Yle poisti kohutun Pekka ja Pätkä -elokuvan yllättäen ohjelmistosta - Viihde - Ilta-Sanomat

Yle poisti kohutun Pekka ja Pätkä -elokuvan yllättäen ohjelmistosta

Elokuva on esitetty Ylellä Elonetin listauksen mukaan 10 kertaa. Edellisen kerran mustalla kenkälankilla naamansa maalanneiden Pekan ja Pätkän toilailuja nähtiin tv:ssä vuonna 2016.

Julkaistu: 18.5.2019 11:45

Pekka ja Pätkä -elokuvien viimeinen osa ei kuulu tänä keväänä Ylen ohjelmistoon.

Yle esittää toukokuussa TV1-kanavalla rakastetut Pekka ja Pätkä -elokuvat. Esa Pakarisen ja Masa Niemen tähdittämän 13-osaisen elokuvasarjan viimeinen osa, vuonna 1960 julkaistu Pekka ja Pätkä neekereinä loistaa kuitenkin poissaolollaan.

IS:lle saapuneessa lukijapalautteessa ihmetellään miksi Yle jättää näyttämättä elokuvaklassikon. Ylen ohjelmapäällikkö Pentti Väliahdet kertoo Ilta-Sanomille, että edellisen kerran kun elokuva esitettiin, Yle sai asiasta kipakkaa palautetta.

– Halusimme kuunnella yhteiskunnan reaktioita ja ne reaktiot olivat niin voimakkaita, että päätimme jättää sen pois. Pekka ja Pätkä -elokuvien katsottavuus ei ole kiinni tästä yhdestä elokuvasta. Tämän julkaisupäätöksen vuoksi mikään muu elokuvista ei menetä arvoaan, Väliahdet sanoo.

Edellisen kerran Aarne Tarkasen ohjaama ja Reino Helismaan käsikirjoittama elokuva on esitetty Ylellä vuonna 2016. Tuolloin Ylelle satoi katsojapalautetta, jossa ihmiset kertoivat olevansa tyrmistyneitä siitä, ettei elokuvan n-sanaa sensuroida.

Väliahdet korostaa, ettei Yle ole laittanut Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvaa pannaan. Päätös koskee vain tätä esityskierrosta ja esitysalustaa, seuraavalla kerralla asiaa harkitaan uudelleen.

– Kyse on yksittäisestä julkaisupäätöksestä, ei sensuroinnista. Päätös ei johdu niinkään elokuvasta ja sen sisällöstä, vaan elokuvan nimestä ja n-sanan käytöstä.

Esa Pakarinen ja Masa Niemi tekivät vuosina 1953–1960 yhteensä kolmetoista Pekka ja Pätkä -elokuvaa.

Väliahdet sanoo, ettei elokuvaa olisi mahdollista tehdä enää nykypäivänä, mutta elokuva on osa Suomen kulttuurihistoriaa. Kun elokuva edellisen kerran esitettiin, sosiaalisessa mediassa hämmästeltiin miksi muut blackfacea sisältävät Pekka ja Pätkä -elokuvat esitetään.

Blackfaceksi kutsutaan kasvomeikkiä, jota vaaleaihoiset käyttivät näytellessään tummaihoista henkilöä. Nykyään blackfacen käyttöä paheksutaan kansainvälisesti, sillä se usein yhdistettiin rasistisiin stereotypioihin.

– Isoimman reaktion elokuvassa herätti nimi, ei sisältö. Se on oman aikansa tuote ja kertoo enemmänkin siitä, miten Suomessa silloin suhtauduttiin ulkomaalaisiin.

Järjestyksessään 13. ja samalla viimeinen Pekka ja Pätkä -elokuva sai ilmestyttyään varsin ristiriitaisen vastaanoton. Elokuva ei vakuuttanut kriitikoita ja sitä on kutsuttu usein elokuvasarjan kehnoimmaksi osaksi. Esimerkiksi Helsingin Sanomien kriitikko luonnehti vuonna 1982 julkaistussa arviossa elokuvaa näin:

– Elokuva loukkaa Esa Pakarisen ja Masa Niemen ammattitaitoa, HS:n kriitikko arvioi.

Elonetin listauksen mukaan mustalla kenkälankilla naamansa maalanneiden Pekan ja Pätkän toilailuja on näytetty Ylellä yhteensä yhdeksän kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?