Matti Nykänen piilotti uskonsa julkisuudelta – läheiset kertovat mäkikotkan hengellisestä puolesta: ”Se oli Matille hyvin henkilökohtainen asia”

Julkaistu:

mäkilegenda
Matti Nykäsen siskot Päivi ja Tuija sekä äiti Vieno tiesivät, että usko Jumalaan oli mäkikotkalle hyvin tärkeä, mutta henkilökohtainen asia.
Helmikuussa 55-vuotiaana äkillisesti menehtynyt Matti Nykänen herätti mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Hurja menestys toi mainetta ja kunniaa, katujen rankka kaksoiselämä söi uskottavuutta.

Nykäsen äkillinen kuolema joka tapauksessa osoitti, että suurimmalle osalle suomalaisista hän oli suuri sankari. Nelinkertaisen olympiavoittajan poismeno kosketti aidosti lukemattomia suomalaisia. Varsinkin, kun kuoleman jälkeen legendasta tuotiin julkisuudessa korostetusti esiin niitä puolia, jotka olivat hyvin toisenlaisia kuin kohuotsikoista tutussa miehessä.

Nykäsessä riitti pehmeitä puolia, lähiomaistensa mukaan uskonasioista alkaen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi hänen suhteensa Jumalaan. Nyt IS:n laajassa haastattelukokonaisuudessa Matin äiti Vieno sekä sisarukset Päivi ja Tuija kertovat myös tästä puolesta.

– Matti uskoi vahvasti Jumalaan, vaikka ei mikään kirkonmies ollutkaan, Vieno kertoo.

– Lapsena ja nuorena Matti halusi aina, että iltarukous luetaan. Usko on jokaisen oma asia, ja se oli myös Matille hyvin henkilökohtainen asia.

Nykänen ei sisarustensa mukaan kuulunut kirkkoon enää kuolemansa hetkellä, mutta heidänkin mukaansa hänestä löytyi hengellisiä piirteitä.

– Meille Matti puhui toisinaan ohimennen tästä uskostaan Jumalaan. En tiedä, mutta arvelen, että se oli hänelle henkisesti tärkeää, Tuija sanoo.


Siskojen mukaan Nykänen oli kotioloissa eri ihminen kuin julkisuudessa. Hän oli ihmisenä vilkas, kiltti ja hyvin siisti. Kotona sai olla juuri sellainen kuin on, oma itsensä, ja unohtaa jättisuosion ja urheilutähden roolin. Läheistensä seurassa hän pystyi olemaan vapautuneesti, myös ilman alkoholia, joka väritti hänen julkisuuskuvaansa melko usein.

– Matti oli kotona usein iloinen. Vaikka murheita aina silloin tällöin taatusti riitti, ei hän niistä halunnut meille puhua. Hän halusi pitää meidät erossa siitä koko kansalle tutusta Matista, Vieno-äiti sanoo.

Urheilu oli kotioloissa toissijainen asia, vaikka koko perhe olikin äärimmäisen ylpeä Matin saavutuksista ja upeasta urasta.

– Meille Matti ei koskaan ollut mäkihyppääjätähti, vaan veli. Ja hän nimenomaan halusi olla meidän keskuudessamme yksi perheenjäsenistä, ei mitään muuta. En tuntenut sitä julkisuudesta tuttua Mattia. Otsikoiden takana eleli toinen mies, Tuija painottaa.