sara lisää.

– Jos Saralla on joku vaate, en ikinä laita samanlaista, Sofia jatkaa.

Isä paljastaa, että toinen tytöistä tykkää omena- ja toinen appelsiinimehusta.

Kumpikin vakuuttaa, että tappeluihin erimielisyydet eivät johda. No, ehkä joskus, mutta kenelläpä sisaruksilla ei.


Kaverit koulussa eivät tyttöjen mukaan malliharrastusta ihmettele tai kommentoi. Koulu sujuu hyvin, vaikka Sofia sanoo, ettei aina pidä läksyistä.

– Minäkin tykkään enemmän leikkiä ja katsoa telkkaria, Sara kertoo.

Mallileikkejä tytöt eivät kotona leiki, eivätkä katso television malliohjelmia.

– Tykkään katsoa lastenjuttuja, Sara kuittaa toimittajasedän tyhmän kysymyksen.

Brasiliassa käydessään tytöt mielellään ratsastavat, koska heidän tädillään on hevonen.

– Yks kiva juttu on, että täti ostaa meille lahjaksi hevosen, mutta se sanoi, että isä maksaa, Sara iloitsee ja isää naurattaa.

Muuten harrastusten lista on pitkä, ja alati vaihtuva, breikistä maalaamiseen ja uimiseen. Tytöt tykkäävät kokeilla erilaisia asioita.


Aikuisuuteen on pitkä matka, mutta Sofialla ammatinvalinta on kiteytynyt kolmeen vaihtoehtoon.

– Malli, lääkäri, eläinlääkäri, hän listaa.

– Toi tietää melkein kaikki, mä en tiedä yhtään, Sara harmittelee ja jatkaa.

– Sofia sanoo, että haluaa olla ihmislääkäri, mut se ei halua nähdä verta.

Kauanko aiotte olla malleina?

– Ainakin vuosi, kuuluu hetkessä elävien 9-vuotiaiden vastaus.

Sen jälkeen he pohtivat, että mallin hommat pitää varmaan lopettaa, kun on vanha. Suomessa tyttöjen asioita hoitavan mallitoimisto Modelpointin Sari Salo lohduttaa, että hänellä on nykyisin yli 80-vuotiaitakin malleja.

– Onko, kuuluu hämmentynyt kommentti.

Kids London tekee yhteistyötä muun muassa Burberryn, Bossin, Guccin ja Zaran kanssa.

– Se on tosi tasokas toimisto, Salo sanoo.

Salo näki ensi kertaa Saran IS:n jutun yhteydessä olleista kuvissa alkuvuodesta. Jutussa kerrottiin, että Sara on kuin ilmetty Thylane Blondeau, joka viime vuonna valittiin jo toistamiseen maailman kauneimmaksi naiseksi.
On käynyt jopa niin, että Saran netistä löytynyttä kuvaa on vahingossa käytetty Blondeau'ta käsittelevässä nettijutussa huolimatta heidän kahdeksan vuoden ikäerostaan.

– Näin lehtijutun ja samana iltana tyttöjen isä laittoi viestiä, että hänellä olisi asiaa heidän tytöistään. Siitä alkoi meidän yhteistyö, Salo kertoo.

– Thylane on IMG-mallitoimiston listoilla. Tunnen hyvin Pariisin IMG:n scoutin. Laitoin hänelle viestin, että olisiko hän kiinnostunut tytöistä.


Sana leviää nopeasti, sillä kyseinen scoutti oli jo nähnyt IS:n jutun. Hän oli näyttänyt jutun kuvan Blondeaun aikoinaan löytäneelle pomolleen, joka totesi, että tyttöjä on käytävä tapaamassa.

IMG tekee sopimuksia vain yli 16-vuotiaiden kanssa, mutta he ehdottivat Salolle hyviä ja luotettavia lapsimallitoimistoja. Sitä kautta syntyi yhteys Kids Londoniin.

– Perhe on ihana. Lapset tykkäävät esiintyä ja vanhemmat tukevat tätä intohimoa. Ihan samalla tavalla kuin kannustetaan lapsia, jotka tykkäävät tanssia balettia tai laulaa.

Salo uskoo, että tytöillä on tulevaisuutta mallimaailmassa. Saran yhdennäköisyys Blondeaun kanssa edesauttaa osaltaan huomion saamisessa.

– Ihme, jos se ei tuo töitä. Sofia taas on hyvin persoonallisen näköinen, lapsimalliksi sopiva. Ei sinne helpolla pääse, mutta kun sopimus tehdään, toimisto katsoo, että mahdollisuuksia on.


Molemmat tytöt ovat luontevia kameran edessä. Hymy irtoaa herkästi, mutta ilme pysyy myös helposti normaalin neutraalina. Salon mukaan kaksosten kanssa on helppo tehdä töitä.

– On selvää, että kaikki työt eivät tule molemmille tytöille. Se ei tarkoita, että toinen on huonompi. Kuvauksiin saatetaan haluta tumma- tai vaaleahiuksinen, tai tiettyyn vaatekokoon sopiva malli. Tukijoukkojen on tärkeä tiedostaa, että töiden saaminen riippuu siitä millaista mallia asiakas hakee.

Aikuisten mallikeikat valikoituvat yleensä castingin kautta. Ulkomailla lapsimallit tilataan suoraan mallitoimistolta ilman castingiä.

– Asiakas valitsee kenet haluaa kampanjaansa. Lapsimalleilla ei ole samanlaista paikanpäällä oleskelua ja töiden odottamista kuin aikuismalleilla. Ja aina vanhemmat ovat totta kai mukana.

– Lontoossa työnantajan pitää lisäksi hakea luvat erikseen lapsikohtaisesti. Kaikki on tosi tarkkaa. Lapsista pidetään hyvää huolta, Salo vakuuttaa.


Lapsimallina toimiminen ei automaattisesti tarkoita uraa aikuismallina. Ei se kaikkia edes kiinnosta, mutta asiaan liittyy ainakin yksi fyysiseen kehitykseen liittyvä asia, pituuskasvu.

– Minulla on ollut lapsimalleja, jotka ovat tehneet kuvauksia ja tv-mainoksia laajalla skaalalla, mutta pituuskasvu on päättynyt alle 170 sentin. Kun mennään ammattimallipuolelle, pituus on määräävä tekijä.

Sara ja Sofia ovat ikäisekseen pitkiä, joten ennuste on, että ainakaan pituuteen ei mallintöiden jatkuminen aikuisena kaadu.

Kesäksi kaksoset matkaavat äitinsä kanssa Brasiliaan kahdeksi kuukaudeksi. Siellä asuu sukulaisia ja on oma asunto. Mallimaailma saa siksi ajaksi jäädä, ja pääosin toimistot ovat joka tapauksessa osan kesästä kiinni.

Lomasuunnitelma on ainakin Sofialla valmiina.

– Mä olen relax siellä!

Vaatteet: Stockmann, Turku. Stailaus ja hiukset: Irja-Marie Solin.