Game of Thrones päättyi yllättävään loppuratkaisuun – huippukriitikot tyrmistyivät näkemästään: Haukkuvat käsikirjoittajat lyttyyn

Julkaistu:

game of thrones
Varoitus! Juttu sisältää valtaosin paljon pelättyjä juonipaljastuksia.
Miljoonien fanien odotus päättyi viime yönä kello neljältä Suomen aikaa, kun kaikkien aikojen suosituimman maksupalvelusarjan viimeinen jakso ilmestyi.

George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -nimiseen fantasiakirjasarjaan perustuva Game of Thrones ilmestyi HBO:lla vuosina 2011–2019. Sitä tehtiin kaikkiaan kahdeksan tuotantokautta.

Nyt kun rakastetun sarjan finaalijakso on nähty, sarjan loppuratkaisu on odotetusti herättänyt paljon keskustelua.

Loppuratkaisu pähkinänkuoressa

Lohikäärmekuningatar Daenerys Targaryen ei kyennyt vastustamaan vallan houkutusta, vaan tuhosi viimeisen elossa olevan lohikäärmeensä avulla Westerosin lähes viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen.

Sen jälkeen kuningattareen rakastunut, mutta tämän toivottomuuden ymmärtävä Jon Snow lopulta murhaa Daenerysin Tyrion Lannisterin yllyttämänä.

Näin molemmat ”hirmuhallitsijat” eli Cersei Lannister ja Daenerys Targaryen ovat poissa valtapelistä.


Kun jäljelle jäävät alkavat puida kysymystä kuningaskuntien hallitsemisesta, neuvosto päättää äänestää uudesta hallitsijasta. Neuvottelut päättyvät siihen, että Jon Snow karkotetaan tekonsa seurauksena kapinan välttämiseksi Muurille ja hallitsijaksi nostetaan kolmisilmäinen korppi eli Bran Stark.

Sansa Starkista tuli Pohjoisen kuningatar, ja Arya Stark puolestaan päätti pyhittää loppuelämänsä tutkimusmatkailulle.

Kriitikot tyrmistyivät näkemästään


Sarjan fanit ovat odottaneet vuosia sitä, kuka nousee lopulta kuningaskuntien hallitsijaksi armottoman valtataistelun jälkeen.

Useat arvostetut kulttuuritoimittajat ja tv-kriitikot ovat jo ehtineet sanoa painavan sanansa sarjan loppuratkaisusta.

Laatulehti The Guardianin kriitikko Lucy Mangan kirjoitti, että siitä ei ole pienintäkään epäilystä, että Game of Thronesin viimeinen kausi on ollut ”kiirehdittyä bisnestä”.

– Kaudella on heitetty hukkaan mahdollisuuksia, hassattu sen liikearvoa ja epäonnistuttu tekemään oikeutusta hahmoille tai niiden näyttelijöille. Mutta finaalijakso osui juuri ja juuri maaliin, Mangan täräytti.


Niin ikään Forbesin kriitikko Erik Kain ilmaisi avoimesti, että viimeinen kausi olisi tehty liian kovalla kiireellä.

Kainin mielestä Daenerys Targaryenin hahmon tarina oli tehty aivan liian nopeasti purkkiin, jotta se voisi toimia katsojaa tyydyttävällä tavalla.

– Jos sille olisi annettu tarpeeksi aikaa ja huolellisuutta, se olisi voinut olla tv-historian mielettömimpiä hahmon kehityskulkuja, Kain kirjoittaa.


Maineikkaan elokuvalehti Varietyn kriitikko Hillary Kelly toteaa heti arvionsa alkuun, että oli odotettua, että Game of Thronesin loppuratkaisu tyydyttäisi vain harvoja.

– Lopulta en voinut olla ajattelematta, että sarjassa menetettiin kirjojen taianomaisuus, koska käsikirjoittajilla ei vain ollut kykyjä koota sitä palapeliä täydellisesti, Kelly napauttaa.

Kellyn mukaan ohjelmassa on koko ajan ollut hankaluuksia erilaisten aikamuotojen kanssa, mikä häiritsee katsojaa väistämättä. Välillä Varys matkustaa kokonaisen valtameren yli kuin olisi menossa viikonlopuksi mökille, ja Jaime ratsastaa useita tuhansia kilometrejä silmänräpäyksessä.


Vulture-lehden kriitikko kritisoi ankarasti sitä, että Bran nousi lopulta valtaistuimelle.

– Branin eloton olemus tuo viestin, että hallitsijalle on tärkeämpää olla kävelevä tekstikirja Westerosista kuin omata innostusta tehdä työ hyvin, tai edes, että hallitsijalla olisi edes vähän kokemusta johtamisesta.

– Tyhmintä on se, että sarjan tekijät eivät koskaan selittäneet sitä aukkoa juonessa, että Bran näki koko ajan täsmälleen mitä hänen ympärillään tapahtuu, eikä hän koskaan varoittanut tai neuvonut pohjoisen joukkoja. Hups.

Juttua muokattu 23.5. klo 15:47: Artikkelista korjattu George R. R. Martinin kirjasarjan nimi.

Ota kantaa

Kuka olisi mielestäsi sopinut valtaan?

Bran Stark 8% Jon Snow 49% Sansa Stark 8% Daenerys Targaryen 13% Arya Stark 6% Tyrion Lannister 13% Cersei Lannister 2%
Ääniä yhteensä 23006

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt