Riitta Havukainen, 64, ihastuttaa kansainvälisen rikossarjan pääosassa – rooli tuli täytenä yllätyksenä: ”Ajattelin, että mun kameraduunit on tehty” - Viihde - Ilta-Sanomat

Riitta Havukainen, 64, ihastuttaa kansainvälisen rikossarjan pääosassa – rooli tuli täytenä yllätyksenä: ”Ajattelin, että mun kameraduunit on tehty”

Riitta Havukainen asui kolme kuukautta Fuengirolassa kuvausten takia. –Duuni on ihan samaa kuin Suomessa, mutta kaikki työryhmän jäsenet ovat koko ajan iloisia.

Julkaistu: 1.6.2019 11:40

Riitta Havukainen yllättyi pääosasta kansainvälisessä draamasarjassa. Paradisessa hänen vastanäyttelijänsä on supertähti Fran Perea, joka tunnetaan Serranon perheen Marcoksena.

Mustaan neulepaitaan ja farkkuihin pukeutunut Riitta Havukainen, 64, istuu konferenssihuoneen pöydän ääressä. Hänen äänensä on vakava, kun hän keskustelee englanniksi neuvottelupöydässä vastapäätä istuvan espanjalaisen kollegansa kanssa.

Aurinko porottaa täydeltä taivaalta ikkunan takaa, mutta kaksikolla on raskasta pohdittavaa: he miettivät seuraavia askelmerkkejä Fuengirolan suomalaisyhteisössä tapahtuneisiin kuolemantapauksiin.

Olemme Espanjan Aurinkorannikolla, vanhaan vaatetehtaaseen lavastetulla poliisiasemalla. Havukaisen näyttelemä oululainen rikosetsivä Hilkka on saapunut Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta. Paikan päällä selviää muutakin outoa: epäselvissä olosuhteissa kuolleiden suomalaisten tapauksia.

Hänen kollegaansa esittää Fran Perea, 40. Hän on Espanjassa superjulkkis, joka on näytellyt monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Suomessa mies muistetaan erityisesti Serranon perheen (2003–2008) Marcosin roolista.

Kahdeksanosaisen Paradise-sarjan kuvaukset aloitettiin lokakuussa sateisessa ja pimeässä Oulussa. Tammikuussa siirryttiin Espanjaan, jossa kuvaukset kestivät kolme kuukautta.

– Alussa kaikki oli eksoottista, koska oli lämpöä, merta ja aurinkoa. Se oli myös jännää, kun kaikki komennot kuullaan espanjaksi. Tämä on ollut kokonaisvaltaisesti ihana kokemus, josta olen nauttinut suunnattomasti, Havukainen kertoo kuvauspaikalla.

Marja Pyykön ohjaama Paradise on Ylen, MRP Matila Röhr Productions Oy:n ja espanjalaisen Mediapron yhteistuotantona syntynyt rikosdraamasarja.

– Periaatteessa duuni on ihan samaa kuin Suomessa, mutta se on ollut erityisen ihanaa, kun kaikki työryhmän jäsenet ovat koko ajan iloisia. Kyllähän suomalaisetkin tuntevat elämäniloa, mutta sitä ei vaan koko ajan tuoda samalla tavalla ilmi kuin täällä. Ylipäänsä Espanjassa ilmapiiri on iloinen ja rento, eikä nipoteta kuten Suomessa.

– Välillä on esimerkiksi ollut tilanne, että jollakin on kitara ja Fran alkaa soittaa. Sitten kaikki taputtavat ja laulavat yhdessä, Riitta muistelee hymyillen.

Pradise-dramasarjassa Riitta näyttelee oululaista rikosetsivää, joka saapuu Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta. Yle esittää sarjan vuodenvaihteessa.

Rennosta ja iloisesta ilmapiiristä huolimatta Espanjan kuuluisaa mañana-meininkiä Havukainen ei ole kuvauksissa havainnut.

– Kiireettömyyttä olen huomannut ruokatauolla. Suomessa suditaan kinkkukiusausta nopeasti huiviin ja ajatellaan, että äkkiä, äkkiä, jotta päästään jatkamaan töitä. Täällä on tunnin ruokatauko, jonka aikana kaikki syövät rauhassa, rupattelevat ja ovat iloisia. Siinä ehtii vähän hengähtää, ja sitten jatketaan töitä.

Fuengirolassa, jonne sarja sijoittuu, asuu arviolta 15 000 suomalaista, ja se on monelle tuttu lomailukohde. Myös Riitalle seutu oli entuudestaan tuttua.

– Mun entisillä appivanhemmilla oli Marbellan lähellä loma-asunto, jossa kävimme paljon, kun lapset olivat pieniä. Suhasimme silloin ympäri Costa del Solia.

Kuvausten ulkopuolella Riitta on nauttinut auringosta, lenkkeillyt meren rannalla, käynyt kuntosalilla ja lukenut. Myös Pepe Willbergin keikka tuli katsottua Suomi-baarissa.

– Hevoset ovat olleet työn ulkopuolella yksi ihastuttavin asia. Olen käynyt Suomessakin valmentaneen Antonio Serrano Silvan tallilla Fuengirolassa. Andalusianhevoset ovat upea rotu ratsastaa, koska niiden askeleet ovat pehmeät, Helsingissäkin ratsastustunneilla käyvä Riitta ihastelee.

Helsingin kaupunginteatterissa vuodesta 1986 kiinnitettynä ollut Havukainen sai virkavapaata töistään, mikä mahdollisti kuvaukset Espanjassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hän on mukana kansainvälisessä yhteistuotannossa.

– Olen kuitenkin ollut etupäässä teatterinäyttelijä, joten oli mahtavaa, että sain virkavapaan ja pääsin mukaan. Kokemus on ollut hyvin virkistävää: ylipäänsä tehdä kameratöitä ja sitten päästä vielä tällaiseen tuotantoon. Kokemus on niin mahtava, että voisin tehdä näitä enemmänkin.

Viime vuosina on keskusteltu, ettei keski-ikäisille naisille ole tarjolla kunnon rooleja kameran edessä. Myös Riitalle tilanne on tuttu.

– Tämä rooli merkitsee henkilökohtaisesti hyvin paljon, koska mä jo ajattelin, että mun kameraduunit on tehty. Nuorempanahan niitä oli enemmän, kun oli nätimpi ja freesimpi. Mietin, että ehkä tulee jotain, että mä näyttelen jonkun äitiä joskus muutaman kuvauspäivän, ja niitä on ollutkin, mutta sitten tulikin näin kantava rooli.

–Fran on älyttömän hurmaava ihminen, taitava näyttelijä sekä monipuolinen taiteilija. Heti alusta asti tuntui, että meillä on hyvä yhteys, Riitta Havukainen kehuu vastanäyttelijäänsä Fran Pereaa.

Kun sarjan käsikirjoittaja Matti Laine kysyi Riitan kiinnostusta rooliin, kokenut näyttelijä hämmästyi.

– Kysyin Matilta, että oletko sä nyt varma, että kai sä hyvä mies muistat, minkä ikäinen mä olen ja miltä mä näytän. Se asenne on juurtunut itseenikin, että halutaanko tämän ikäinen nainen pääosaan tai ylipäänsä rooliin, että on toimija eikä vain määrittämässä muita henkilöitä.

– Mielestäni tämä rooli on iso asia myös yleisesti ottaen. Rinnallani on Fran Perea, joka on huomattavasti nuorempi kuin minä. Normaaliahan olisi, että kuvio olisi toisinpäin: olisi mun ikäinen, yli kuusikymppinen mies ja sitten olisi nelissäkymmenissä oleva nainen.

– Ikäero ei kuitenkaan ole mitenkään keskeinen asia tarinassa. Kyse ei ole mistään Mrs Robinson -teemaisesta jutusta, heillä vain synkkaa yhdessä, ja se on hienoa.

Riitalla on takanaan pitkä ja monipuolinen ura. Helsingin kaupunginteatterin kiinnityksen lisäksi hän on tehnyt vierailurooleja muun muassa Ryhmäteatterissa ja Tampereen teatterissa.

Teatterilavalla Riitta on nähty monissa musikaaleissa, kuten My Fair Lady, Viulunsoittaja katolla sekä Rebecca.

Hän on tehnyt myös lukuisia rooleja tv-sarjoissa ja elokuvissa. Riitta on nähty muun muassa Risto Räppääjä -elokuvissa Elvi Räppääjän roolissa. Vuonna 2017 hän näytteli Heidi Köngäksen ohjaamassa Nuoruustango-elokuvassa.

– Olen saanut tehdä monipuolisesti komediaa, draamaa ja musikaalia, joten unelmani sillä saralla ovat täyttyneet aika pitkälle. Rooli Paradise-sarjassa on myös yksi unelmieni täyttymys. On hienoa päästä näyttelemään poliisinaista, jolla on myös herkkä ja haavoittuvainen puolensa.

Yksi Riitan rakastetuimmista rooleista on sinisessä hiihtohaalarissaan viihtyvä loimaalaisrouva Hansu.

Riitta Havukainen ja Eija Vilpas kehittivät rakastetut loimaalaisrouvat Hansun ja Pirren ollessaan Teatterikorkeakoulussa.

Hansu ja Pirre (Eija Vilpas) ovat naurattaneet aviomiehineen TV2:n Fakta Homma -komediasarjassa 80- ja 90-luvuilla. Vuonna 2017 rempseät daamit nousivat Helsingin kaupunginteatterin lavalle omassa teatteriesityksessä. Hahmot kiinnostavat yhä yleisöä, joten naiset nähdään Hansuna ja Pirrenä tasaisesti eri tilaisuuksissa.

– Kun me Eijan kanssa hömpöteltiin Teatterikorkeakouluaikoina, ei me voitu kuvitellakaan, että siitä tulisi tällainen elinikäinen juttu. Mä käytän yhä samaa Vilppaan mutsin hiihtohaalaria, Riitta nauraa.

Myös Riitan lapset ovat päätyneet taidealalle. Riitan nuorimmainen, Santtu Salminen, opiskelee kuvausta ja leikkausta Helsingissä.

– Monet näyttelijät ja teatteri-ihmiset yrittävät estää lapsiaan päätymästä samalle alalle. Meillä on oikeastaan ollut ihan päinvastoin: jos lapset ovat innostuneet, niin mä olen kannustanut.

Tytär Katariina Havukainen luo uraa näyttelijänä. Keväällä näyttelijäksi valmistuva Kata on nähty toukokuussa UIT:n revyyssä.

– Puhumme Katan kanssa paljon töistä. Se on hänelläkin niin keskeinen elämän sisältö. Kaikista hänen tekemisistään, joita olen nähnyt, olen ollut iloinen ja ylpeä.

Myös välit Roope Salmiseen ovat pysyneet läheisinä. Havukainen oli 17 vuotta parisuhteessa Roopen isän Eppu Salmisen kanssa.

– Roopella on koko ajan sata rautaa tulessa. Seuraan aktiivisesti hänen tekemisiään, ja olen niistä onnellinen.

Hän on seurannut Espanjassakin Putousta; hotellissa näkyy Suomi-kanavat.

– Kun erosimme Epun kanssa, Santtu oli silloin 16, Roope ja Kata olivat muuttaneet pois kotoa. Siitä huolimatta mun ja Roopen välit ovat pysyneet hyvinä ja lämpiminä. Mä olen siitä onnellinen.

Koko perhe kokoontuu välillä viettämään yhteistä aikaa Riitan kotiin.

– Lapset tulevat siippoineen mun luokse kylään Oulunkylään, jossa syömme ja juttelemme.

Erinomaiset ovat välit myös Eppuun sekä hänen nykyiseen puolisoonsa, käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemeen.

– Olemme vähän sellainen iso rönsyperhe, johon kuuluvat myös Eppu, Kaisa ja heidän neljä lastaan.

Kuvaukset Fuengirolassa tulivat päätökseen huhtikuun puolivälissä. Pian Suomeen paluun jälkeen Havukainen suuntasi seuraavan näytelmän harjoituksiin kaupunginteatterille. Kesällä hän aikoo lomailla.

– Yritän viettää mahdollisimman paljon aikaa hevosen selässä, koetan rentoutua ja lukea paljon. Olen yleensä hyvin duuniorientoitunut ihminen. Työt ovat aika paljon määritelleet mun elämää – varsinkin nyt, kun lapset ovat aikuisia.

– Mutta on mulla muutakin sosiaalista elämää. En ole pelkästään workaholic, hän naurahtaa.

Helsingin kaupunginteatterin Armi-näytelmässä Riitta näytteli Marimekon perustajaa Armi Ratiaa.

Espanjalaiseen elämäniloon Riitta on viehättynyt sen verran paljon, että ajatus Aurinkorannikolla asumisesta ei ole lainkaan mahdoton.

– Voisin asua täällä osan vuodesta, esimerkiksi juuri sen pimeän ajan. Vaikka lapset ovat aikuisia, en haluaisi muuttaa pysyvästi pois, koska haluan nähdä heitä usein.

– Mutta olisihan se hienoa viettää täällä pidempiä aikoja, käydä ratsastamassa ja samalla voisin kirjoitella. Kuka tietää, Riitta pohtii.

Riitalla on kuitenkin erityisesti yksi toive tulevaisuuden suhteen.

– Olen realisti ja haaveilen siitä, että pysyisin terveenä ja toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään.

Vapaa-ajallaan näyttelijä pitääkin kunnostaan hyvää huolta. Hän ratsastaa, lenkkeilee, hiihtää, käy kuntosalilla ja teatterilla joogassa.

– Lisäksi pyrin nukkumaan tarpeeksi, en juopottele liikaa, en polta, en syö punaista lihaa. Mutta kyllähän elämästä pitää nauttia ja syödä välillä jotain epäterveellistäkin. Tuolla oli tänään tarjolla churro-munkkitankoja ja suklaakastiketta, joten kyllähän niitä piti maistaa. Churrohan on ihan pelkkää rasvaa ja sokeria, ja siksi niin hyvää, Riitta nauraa viitaten kuvauspaikan jälkiruokatarjontaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?