80-luvun suosikkisarjan Sodan tuulet -luoja kuoli 103-vuotiaana - Viihde - Ilta-Sanomat

80-luvun suosikkisarjan Sodan tuulet -luoja kuoli 103-vuotiaana

Amerikkalainen bestseller-kirjailija Herman Wouk on kuollut 103 vuoden iässä.

Herman Wouk oli kuollessaan 103-vuotias.­

17.5.2019 21:16

Woukin edustajan mukaan Herman Wouk kuoli nukkuessaan kotonaan Palm Springsissä Kaliforniassa perjantaina, vain 10 päivää ennen kuin olisi täyttänyt 104.

Suomessa Wouk muistetaan etenkin 1980-luvulla suosittujen Sodan tuulet ja Sodan muisto -tv-sarjojen isänä. Molemmat minisarjat perustuivat Woukin menestysteoksiin The Winds of War ja War and Remembrance.

Woukin läpimurtoteos oli Pulitzer-palkittu kirja The Caine Mutiny (suom. Cainen kapina, Otava 1954). Kirjasta tehtiin samanniminen, Oscar-ehdokkuuksia kahminut menestyselokuva, jonka päätähtenä näytteli Humphrey Bogart.

Näiden menestysteosten taustalla olivat Woukin omat kokemukset toisessa maailmansodassa. Hän liittyi laivastoon heti Pearl Harbourin -iskujen jälkeen ja palveli sodan ajan Tyynenmeren sota-alueella.

Viimeisen kirjansa Wouk julkaisi 100-vuotiaana joulukuussa 2015. Sailor and Fiddler -muistelmissaan Wouk kävi läpi kirjailijan uraansa sekä juutalaista uskontoaan. Muita Woukin teoksia olivat muun muassa Marjorie, Menestyksen hinta, Karnevaalit, Tulimyrsky, Hyvästi huominen ja Maailmanpalo.

– Jos ihmiset lukevat kirjojani, niin silloin olen tehnyt sen, mitä minut oli tarkoitettu tekemään, Wouk kertoi 2000.

Wouk oli syntynyt venäjänjuutalaiseen siirtolaisperheeseen New Yorkissa 1915. Hän kasvoi Bronxissa ja opiskeli Columbian yliopistossa. Wouk ehti aloittaa komediakäsikirjoittajana radiossa ennen kuin sota puhkesi.

Sotakokemukset muuttivat häntä. Woukin sanoin sota riisui hänestä ”kovapintaisen New Yorkin katupojan”.

– Sota teki minusta kirjailijan, Wouk oli todennut.

Hänen elämäntyönsä oli 20 vuoden tutkimisen ja materiaalinkeruun jälkeen 1971 julkaistu Sodan tuulet sekä sen seitsemän vuotta myöhemmin ilmestynyt jatko-osa Sodan muisto. Molemmat olivat liki tuhatsivuisia mammutteja.

Wouk asui vuorotellen kodeissaan Washingtonissa ja Kaliforniassa. Hänen oli naimisissa kirjallisuusagenttinsa Sarahin kanssa 66 vuotta tämän kuolemaan 2011 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?