Jesse Kaikuranta oli kaikkien tuntema tähti – sitten hän sai tarpeekseen ja katosi julkisuudesta syksyllä 2016: paljastaa nyt, mitä lopulta tapahtui - Viihde - Ilta-Sanomat

Jesse Kaikuranta oli kaikkien tuntema tähti – sitten hän sai tarpeekseen ja katosi julkisuudesta syksyllä 2016: paljastaa nyt, mitä lopulta tapahtui

Liki yhdessä yössä tähdeksi singahtanut Jesse Kaikuranta, 37, katosi julkisuudesta kolme vuotta sitten. Nyt paluun tekevä laulajaa kertoo, mitä tuolloin tapahtui ja mihin hän katosi.

23.5.2019 6:32

Alkukesästä 2012 kaikkialla raikasi tunteikas Vie mut kotiin -kappale. Televisiossa oli juuri nähty The Voice of Finlandin ensimmäinen tuotantokausi ja Paula Koivuniemen joukkueessa kisannut kolmekymppinen Jesse Kaikuranta oli hurmannut katsojat. Maarianhaminassa syntynyt laulaja ei sijoittunut kisan palkintopalleille, mutta lauloi silti itsensä suomalaisten sydämiin.

Pian ilmestyi Kaikurannan esikoisalbumi Vie mut kotiin, joka myi tuplaplatinaa ja jolta lohkaissut sinkut Järjetön rakkaus ja Näytän sulle rannan keikkuivat listojen kärjessä. Vuoden kuluttua ilmestyi toinen levy ja syksyllä 2016 oli kolmannen, artistin omaa nimeä kantaneen albumin vuoro.

Pian sen jälkeen Kaikuranta katosi yllättäen keikkalavoilta ja julkisuudesta. Hänestä ei kuultu kolmeen vuoteen juuri mitään eikä hän julkaissut lisää musiikkia. Keikkoja hän heitti, mutta hyvin matalalla profiililla.

Kaikuranta The Voice of Finland -kilpailussa keväällä 2012. Hänen kanssaan finaalissa kisasivat Saara Aalto, Kim Koskinen ja voiton napannut Mikko Sipola.

Nyt Kaikuranta on valmis kertomaan, minne katosi syksyn 2016 jälkeen. Hän on julkaisemassa uutta musiikkia ensi kertaa kolmeen vuoteen ja tehnyt paluun keikkaelämään. Hiljaiselonsa aikana hän on palannut rakkaan nuoruudenharrastuksensa, teatterin, pariin ja pitänyt lepotauon – erittäin tarpeellisen sellaisen.

– Minulle tuli kolmannen levyyn jälkeen täydellinen ähky musiikillisesti. Kaikki tapahtui The Voice of Finlandin jälkeen niin nopeasti, että jälkeenpäin kun mietin, ei pääni pysynyt siinä mukana, Kaikuranta sanoo IS:lle.

Laulaja oli levyjen teon lisäksi keikkaillut lähes koko ajan. Kolmannen levyn ilmestyttyä hän ei kuitenkaan enää pystynyt siihen.

– En tehnyt kiertuetta ollenkaan, koska tuntui, että nyt ei pysty ja tämä kaikki on ihan liikaa. Minulla oli sellainen olo, että vaikka menisin keikalle, ei minulla olisi yleisölle mitään annettavaa.

– Silloin tuli sellainen olo, että haluan täydellisen breikin tästä maailmasta. Se oli täysin tietoinen valinta, että pidän taukoa musiikkimaailmasta ja kaikesta, mitä siihen liittyi. Tuntui, että kaikki tuli päälle yhtäkkiä ja liian kovaa.

Jesse Kaikuranta voitti Syksyn sävel -kilpailun Jarjetön rakkaus -kappaleella syksyllä 2012. Samoihin aikoihin ilmestyi hänen esikoisalbuminsa.

Kaikuranta todella koki kaiken nopeasti, kun hän nousi The Voice of Finlandin myötä tähdeksi liki yhdessä yössä. Ohjelma nautti vuonna 2012 poikkeuksellista mielenkiintoa, sillä sitä ei oltu nähty Suomessa koskaan aiemmin. Sen ensimmäiselle tuotantokaudelle kutsuttiin mukaan ammattilaulajia, joista lauluopettajaksi opiskellut Kaikuranta oli yksi.

Kaikuranta oli lapsesta asti haaveillut laulajan ammatista. Hän oli tuijottanut pienenä suu auki musiikkitelevisiota Whitney Houstonin ja Stevie Wonderin laulaessa mahtipontisesti. Hän halusi olla kuin he, mutta valitsi lopulta käytännöllisemmän lauluopettajan ammatin. Ennen The Voice of Finlandia hän ei uskonut päätyvänsä koskaan laulajaksi.

– Jos minua ei olisi kutsuttu mukaan, en varmasti olisi koskaan hakenut ohjelmaan. Minulla ei ollut koskaan käynyt mielessä, että hakisin mukaan esimerkiksi Idolsiin. En kokenut, että se olisi minun juttuni, hän sanoo.

– Siksi tuli myös itselleni yllätyksenä, että lähdin mukaan kilpailuun ja siinä kävi miten kävi. Olin ajatellut vain, että käyn kokeilemassa, mitä siinä käy. Soitin sitten finaaliaamuna frendille, että munhan piti tulla vaan kokeilemaan ja nyt on finaali. Miten tässä näin kävi?

Tauko musiikkimaailmasta on tehnyt hyvää. Kaikuranta on saanut elää tavallista elämää, käsitellä äkkisuosiotaan ja innostua uudelleen musiikista.

Kaikuranta hurmasi tv-yleisön tunteikkailla tulkinnoillaan. Vaikka hän ei voittanut, aukesi hänelle välittömästi ura lapsuuden unelma-ammatissa, kun hänelle tarjottiin levytyssopimusta Universalilta. Kaikki oli uutta, ihmeellistä ja jännittävää ja asiat etenivät vauhdilla. Pian kaikki tiesivät, kuka Ähtärissä kasvanut Jesse oli.

– Oli hämmentävää, että olin yhtäkkiä tähti. Muistan ennen finaalia hetken, kun olin Helsingissä ja kävelin kaupungilla. Yhtäkkiä iso porukka huusi nimeäni toiselta puolelta katua ja muistan ajatelleeni, että mitä täällä tapahtuu, miksi noi huutaa mun nimeä. Menin ihan shokkitilaan. Silloin sen tajusi, että tämä on aika iso juttu.

Hurjalla vauhdilla ja työntäyteisillä vuosilla oli kuitenkin hintansa. Kaikuranta alkoi tuntea riittämättömyyttä ja epäilystä siitä, olivatko hän ja hänen musiikkinsa tarpeeksi hyviä. Hän uupui ja musiikin tekeminen alkoi tuntua yhä vaikeammalta. Kaikurannasta tuntui, ettei hän kestänyt enää tilannetta.

– Uskon, ettei se ole kovin harvinaista musiikkimaailmassa artistien keskuudessa. Ei ole itsestäänselvyys, että musiikkia vain tulee ja artisti jaksaa kaiken. Artistina joutuu antamaan koko ajan itsestään niin paljon, ettei uupumuksen tunne ole yllättävää.

– Jossain vaiheessa kaikki, mitä tein, liittyi aina työhön enkä päässyt siitä lainkaan irti.

Kaikuranta toivoo, että tulevaisuudessa hän pääsisi tekemään kiertueen sinfoniaorkesterin kanssa.

Helpotusta uupumiseen toi pysähtyminen, asioiden käsittely ja lopulta paluu nuoruuden rakkaan teatteriharrastuksen pariin. Viime vuosina Kaikuranta on näytellyt pääroolissa Valkeakosken kaupunginteatterissa Sven Tuuva -musikaalissa sekä Lymyilevä Kokkola -revyyssä Kokkolan kaupunginteatterissa. Hän on tehnyt myös keikkoja, mutta varsinainen kiertue-elämä sai hetkeksi jäädä.

Tauko hektisestä musiikkimaailmasta on mahdollistanut myös ystävien tapaamisen. Julkisuudessa hillittynä ja tunteikkaana nähty Kaikuranta kertoo olevansa kaveriporukkansa rääväsuu, joka kertoo härskeimmät vitsit.

Hänelle on ollut helpottavaa olla vain oma itsensä, tavallinen tyyppi tavallisessa elämässä, ilman paineita onnistumisesta ja luomisesta.

– Nyt olen pystynyt elämään normaalia elämää. Olen tehnyt asioita, mistä tykkään ja pystynyt viettämään aikaa ystävieni kanssa. He ovat olleet aina olleet suuri voimavara minulle. On ollut hyvä pysähtyä ja tehdä asioita, jotka eivät ole liittyneet työhön ja artistina oloon.

Myös Kaikurannan ulkonäkö on kokenut muutoksen. Hän teki muutama vuosi sitten suuren elämäntapamuutoksen ja laihdutti yli 30 kiloa. Muutokset ovat pysyneet ja hän on vaihtanut tummat hiuksensa vaaleaan siilitukkaan.

– Minusta tuntui pitkään, että olin juuttunut siihen tietynlaiseen kuvaan, jonka annoin itsestäni Voice of Finlandin aikana. En sano, että se olisi yhtään vähemmän totta kuin mitä tämä on, mutta tällä hetkellä olen ulkoisesti enemmän sitä, mitä olen löytänyt sisäisesti.

Kaikuranta teki muutama vuosi sitten elämäntapamuutoksen, jonka seurauksena hän laihtui 30 kiloa. Muutos on pysynyt ja laulaja on siitä tyytyväinen.

Pitkän tauon jälkeen oman musiikin esittämisestä ja tekemisestä on tullut Kaikurannalle jälleen kutkuttava ajatus. Laulajan silmät tuikkivat innostuksesta, kun hän puhuu 24. toukokuuta ilmestyvästä Et kuollut vieläkään -kappaleestaan. Toiveikkaassa kappaleessa lauletaan vuosia jatkuneesta väsymyksestä, onnettomuuden tunteesta ja uudesta alusta, joka niitä seuraa.

– Se on minulle varovainen tunnustelu siitä, onko tämä maailma sellainen, johon pystyn palaamaan. Tällä hetkellä tuntuu vahvasti siltä, että kyllä se on.

Kaikuranta lupaa, että hänen uusi musiikkinsa on myös eräällä tavalla paluu juurille – Voice of Finlandin jälkeiseen Vie mut kotiin -levyyn, joka oli eniten häntä itseään.

Tiedossa on myös 35 keikkaa käsittävä kiertue, joka starttaa 23. elokuuta Helsingistä ja päättyy marraskuussa Kangasalle. Mukana on sekä soolokeikkoja että duo-keikkoja kitaristi Peter Engbergin kanssa.

– Olin unohtanut, miten paljon keikkailu antaa energiaa. En muistanut, miten paljon positiivista energiaa ja jaksamista saan siitä itselleni ja kuinka paljon nautin siitä, Kaikuranta sanoo.

– On myös ollut helpottavaa huomata, että ihmisiä kiinnostaa edelleen musiikkini.

Kuka Jesse Kaikuranta?

  • Syntynyt 13.4.1982 Maarianhaminassa

  • Kasvanut Ähtärissä ja opiskellut Kokkolassa

  • Asuu tällä hetkellä Helsingissä yksin

  • Valmistunut laulunopettajaksi ammattikorkeakoulusta

  • Tuli tunnetuksi The Voice of Finland -kilpailusta vuonna 2012

  • Kilpaili Paula Koivuniemen tiimissä, kisasi finaalissa Mikko Sipolaa, Saara Aaltoa ja Kim Koskista vastaan

  • Voitti Syksyn sävel -laulukilpailun Järjetön rakkaus -kappaleella syksyllä 2012

  • Julkaissut kolme albumia vuosina 2012, 2013 ja 2016

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?