Eppu Salmisella on Leijonien mestaruuksiin uskomaton yhteys, josta moni ei tiedä – uhkarohkea tempaus Tampereella päätyi etusivulle kahdesti

Julkaistu:

Kun näyttelijä Eppu Salminen on torilla, Suomi voittaa. Vai oliko se toisinpäin?
Vuosi 95, nevö foget. Suomi juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan jääkiekossa.

Kansa kokoontui kaupunkien toreille juhlimaan ja vielä tänäkin päivänä, kun suomalainen saavuttaa jotain merkittävää, joku toteaa: torille!

Näyttelijä Eppu Salminen on torihommissa kuitenkin omaa laatuaan. Hän on juhlinut Suomen maailmanmestaruutta Tampereen Keskustorilla vuonna 1995 ja uudestaan vuonna 2011.

Molemmilla kerroilla Salminen on kiivennyt torin suihkulähteen päälle HIFK:n paita päällään ja siniristilippua heiluttaen. Molemmat tilanteet päätyivät Aamulehden etusivulle.

Mistä on kyse? Eppu Salminen, tuus ny itte selittään.

– Pitää paikkansa, siellä oltiin, näyttelijä nauraa puhelimeen kotonaan Korsikalla.

– Asuin vuonna 1995 Tampereella ja mulla oli todella vahva tunne, että Ville Peltonen ratkaisee finaalin (Peltonen teki ottelussa hattutempun). Siksi olin laittanut HIFK:n paidan päälle.

HIFK:n paidan päälle pukeminen Tapparan ja Ilveksen hallitsemassa maakuntakeskuksessa ei ole mikään perustamperelainen ratkaisu, mutta Salminen oli varma visiostaan ja matkasi Yo-talolle katsomaan finaalia.

– Kun Suomi teki ekan maalin, huusin tietenkin, että HIFK–Ruotsi on 1–0. Kun peli oli 3–0, niin mua kannettiin jo ympäri ravintolaa. Onneksi Jutila teki yhden, niin oli Helsinki–Tampere-yhteys voimissaan.

Yo-talon lähellä on Tampereen Keskustori. Salminen lähti vilvoittelemaan kultahuuman kuumentamia tunteitaan ulkoilmaan ja päätti lopulta kiivetä juhlimaan mestaruutta torin suihkulähteen päälle.

– Ähelsin sinne lähteen huipulle bootsit lipsuen. Sinne oli ihan helkutin vaikea kiivetä. Kun pääsin lopulta huipulle ja nostin katseeni, niin kiipeämisen aikana tori oli täyttynyt ääriä myöten. Se oli todella absurdi hetki. Minä olin siellä ylimpänä ja kaikki katsoivat muhun. Hetken ihmettelin ja sitten keksin, että vedetäänpä Maamme-laulu. Koko tori lauloi mukana, Salminen muistelee.
Jotta tarina olisi kokonainen, Salminen pyyhälsi torille myös vuonna 2011, kun Suomi otti maailmanmestaruuden Ruotsin nenän edestä Mikko Koivun johdolla.

– Olimme taas siinä torin lähellä ja päätettiin toistaa temppu. Meillä oli Aamulehden kuvaaja mukana ja ajateltiin muistella menneitä.

– Venailin siinä torilla ja kun peli päättyi, alkoi joka puolelta kuulua aivan hirveä mylvintä. Ihan kuin maanjäristys.

Ja taas oli kiivettävä.

– Repäisin jostain roskapöntöstä muovipussin, johon laitoin kännykän ja lompakon suojaan vedeltä. Ja niin sitä mentiin.

Ja jälleen kuva komeili Aamulehdessä.
Tänä vuonna Salmista ei nähdä torilla, vaikka Suomi voittaisikin.

Mies asuu Korsikalla, mutta aikoo seurata peliä tarkalla silmällä.

– On tullut jo kyselyjä, että tulenko paikalle, mutta en ikävä kyllä pääse. Naapurien kanssa katsotaan peli ja se sama Suomen lippu viritellään taas esille, Salminen nauraa.

Kaatuuko Suomi tänään, kun et ole Keskustorin lähteellä?

– Toivon todella, ettei se jää siitä kiinni, hyväntuulinen näyttelijä uskoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt