Suora lähetys juuri nyt: Presidentti Trump saapuu perheineen valtiovierailulle Britanniaan – herttuatar Meghan ei osallistu lainkaan juhlallisuuksiin - Viihde - Ilta-Sanomat

Suora lähetys juuri nyt: Presidentti Trump saapuu perheineen valtiovierailulle Britanniaan – herttuatar Meghan ei osallistu lainkaan juhlallisuuksiin

Herttuatar Meghanin nimeä ei näy ollenkaan Trumpien vierailun virallisissa ohjelmissa.

3.6.2019 10:57

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapuu maanantaina ensimmäiselle viralliselle kolmen päivän mittaiselle valtiovierailulleen Britanniaan.

Presidentti on saanut vain harvoille valtiovierailijoille suodun kunnian, sillä hän tuo mukanaan myös perheensä. Matkalla ovat mukana siis hänen puolisonsa Melania Trump sekä hänen aikuiset lapsensa Ivanka, Tiffany, Donald Jr ja Eric sekä heidän kaikkien puolisot.

Trumpit laskeutuvat Britannian kamaralle maanantaiaamuna paikallista aikaa. Kuningatar Elisabet, prinssi Charles sekä herttuatar Camilla ottavat presidenttiparin tämän jälkeen vastaan virallisin seremonioin Buckinghamin palatsissa, ja samalla Trump pääsee tarkastamaan kunniakaartia yhdessä Charlesin kanssa.

Myöhemmin kuningatar emännöi palatsissa yksityistä lounastilaisuutta, jonka jälkeen presidenttipari tutustuu palatsin gallerian erikoisnäyttelyyn. Lounaalle seurueeseen liittyy myös prinssi Harry.

Trump tuo Britanniaan aikuiset lapsensa (presidenttiparin ympärillä vasemmalta oikealle) Tiffanyn, Donald Jr:n, Ivankan sekä Ericin­

Prinssi Harryn puolison, herttuatar Meghanin nimeä ei virallisissa ohjelmissa ole näkynyt, ja se on herättänyt paljon huomiota etukäteen. Meghanin poissaolon syyn on spekuloitu liittyvän siihen, että hän kritisoi ennen kuninkaalliseen perheeseen liittymistään julkisesti Trumpia ”erimielisyyttä aiheuttavaksi” hahmoksi sekä vihjasi äänestäneensä vaaleissa tämän vastustajaa Hillary Clintonia. Poissaoloon ei kuitenkaan todennäköisesti liity politiikkaa, vaan Meghan toipuu edelleen kuukauden takaisesta synnytyksestään. Toukokuun alussa hän synnytti hänen ja prinssi Harryn esikoisen, joka sai nimekseen Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Synnytyksestä johtuen Meghan ei ole muutenkaan näyttäytynyt viime aikoina virallisissa yhteyksissä, Harrylla puolestaan edustustilaisuuksia on riittänyt.

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoinen syntyi toukokuun alussa.­

The Sun -lehdelle antamassaan haastattelussa presidentti Trump on sanonut, ettei hän tiennyt siitä, että hän ei tapaa vierailullaan Meghania.

– En tiennytkään sitä. Toivottavasti hän on kunnossa, hän sanoi haastattelussa.

Trump on kertonut myös uskovansa, että Meghan tulee olemaan ”todella hyvä” yhdysvaltalainen prinsessa.

– Se on mukavaa ja uskon, että hän onnistuu siinä täydellisesti, Trump totesi Meghanin liittymisestä kuninkaalliseen perheeseen.

Valtiovierailun ohjelmassa ei näy myöskään kuningattaren puolison prinssi Philipin nimeä, joten myös hän näyttäisi olevan jäämässä pois tilaisuuksista. Syksyllä 2017 Britannian hovi ilmoitti, että Philip jää eläkkeelle kuninkaallisista tehtävistä. Ilmoituksen jälkeen 97-vuotiaan prinssin seurasta onkin saatu nauttia julkisuudessa harvemmin.

Maanantain iltapäivällä Trumpien on määrä tutustua Westminster Abbeyn kirkkoon prinssi Andrew ohjauksessa, ja sieltä he suuntaavat Clarence Housen kuninkaalliseen residenssiin, jossa heitä kestitsevät teehetken merkeissä Charles ja Camilla. Ensimmäinen vierailupäivä huipentuu Buckinghamin palatsissa kuningattaren järjestämään valtiolliseen juhlaillalliseen, jolle myös Trumpin jälkikasvun puolisoineen odotetaan osallistuvan. Illallisella Trumpit tapaavat myös prinssi Williamin sekä herttuatar Catherinen.

Presidentti Trump ja Melania tapasivat kuningatar Elisabetin lyhyesti jo vieraillessaan Britanniassa viime kesänä, mutta tuolloin kyseessä oli valtiovierailun sijaan työvierailu.­

Tiistaina Trumpien ohjelmassa on tapaaminen pääministeri Theresa Mayn sekä liike-elämän edustajien kanssa. Illalla Trumpit pääsevät puolestaan itse isännöimään Yhdysvaltain suurlähettilään virka-asunnolla illallista, jolla kuningatarta edustavat Charles ja Camilla. Kuningattaren seuraan Trumpit pääsevät vielä viimeisenä vierailupäivänään keskiviikkona, jolloin kolmikko osallistuu yhdessä Charlesin kanssa Portsmouthissa Normandian maihinnousun 75-vuotismuistojuhlaan. Portsmouthissa kuningatar myös hyvästelee presidenttiparin virallisin seremonioin.

Ilta-Sanomat seuraa Trumpien valtiovierailua Britanniaan koko kolmen päivän ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?