Anitra Ahtolan Alex-poika, 19, on menestynyt tanssitähti – napannut jo yli 70 arvokisamitalia: tähtää nyt huippu-uralle Yhdysvaltoihin

Julkaistu:

tanssija
Tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtolan 19-vuotias poika Alex Komulainen on lähdössä lakkiaisten jälkeen maailmalle. Nuori mies kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi.
– Äiti opetti meidät lapset tanssimaan melkein samaan aikaan, kun opimme kävelemään, naurahtaa kevään ylioppilas Alex, Axu, Komulainen.

Komea ja suoraryhtinen, 190-senttinen Axu laskee tanssineensa koko 19-vuotisen elämänsä. Alex tykästyi jo pikkuisena tanssiin niin, että se vei mukanaan.

Alex alkoi käydä tanssitunneilla, kun muut hänen ikäisensä pojat potkivat jalkapalloa tai pelasivat jääkiekkoa.

– Minua ei koskaan kiusattu lukiossa, että valitsin tanssin. Päinvastoin. Kun sitten tuli kisoissa menestystä, kaverit suorastaan kannustivat, muun muassa yli 70 SM-mitalin ja monen Euroopan- ja maailmanmestaruuden mies sanoo.

Alex muistelee, että tanssimisesta tuli hänelle intohimo, kun hän oli kymmenvuotias. Sittemmin lajista on tullut myös ammatti; hän on opettanut äitinsä Anitra Ahtolan DCA-tanssikoulussa kolme kertaa viikossa jo neljän vuoden ajan. Nykyään Alex tekee myös koreografioita.

– Voitin jazzin ja modernin tanssin Euroopan- ja maailmanmestaruudet viime vuonna. Silloin päätin, että keskityn tulevaisuudessa enemmän koreografioiden tekoon, hän kertoo.


Haukilahden lukiosta mukavan ylioppilastodistuksen pian pokkaava ylioppilas aikookin lakin saatuaan anoa työ- ja opiskeluviisumia Yhdysvaltoihin. Alex myöntää ylioppilaskirjoitusten olleen omanlaisensa ponnistus, mutta hän on lopputulokseen hyvin tyytyväinen.

Yhdysvaltoihin on helppo lähteä hyvillä mielin laajentamaan omaa tanssin kenttää. Ajatuksena on mennä ensin lisäoppiin jo aiemmin tutuksi tulleeseen Louisianan Tanssiakatemiaan ja siirtyä sieltä sitten joko New Yorkiin tai Los Angelesiin.

– Haaveenani on tanssinopettajan, tanssijan tai koreografin työ Amerikassa, hän paljastaa.

Puhuessaan Alex katsoo ajoittain äitiään ja huomauttaa tämän aina tukeneen kaikkia lapsia.

– Hän on ollut aina meidän tukena, Alex kiittää äitiään.


Anitra Ahtola valittiin aikoinaan Espoon vuoden yrittäjäksi ja pääkaupunkiseudun nuoreksi yrittäjäksi. Myös kaupunginvaltuustossa istuva Ahtola kuuntelee poikansa jutustelua hymyillen ja ylpeänä poikansa suunnitelmista.

– Onhan se iso juttu, että Axu lähtee ulkomaille. Minä kuitenkin kannustan häntä ja mielestäni Axun tulevaisuus on ulkomailla, Anitra Ahtola tietää.

– Yhdysvalloissa hän voi kehittää itseään ja tehdä sitä, mitä rakastaa. Siellä hän voi kulkea kohti haaveitaan ja päämääriään. Yhdysvalloissa on monipuoliset mahdollisuudet kehittää itseään, Anitra Ahtola sanoo.

– Kyllä ulkomaat on hänen paikkansa, Anitra-äiti tietää.


Anitra Ahtola kertoo olleensa usein perheensä kanssa Yhdysvalloissa treenaamassa.

– Amerikka on tuttu paikka, ja Alex on viettänyt siellä pidempiäkin aikoja opiskellen tanssia, Ahtola kertoo.

Oikeastaan Anitraa ja hänen jälkikasvuaan, Alexia, Oskaria, 20, Aninaa, 12, Yasminia, 18, Vanessaa, 28, ja Millaa, 24, voisi kutsua Tanssivaksi Perheeksi, jossa neljä nuorimmaista treenaa intensiivisesti ja he opettavat ja tekevät koreografioita. Tanssi on kaikille todella tärkeä elementti elämässä.

– Nuorimmat ovat mukana tanssikoulun toiminnassa, mikä on aivan ihanaa. Kiistaa ei tule koskaan, kun treenataan ja työskennellään tanssisalissa päämäärätietoisesti koreografioiden eteen. Kaikilla on yhteisymmärrys siitä, että töitä täytyy kovasti tehdä, jotta saavuttaa päämäärät ja tavoitteet, Anitra Ahtola kuvailee.

– Tärkeintä on se, että sydän on mukana.


Alex huomauttaa, ettei hänestä tule äitinsä työn jatkajaa. Se homma kuuluu Oskar-veljelle.

– Minä voin hoitaa taiteellisen puolen ja Oskar talouspuolen. Oskar on hyvä talousasioissa, minä olen enemmänkin taiteilija, hienon arvosanan lempiaineestaan psykologiasta saanut Alex huomauttaa.

Anitra-äiti sanookin, että jos kevään ylioppilaan tanssiunelma ei jostain syystä toteudu, Alex voi aina opiskella psykologiksi.

Anitra on pitänyt DCA-tanssikoulua jo 20 vuotta. Nyt on juhlavuosi. Anitra muistelee, että toiminnan alkaessa oppilaita oli kolmisensataa. Nyt koululla on kymmenen salia ja kaikenikäisiä oppilaita yli kaksi tuhatta.

Anitra Ahtola uskoo tanssin suosion johtuvan siitä, että se on liikunnallinen elämäntapa, jossa on paljon hyvinvointia edistäviä elementtejä ja arvoja.

– Tanssin kautta löytää yhteisön ja ystäviä, jotka usein kestävät läpi elämän. Pyrimme luomaan sellaisen oppimisympäristön, jossa kaikki viihtyvät. Minulle itselleni tanssikoulu on osa perhettä ja toivon, että jokainen kokee olevansa koulussamme ainutlaatuinen ja arvokas, Anitra Ahtola kuvailee.


Koulun oppilaat ovat saaneet vuosien aikana satoja eriväristä mitaleja niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

– On oltava halu ja palo, jos haluaa kehittyä menestyväksi tanssijaksi, Anitra Ahtola on nähnyt.

– Äiti ei ole koskaan pakottanut meitä mihinkään, kaikki harrastaminen ja kilpaileminen on tullut omasta tahdosta, Alex painottaa.

Niin pidetty ja arvostettu Alex Komulainen on Haukilahden lukiossa, että rehtori pyysi Alexin esiintymään koulun lakkiaisjuhlassa. Nuori mies vihjaa, että luvassa on koskettava ja mielenkiintoinen tanssiesitys.

– Me juhlimme Axua sitten kotona läheisten ja rakkaiden sukulaisten kesken. Pukukoodiksi Axu on päättänyt, että pitää olla sinistä ja kukallista, Anitra Ahtola päättää.