Omaiset paljastavat nyt ensimmäistä kertaa Matti Nykäsen kuolinsyyn

Matti Nykäsen kuolema tuli täytenä yllätyksenä sekä hänen äidilleen että sisaruksilleen.

18.5.2019 5:00

Helmikuun 4. päivänä 2019 Suomi pysähtyi uutiseen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen äkillisestä kuolemasta. Tieto kosketti laajasti suomalaisia – ja myös hämmästyttävän laajasti ulkomailla. Nykäsen läheisille maanantaisen talviaamun uutinen oli shokki.

– Matin kuolema tuli täytenä yllätyksenä. Juuri sillä viikolla minulla piti olla syntymäpäivät keskiviikkona, ja Matti oli tulossa kylään vaimonsa Pian kanssa. Kaiken piti olla kunnossa, Vieno Nykänen kertoo.

– Se oli aivan kauhea hetki, eikä se vieläkään ole unohtunut.

–Matti sanoi tammikuussa vointinsa parantuneen sitten syksyn vaikeiden jaksojen. Minkäänlaisia kipuja ei kuulemma enää ollut, Päivi-sisko kertoo.

Suru-uutinen tuli pommina myös Nykäsen sisaruksille Päiville ja Tuijalle. Nykäsellä oli todettu diabetes syksyllä 2018, mutta sisarukset uskoivat kaiken olleen kunnossa.

– Matti sanoi tammikuussa vointinsa parantuneen sitten syksyn vaikeiden jaksojen. Minkäänlaisia kipuja ei kuulemma enää ollut. Puhelimessa hän vaikutti hyvävoimaiselta, Päivi sanoo.

– Matti ei yleensä halunnut puhua terveydestään läheisilleen mitään. Hän aina painotti, ettei meidän perheenjäsenten tarvinnut olla huolissaan, Tuija lisää.

55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen kuolinsyytä on viime kuukausien aikana spekuloitu paljon. Joissakin yhteyksissä puhuttiin mystisistä vatsakivuista, joita Matti olisi potenut. Aivan kalkkiviivoilla Matin tiedettiin pudonneen omakotitalonsa katolta lumitöitä tehdessään, ja sen pelättiin aiheuttaneen hänelle jonkinlaisia vaurioita. Viimeisenä iltanaan Matti oli valitellut huonovointisuuttaan.

Mäkikotkan viimeinen leposija on Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla sukuhaudassa. Haudalla siskot Tuija (vas.) ja Päivi sekä äiti Vieno.

Nyt on aika paljastaa totuus. Ilta-Sanomien useammasta lähteestä saamien vankkojen tietojen mukaan mäkihyppylegendan virallinen kuolinsyy oli pitkään jatkunut haimatulehdus. Välittömäksi kuolinsyyksi todettiin maaliskuussa 2019 keuhkokuume. Nykäsen siskot vahvistavat tiedon.

– Kyllä, siitä oli kyse, Tuija sanoo.

– Ehkä tässä kohdin on syytä vahvistaa tieto, koska tässä on riittänyt niin paljon erilaisia arvailuja asiasta. Ikävä kyllä, Matin kohdalla sairaus oli ehtinyt aiheuttaa liian paljon. Viittaan hänen alkoholin käyttöönsä, Päivi kertoo.

Lähiomaisten suru on yhä suuri. Voimaa he kertovat saavansa erilaisista Mattiin liittyvistä hienoista muistoista. He myös ovat kiitollisia siitä, että Matti sai omannäköisensä hautajaiset. Legenda haudattiin Jyväskylän vanhalle hautausmaalle maaliskuun alussa.

Lähiomaiset ovat kiitollisia siitä, että Matti sai omannäköisensä hautajaiset.

– Oli erityistä, että vanha kilpakumppani Jens Weissflog kunnioitti läsnäolollaan Matin poismenoa. Siitä Matti on tuolla jossain pilvenreunalla varmasti ylpeä, Päivi uskoo.

– Tapahtuman lopussa kuultu, Matin kitaristin Jussi Niemen kauniisti esittämä Maan korvessa soi edelleen korvissani. Siihen Jussin ja Matin yhteiseen lauluun kulminoituu paljon, kun puhutaan Matin elämästä, Tuija näkee.

Parhaillaan Jyväskylän kaupunki vie eteenpäin Nykäsen patsashanketta. Lähiomaiset ovat esittäneet toiveen näköispatsaasta, ja nelinkertaiselle olympiavoittajalle on myös muita huomionosoituksia luvassa. Yksi niistä kuultaneen heinäkuussa, jolloin Niemen on tarkoitus järjestää Nykäselle muistokonsertti Jyväskylässä. Tarkaksi päiväksi on kaavailtu Matin syntymäpäivää, joka oli 17. heinäkuuta.

– Jussin idea muistokonsertista on hyvä. Uskon, että se olisi ollut myös Matin toive, Tuija arvelee.

– Olemme ilman muuta lähdössä katsomaan konserttia. Matin laulu-urakin oli niin pitkä ja menestyksekäs, että hän varmasti ansaitsee tällaisenkin huomionosoituksen, Päivi tiivistää.

Mäkilegenda Matti Nykäsen Vieno-äiti sekä siskot Tuija ja Päivi antoivat IS:lle erikoishaastattelun, koska he haluavat kertoa ihmisille julkisuudessa tuntemattomaksi jääneestä Matista – siitä heidän perheessään kasvaneesta tavallisesta pojasta ja miehestä, jonka kohtalo on koskettanut koko kansakuntaa.

Lue koko laaja erikoishaastattelu viikonvaihteen painetusta lehdestä tai digilehdestä.

Matti Nykänen kuoli haimatulehdukseen ja keuhkokuumeeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?