Suomalainen Taina teki ainutlaatuisen suorituksen: maailmantähdet ihastelivat hänen puutarhaansa – brittihovi lumoutui suomalaisesta erikoisuudesta

Maisemasuunnittelija Taina Suonion suunnittelema puutarha on mukana legendaarisessa Chelsea Flower Show’ssa Lontoossa. Ennakkoavajaisissa vilisi julkkiksia ja kuninkaallisia – myös itse kuningatar Elisabet.

Taina Suonio suunnitteli puutarhan maailmankuuluun tapahtumaan, jossa vieraili maanantaina myös kuningatar Elisabet.

21.5.2019 8:13

Tämän vuoden RHS Chelsea Flower Show on tulevien päivien aikana vähintään yhtä täynnä kuninkaallisia vieraita kuin aiempinakin vuosina. Ennakkoavajaisissa vilisi julkkiksia, mutta yksi tunnettu henkilö oli ylitse muiden: kuningatar Elisabet.

Suomalaisen puutarhan lisäksi alueella on toinen toistaan upeampia ja mielikuvituksellisimpia luomuksia. Myös Cambridgen herttuattarella on alueella puutarha ja Catherine on käyttänyt suunnittelussa apunaan palkittuja maisema-arkkitehteja. Catherinen puutarhan nimi on Back To Nature ja se viestittää sitä, kuinka jo vanhempien ja koko perheen kanssa lapsena luonnossa liikkumisella on iso rooli myöhemmän iän onnellisuuteen.

Herttuataren puutarhassa on muun muassa puumaja, pieni puro sekä narukeinu. Hän on halunnut painottaa sitä, että ulkona ja luonnossa liikkuminen on hyväksi niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin.

Cambridgen herttuatar kävi miehensä prinssi Williamin ja lastensa kanssa jo sunnuntaina tutustumassa Chelsea Flower Show’hun. Pariskunnan lapset, prinssi George, 5, prinsessa Charlotte, 4 ja yksivuotias prinssi Louis nauttivat silmin nähden äitinsä loihtimasta satumaailmasta.

Cambridgen herttuapari William ja Catherine kävivät jo sunnuntaina Chelsea Flower Show’ssa lastensa prinssien Georgen ja Louisin sekä prinsessa Charlotten kanssa.

Pieni Charlotte tykkäsi keinua ja vilvoitella varpaitaan pienessä purossa George-veljen kanssa. Perheen nuorimmainen Louis puolestaan taapersi kukkien ja kasvien keskellä ajoittain isänsä avustuksella.

Herttuatar Catherine on muistanut edesmennyttä prinsessa Dianaa, sillä puutarhassa on Dianan lempikukkia lemmikkejä.

Rennosti pukeutunut herttuatar kävi uudestaan tapahtumapaikalla maanantaina peräti kahdesti. Varhain aamulla Catherine esitteli aluettaan koululapsille ja leikki heidän kanssaan. Illansuussa herttuatar saapui jälleen paikalle prinssi Williamin ja muiden kuninkaallisten kanssa.

Ihmisläheinen herttuatar Catherine käväisi tapahtumapaikalla maanantaina ja esitteli mielenkiintoista puutarhaansa koululaisille.

Kuningatar Elisabet tutustui puutarhanäyttelyyn.

Chelsea Flower Show järjestetään jo 107. kerran, mutta vasta nyt ensimmäistä kertaa on hyväksytty mukaan suomalaispuutarha. Kokonaisuuden on suunnitellut jo aiemmin eri tiimeissä show’hun osallistunut maisemasuunnittelija, ympäristöbiologi Taina Suonio.

– Olen ollut täällä tekemässä kilpapuutarhoja vuodesta 2005. Nyt tunsin, että minulla oli viesti, jonka halusin tuoda muiden tietoisuuteen, Suonio kertoo.

Kun Suonio sai kuulla, että hänet on hyväksytty mukaan, hän tunsi kiitollisuutta.

– On suuri kunnia, että minut hyväksyttiin Chelsea Flower Show -tapahtumaan. Tämä merkitsee minulle ammatillisesti erittäin paljon, Suonio iloitsee.

Amerikkalaisnäyttelijä Stanley Tucci ihastui suomalaiseen puutarhaan ja poseerasi yhdessä Johanna Oraksen, Taina Suonion ja Kyrön johtajan Miika Lipiäisen kanssa.

Taina Suonion pääseminen arvostettuun tapahtumaan merkitsee ilman muuta sitä, että hän on nyt alallaan maailman suunnittelijaeliitin joukossa. Suonio tekee omalla tavallaan myös historiaa, sillä hän on ensimmäinen suomalainen ja ensimmäinen pohjoismainen naissuunnittelija, joka on mukaan otettu.

– Hyväksyntäprosessi kesti vuoden, hän paljastaa.

Omalla The Roots of Finland Kyrö Garden -osastollaan Taina Suonio haluaa kertoa siitä, kuinka kaunis Suomen luonto on ja kuinka käyttämällä luonnon monimuotoisuutta tukevia kasveja voimme luoda kaupungeissakin todella näyttäviä puutarhoja. Brittimediat ovat huomioineet suomalaissuunnittelijan ja tehneet hänestä juttuja.

Maanantaina osastolla vieraili myös prinssi Charlesin pääpuutarhuri, joka ihastui harvinaiseen punakoivuun – ja haluaa sitä nyt kruununprinssin puutarhaan.

– Suomalaisuus on voima ja siitä pitää kertoa, Helsingin yliopiston tutkimusryhmän jäsenenäkin työskentelevä Suonio kertoo.

Punakoivu on Viherpeukalo.fi-sivuston mukaan suomalainen hieskoivu, jonka lehdet ovat luonnon geenimutaation seurauksena muuttuneet punaisiksi.

Taina Suonio poseerasi suunnittelemansa puutarhan keskellä maanantaina.

Se, että pääsee mukaan viheralan vanhimpaan ja arvostetuimpaan kisaan, merkitsee kenelle tahansa alalla työskentelevälle paljon.

– Kyllä tämä on urani kohokohta ja unelmien täyttymys. Täällä minulla on ollut upea tiimi, kiitos heillekin, Suonio sanoo. Taustalla soittaa popkanteletta Ida Elina.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on taiteilija Johanna Oraksen mukanaolo. Puutarhaan tutustujilla on mahdollisuus seurata Oraksen maalaamista, sillä hän ikuistaa Suonion luomuksen. Aiemmin ei ole tapahtuman historiassa vastaavaa nähty.

– Johanna Oras on lahjakas, ja tavatessamme meillä synkkasi heti, Suonio perustelee taiteilijan kutsumista mukaan.

Johanna Oras puolestaan sanoo, että arvostetussa tapahtumassa maalaaminen on hänen urallaan ainutlaatuinen tilaisuus.

– Rakastan kukkia sekä puutarhoja, ja varsinkin kielot ovat ihania. Kieloja on vanhan perinteen mukaan morsiamen hääkimpussa kuninkaallisissa häissä, lukuisia haastatteluja brittimedialle antanut Johanna Oras tietää.

Taiteilija Johanna Oras on ensimmäinen maalari, joka nähdään maailmankuulussa puutarhanäyttelyssä.

Taina Suonio onkin muiden kukkien lisäksi istuttanut puutarhaosastolleen kieloja.

Johanna Oras maalaa kolme päivää. Työt hän lahjoittaa Suoniolle ja kuninkaalliselle perheelle.

RHS Chelsea Flower Show kestää viisi päivää, ja se järjestetään Royal Hospital Chelsea -alueella.

Bond-elokuvista tuttu Dame Judy Dench nautti kukkien loistosta.

Tv-kasvo ja aikoinaan Mennyt maailma -sarjassa nähty Nigel Havers tutustui Suomen osastoon vaimonsa Rita Webbin kanssa.

Joanna Lumley on tuttu Todella upeeta -sarjasta.

Tv-juontaja Piers Morgan viihtyi vihreyden keskellä.

Downton Abbey sarjasta tuttu John Carter lähetti terveiset suomalaisille yhdessä kuuluisan näyttelijävaimonsa Imelda Stauntonin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?