Bon Jovi -yhtyeen alkuperäinen basisti katosi kuin tuhka tuuleen – päätähti kielsi häntä jopa antamasta haastatteluja: ”Jonin mukaan olen niin surkea”

Amerikkalainen Bon Jovi soittaa 36 vuotta kestäneen uransa ensimmäisen Tallinnan-konserttinsa sunnuntaina.

2.6.2019 12:18

Tallinnan Laululavalle nousevat sunnuntaina yhtyeen tunnetuimmasta kokoonpanosta laulaja Jon Bon Jovi, kosketinsoittaja David Bryan ja rumpali Tico Torres.

Kulta-aikojen kitaristin Richie Samboran välirikosta muun bändin kanssa kesken vuoden 2013 Because We Can -kiertueen on kirjoitettu ja spekuloitu kylliksi, mutta mihin katosi Bon Jovin alkuperäinen basisti Alec Jon Such? IS selvitti, mitä kulisseissa tapahtui yli 20 vuotta sitten.

Bon Jovilta ilmestyi vuonna 1994 kokoelmalevy Cross Road, jossa oli mukana myös kaksi uutta kappaletta, Someday I'll Be Saturday Night sekä Always. Jälkimmäisestä tuli koko bändin uran myydyin single. Vähemmälle huomiolle jäi, että siihen tehty musiikkivideo oli Bon Jovin viimeinen, jossa Alec Jon Such näkyi – yhden kerran.

Samana vuonna julkistettiin uutinen, jonka mukaan basisti Hugh McDonald liittyy bändiin seuraavalle kiertueelle. Hänestä ei kuitenkaan tuolloin tehty virallista jäsentä, joten paperilla Bon Jovi kutistui nelimiehiseksi.

– Tietysti se tuntuu pahalta. Mutta olen oppinut elämään asian kanssa. Alec halusi pois jo jonkin aikaa, joten täydellisenä yllätyksenä tämä ei tullut, kuului Jon Bon Jovin liki ainoa kommentti asiasta.

Alec Jon Suchilta ei kuultu sanaakaan. Eikä hänestä sen jälkeen kuultu juuri muutenkaan.

Valotusta asiaan antaa rocklehti RAW:n artikkeli, joka julkaistiin 20. heinäkuuta 1994. Kyseessä on yksi harvoja haastatteluita, joita Such on koskaan antanut – tai saanut antaa. Jon Bon Jovi nimittäin kielsi jo 1990-luvun alussa basistiaan puhumasta medialle.

– En ole saanut antaa haastatteluita, siinä syy miksi et ole niitä lukenut, Such naurahti Lontoossa RAW:n toimittajalle Dave Lingille neljännesvuosisata sitten.

– Minulle sanottiin, ettei kukaan halua puhua minulle. Tämä tuli suoraan Jonin suusta. En jaksa enää salailla, kerron kaiken sellaisena kuin se on.

David Bryan, Tico Torres, singer Jon Bon Jovi, Richie Sambora ja Alec John Such tammikuussa 1993.

Kielto astui voimaan vuoden 1993 I'll Sleep When I'm Dead -kiertueen aikana. Syytä ei tiennyt tuolloin kukaan.

– En koskaan kysynyt Jonilta tarkemmin syytä. Sitten aloin ajatella itsekin, ettei kukaan ole kiinnostunut minusta tai tekemisistäni. Vasta vähän aikaa sitten ymmärsin, että näin ei ole.

Basisti paljasti Lingille myös syyn, miksi ei soita Bon Jovin tuolloin tekeillä olleella seuraavalla levyllä

– Jonin mukaan olen niin surkea. Eikä minulla ole halua lähteä siihen vääntämiseen enää. Pärjään paremmin lavalla kuin studiossa.

Alec John Such joutui vuonna 1991 pahaan moottoripyöräonnettomuuteen. Hän loukkasi soittokätensä niin pahasti, että joutui opettelemaan uuden tavan käsitellä bassoaan. Onnettomuuden vaikutuksesta miehen soittokykyihin on spekuloitu lähinnä bändin fanien keskustelupalstoilla.

Moottoripyöräharrastuksestaan Such jutteli pitkään myös Lingin haastattelussa. Lopuksi hän kertoi mitä vielä toivoisi uraltaan Bon Jovissa.

– Olisi mukavaa, että ihmiset tietäisivät minusta hieman enemmän. Jos vaikka joku tulisi kadulla sanomaan: Hei, sinähän soitat Bon Jovissa!

Toisin kävi, Alec Jon Suchin viimeisiksi esiintymisiksi Bon Jovin riveissä jäivät Cross Road -kokoelman promootiokiertueen keikat Euroopassa 1994.

Hugh McDonaldista tuli bändin virallinen jäsen vasta vuonna 2016. Alec Jon Suchista ei kuultu mitään ennen vuoden 2018 jättiyllätystä: Bon Jovi astui lavalle legendaarisessa kokoonpanossaan Rock & Roll Hall of Fame -juhlassa Ohion Clevelandissa huhtikuun 14. päivänä.

Bon Jovin jäsenet Hugh McDonald, Richie Sambora, Jon Bon Jovi, Alec John Such, David Bryan ja Tico Torres kuvattuna Rock & Roll Hall of Fame -juhlassa huhtikussa 2018.

Bändi liitettiin rockin kuninkaallisten joukkoon virallisesti seremoniassa, jonka juonsi radiolegenda Howard Stern. Tämän jälkeen lavalla nähtiin myös Alec John Such sekä Richie Sambora.

Jon Bon Jovi piti puheen, jossa hän kiitti kaikkia bändikavereitaan. Luetellessaan heidän nimensä, Bon Jovi mainitsi ensimmäisenä Alec John Suchin.

Tallinnan laululavalla nähdään kuitenkin kitaristi Phil X sekä basisti McDonald. Samboran ja Suchin osittaisesta paluusta on kuitenkin kuultu huhuja Rock & Roll Hall of Famen jälkeenkin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?