Madonna pisti viisuyleisön sekaisin – pukeutui futuristiseksi pyhimykseksi: tv-katsojat kiinnittivät huomiota yhteen häiritsevään seikkaan

Julkaistu:

euroviisut
Madonna esiintyi Tel Avivissa asussa, joka jäljitteli katolisen kirkon pyhimystä. Esityksessä otettiin myös poliittisesti kantaa.
Euroviisufinaalin yksi kohokohtia nähtiin puolen yön jälkeen, kun poptähti Madonna astui lavalle Tel Avivissa.

Ikoninen poptähti kajautti ensin ilmoille 30 vuoden takaisen hittinsä Like A Prayer. Kappale alkoi portailla seisovan kaapuihin sonnustautuneen kirkkokuoron laululla. Pian Madonna astui valokeilaan portaiden yläpäässä ja paljasti kasvonsa tumman kaavun alta.

Toisena kappaleena kuultiin uusi kappale Future, jonka alkaessa Madonna räväytti kaapunsa kokonaan auki paljastaen alta näyttävän asunsa. 61-vuotiaan Madonnan yllä nähtiin näyttävä Jean-Paul Gaultierin muotiluomus. Ranskalainen suunnittelija kertoi Reutersille, että Madonnan asu kuvasti futuristista Jeanne d’Arcia eli ”Orléansin neitsyttä”, joka on Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys.
Jeanne d’Arc tunnettiin sankarina, joka johdatti ranskalaissotilaita Orléansin taistelussa 1400-luvulla.

– Hän on tavallaan voittaja ja taistelija, Gaultier kuvaili Jeanne d’Arcia ja inspiraatiotaan.

Madonnan esitystä on edeltänyt suuri kohu, sillä kritisoijien mielestä Madonnan ei olisi Israelin epävakaan poliittisen tilanteen vuoksi olisi tullut ollenkaan esiintyä Tel Avivissa. Madonnan show’n lopuksi nähtiinkin poliittinen kannanotto, sillä hänen tanssijoidensa selkiin oli laitettu Palestiinan ja Israelin liput.

Tanssijat kävelivät lavalla käsi kädessä.

Madonna käytti esiintyjänä tilaisuuden hyväkseen, sillä kilpailijat eivät saa missään nimessä ottaa viisuissa poliittisesti kantaa.
Madonna puhui ennen esitystään muun muassa rakkaudesta ja musiikistaan.

– Musiikki saa ihmiset kokoontumaan yhteen, hän sanoi ja laulatti yleisöä.

Esitystä edelsi kohu

Euroviisuissa ei ollut kyse mistään pienestä satsauksesta, sillä Madonnan esiintyminen viisuissa kustansi noin 900 000 dollaria. Kustannukset maksaa israelilainen liikemies Sylvan Adams. Madonna toi Tel Aviviin tiettävästi mukanaan ainakin 135 hengen seurueen. Mukana ovat muun muassa räppäri KoVu, 40 taustalaulajaa, 25 tanssijaa ja tekniikasta vastaava tiimi.

Poptähden esiintyminen Israelissa oli pitkään kritiikin kohteena. Kritisoijien mielestä Madonnan ei tulisi esiintymisellään tukea palestiinalaisia sortavaa Israelia ja sen tekemiä ihmisoikeusrikkomuksia.

Madonnan esiintymistä ovat varjostaneet epävarmat tiedot ja kritiikki, jonka mukaan Madonnan ei olisi tullut nousta viisulavalle ja tukea näin poliittisesti epävakaata Israelia.


Madonnan esiintyminen varmistui vasta tällä viikolla. Sen jälkeen hän otti kohuun kantaa antamassaan lausunnossa uutistoimisto Reutersille.

– En koskaan lopeta soittamasta musiikkia sopiakseni jonkun poliittiseen agendaan, enkä myöskään koskaan lopeta puhumasta ihmisoikeuksien rikkomista vastaan, olinpa missä päin maailmaa tahansa, Madonna sanoi.

– Sydämeni särkyy joka kerta, kun kuulen tällä alueella menetetyistä viattomista ihmiselämistä, ja siitä väkivallasta, joka on niin usein hyväksytty osana niiden ihmisten toimia, jotka hyötyvät tästä ikivanhasta konfliktista. Toivon ja rukoilen, että me vapaudumme pian tästä kamalasta tuhon kierteestä, ja luomme uusia polkuja kohti rauhaa, Madonna totesi.


Yleisö ei vakuuttunut show’sta

Sadat miljoonat katsojat ympäri maailmaa ottivat Madonnan esiintymisen vastaan innoissaan, sillä poptähden show viisuissa oli harvinainen. Vaikka Madonna onkin monen mielestä ikonien potähti, oli hänen laulusuorituksensa suurennuslasin alla Twitterissä, jossa tv-katsojat hämmästelivät tähden laulutaitoja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt