Serkusten humoristinen sarjakuva ottaa kantaa ympäristöasioihin – kaikki alkoi Paavon puhelusta: ”Kiinnosti tehdä jotain rutiinista poikkeavaa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Serkusten humoristinen sarjakuva ottaa kantaa ympäristöasioihin – kaikki alkoi Paavon puhelusta: ”Kiinnosti tehdä jotain rutiinista poikkeavaa”

Toukokuun kotimainen sarjakuva tekee ympäristötekoja.

1.6.2019 12:44

Ympäristökeskusteluun humoristista kantaa ottava MurmisP-sarjakuva on olemassaolostaan velkaa Harald Hirmuiselle.

– Minua rupesi vuosi sitten ärsyttämään se, miten huono sarjakuva Hesarin Harald Hirmuinen on. Ajattelin, että minä kyllä osaan tehdä paremman, naurahtaa MurmisP:n käsikirjoittaja Paavo Vallas (s. 1993).

Sarjakuvan ympäristöaihe tuli Vallaksen opiskelualueelta, sillä on valmistunut Aalto-yliopistosta ympäristöalan diplomi-insinööriksi.

– Koetin piirtää itse, mutta siitä ei tullut mitään, eli jos MurmisP olisi jäänyt minun varaani, niin se olisi ollut siinä.

Sitten Vallas muisti serkkunsa Roosa Kalliomäen, joka oli piirtänyt ja maalannut sellaisella taidolla, että jokin kuva oli aikoinaan päätynyt Vallaksen äidinkin seinälle.

– En ollut koskaan ennen tehnyt sarjakuvaa ja minua kiinnosti päästä tekemään jotain omasta rutiinista poikkeavaa. Eli mieluusti lähdin juttuun mukaan, kertoo Lidlin vuoropäällikkönä leipänsä tienaava espoolainen Kalliomäki (s. 1995).

Kalliomäki oli käynyt pienenä kuvataidekoulua ja maalannut sekä piirtänyt omaksi ilokseen muun muassa joulukortteja.

Tuumasta toimeen ja niin serkukset yhdistivät taitonsa MurmisP:hen.

He saivat viime vuonna sarjakuvansa Hauhon ja sen naapuripitäjien paikallislehti Keski-Hämeeseen, jossa se ilmestyy viikoittain.

Vallas ja Kalliomäki tuovat sarjakuvassaan esiin ympäristöasioita ja niihin liittyviä yhteiskunnallisia ongelmia.­

MurmisP-sarjan nimi tulee Paavo Vallaksen lapsuuden lempipehmolelusta, jossa murmis tulee murmelista ja P-kirjain tarkoittaa Paavoa.

Kumpikin serkuksista luki luonnollisesti pienenä Aku Ankkaa, minkä jälkeen sarjat ovat jääneet nettistrippien ohella Helsingin Sanomien strippitarjonnan varaan.

– Don Rosa on idolini ja hänen ankkoihinsa palaan aina uudestaan, kertoo Vallas.

MurmisP:n esikuvana oli Scott Adamsin hyvin pelkistetyllä tyylillä piirretty Dilbert.

– Murmiksen piirtäminen vaati jumppaamista, sillä sen tyyli ei ole lainkaan sellainen, jolla olen koskaan piirtänyt, kertoo Roosa Kalliomäki.

Kalliomäen lapsuuden sarjakuvia oli myös Disneyn tyttöjen sarjakuva W.i.t.c.h.

– Niitä luettiin silloin paljon.

Paavo Vallas kertoo, että MurmisP-sarjan syntyyn vaikutti myös ympäristöasioissa tutuksi tuleva rebound-ilmiö, eli tilanne, jossa ratkaisu vähentää hyötyä tai jopa pahentaa ongelmaa.

– Omat ajatteluvirheet harmittavat. Vaivutaan helposti itsetyytyväisyyteen ja siihen, että pidetään itseään hyvänä ihmisenä, jos tehdään yksi asia ympäristön kannalta järkevällä tavalla ja jätetään kymmenet muut ennalleen.

Yhden ideointihetken aikana Vallas luo jopa kymmeniä strippiajatuksia.

– Mediasta – paljon juuri Helsingin Sanomista – otan ylös ajatuksia, joista voi vääntää vitsejä.

Vallas lähettää Kalliomäelle kuvallisestikin tarkat käsikirjoitukset viiden stripin paketeissa.

– 85 %:ssa jutuista se toimii, mutta sitten Roosa saattaa huomauttaa, että ”tässähän on punchline ensimmäisessä ruudussa. Hitto, eihän se toimi”.

Vallas ja Kalliomäki saavat särpimensä leivän päälle sarjakuvasta, mutta leipä tulee heille ruokaketjun ääripäistä. Kalliomäki on kaupassa töissä ja Vallas pyörittää Särkifood Oy:tä, joka valmistaa muun muassa kalajauhelihaa särkikaloista.

– Meidän tavoitteenamme on hyödyntää vuosittain miljoonaa kiloa kotimaisia särkikaloja.

Paavo Vallaksella on myös haaveita MurmisP:n levikin laajentamisesta.

– Olen lähettänyt näytekirjeitä lehdille eri puolella Suomea ja samanlaista ympäristöajattelua harjoittava Ruotsikin on tuossa lähellä, mutta yrittäjän kiireiden vuoksi en ole vielä ehtinyt, sanoo Vallas, joka keskittyy nyt uusien kalatuotteiden saamiseen syksyksi markkinoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?