Tv:stä tuttu poliisi ja dekkaristi Marko Kilpi, 50, teki täyskäännöksen urallaan – ”Valtava muutoshan tämä on”

Julkaistu:

kansanedustaja
Poliisit-sarjassa nähty Marko Kilpi siirsi poliisin työt syrjään ja ponnisti eduskuntaan valtavalla äänisaaliilla. Kirjailijan urasta dekkaristi ei kuitenkaan suostu luopumaan.
Poliisina ja kirjailijana tutuksi tullut Marko Kilpi, 50, nousi eduskuntaan ensiyrittämällä kokoomuksen listoilta. Kuopiolainen Kilpi oli yli 9 000 äänellään vaalipiirinsä ääniharava. Vain kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah keräsi isomman äänisaaliin.

– Valtava muutoshan tämä on. Arjessa on ollut tietyt rutiinit, jotka laitetaan nyt ihan uusiksi, Kilpi sanoo.

Perhe ja koti pysyvät Kuopiossa, mutta työpaikka vaihtui Helsinkiin. Jo vaalikampanjan aikana alkoi näkyä merkkejä hyvästä äänimäärästä. Eikä valinnan pitäisi olla kovin suuri yllätys muutenkaan, sillä kun määrätietoinen mies jotain tekee, tarkoituksena on onnistua.

– En yleensä lähde vain kokeilemaan, vaan laitan kaiken peliin. Silloin ei tarvitse katsoa myöhemmin peiliin, mitä kaikkea olisi voinut tehdä paremmin.

Ehdokkaaksi oli kyselty aiemminkin, mutta vasta nyt oli aika suostua.

– Kun lapset olivat pienempiä, isän paikka oli kotona, Kilpi perustelee.

Neljästä lapsesta kolme on nyt täysi-ikäistä ja nuorinkin 15-vuotias.

Kilpi on poliisin virasta neljä vuotta virkavapaalla. Kirjoittamista hän sen sijaan toivoo pystyvänsä jatkamaan myös kansanedustajan työn ohessa.

– Haluan hoitaa eduskuntatyön hyvin, ja hommaa on varmasti paljon. Toisaalta olen aina löytänyt aikaa kirjoittaa. Kirjoitan pätkän siellä, toisen täällä. Tämän viimeisimmänkin kirjoitin kaiken muun tekemisen ohessa.


Ensi viikolla ilmestyvä uutuus on Undertaker-sarjan kolmas osa Kuolemanlaakso. Suositusta kirjasarjasta on tekeillä myös tv-sarja, johon Kilpi on tehnyt käsikirjoituksen.

– Kansainvälinen rahoitus on olemassa, mutta suomalaisesta rahoituksesta puuttuu osa, Kilpi mainitsee.

Sarjan eteen on tehty pitkään töitä, joten tilanteen junnaaminen paikallaan vaivaa. Kilpi sanoo suoraan, että tv-sarjasta on muodostunut asia, joka pitäisi saada tehdyksi. Kun omaa aimo annoksen sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta, luovuttaminen ei tunnu vaihtoehdolta.

– Monta kertaa elämässä on ollut tilanne, että olisi ollut jo järkevintä antaa periksi, mutta ei kerta kaikkiaan pysty, Kilpi myöntää.

Tv-sarjan pääosa hautausurakoitsijana, joka toimii myös kovan luokan rikollisena, oli tarkoitettu hyvälle ystävälle Pirkka-Pekka Peteliukselle.

Nyt Peteliuksen tultua valituksi kansanedustajaksi hän tuskin pystyy roolia tekemään.

– Hyvin harmillista, mutta mielessä on toinenkin loistava vaihtoehto päärooliin, Kilpi paljastaa.

Myös Petelius oli ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan.

– Pirkka-Pekka on hyvin valveutunut ja terävä kaveri. Hänen ehdokkuutensa ei erityisemmin yllättänyt. Olin saman tien varma, että hän menee heilahtamalla läpi.

Kilpi on töissään poliisina, kirjailijana ja dokumenttien tekijänä käsitellyt elämän epäkohtia. Kansanedustajuus jatkaa samaa pyrkimystä parantaa yhteiskunnan olotilaa.

– Muu tekemiseni on valmistanut minua tähän työhön. Meidän jokaisen valinnoilla on merkitystä elämässä. Kaikki lähtee omista valinnoista, koska vain niihin voimme vaikuttaa ja niistä olemme vastuussa.


Kilpi tietää poliisina toimimisen muuttaneen persoonaansa.

– Poliisina käy usein niin, että luottamus ihmiseen menee ja kaikkeen alkaa kohdistua pientä epäilyä.

Toisaalta poliisina kohtaa kaikenlaisia kansalaisia, mikä luo vahvaa pohjaa tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kaikille osaa myös antaa arvoa, koska poliisina näkee tekojen taustat. Ihmisten ymmärtämistä vahvistavat lapsuuskodin opit.

– Oikein tekeminen ja oikeuden taju ovat äitini peruja. Hänelle ne olivat hyvin tärkeitä arvoja.

Kilpi tietää, että hyväosaisuus edesauttaa arkisen todellisuudentajun katoamista. Ihmisille on tyypillistä tehdä aina samoja virheitä.

– Historiasta nähdään, millaisiin asioihin sivilisaatiot ovat sortuneet. Sieltä löytyvät aina samat syyt, joista suurimpia on ahneus. Taas ollaan menossa samaan suuntaan. Ei olla opittu mitään.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan ihmiskunnalla on 50 %:n mahdollisuus selvitä tästä vuosisadasta.

– Ahneus on valtavan voimakas vietti. Mennään kohti tuhoa, kun ollaan annettu markkinataloudelle liikaa valtaa ja ahneus jyllää. Mutta vielä nyt olisi tilaisuus kääntää suunta.

Suomessa hoivapalveluiden epäkohdat ovat esimerkki ahneuden seurauksista.

– Kuten eräs alan toimitusjohtaja sanoi julkisesti, ettei enää pitkään aikaan ole pysynyt laskuissa, kuinka monta miljonääriä hoiva-ala on tähän maahan jo tuottanut.

Kilpi muistuttaa, että eriarvoistuminen on yhteiskunnallisesti iso riski.

– Yhteiskuntarauha on uhattuna, kun mitta tulee täyteen. Tilanne kehittyy siihen suuntaan, että meilläkin yhteiskuntarauha alkaa rikkoutua yhä enemmän.

Kilpi pitää hyvin huolestuttavana, jos tyytymättömyyden ja eriarvoistumisen seurauksia ei huomioida.

– Mihin tilanne tulee johtamaan, kun käännetään selkä eikä toimita ajoissa. Pitäisi herätä hakemaan ratkaisuja monimutkaisiinkin epäkohtiin, kansanedustaja huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt